پخش زنده
امروز: -
کارشناس سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان : کسانی که از سلامت روان برخوردارند، نسبت به آینده خوشبینتر هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، فیروزه نریمیسا با اشاره به نقش امید در سلامت روان اظهار کرد: امید به عنوان یکی از شاخصهای توسعه اجتماعی و سلامت روان، از متغیرهای تاثیرگذار بر کیفیت زندگی و شادابی افراد است. امید در واقع یک حالت روانی مثبت و برانگیزاننده انسان به کار و فعالیت است که میتواند هنگام گرفتاری به فرد کمک کند؛ همان گونه که فعالیتها و موفقیتهای افراد در موقعیتهای دشوار و ظاهرا غیر ممکن موجب تقویت روحیه آنها میشود.
وی افزود: پژوهشها نشان میدهد که منشا هر پویایی و پیشرفتی در زندگی انسان امید است و امید به آینده یکی از نیازهای اساسی انسان است، زیرا انسان ناامید نمیتواند در راه تحقق اهداف فردی و اجتماعی گام بردارد.
کارشناس سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان گفت: در مفهوم دیگری، امید اجتماعی انتظار مثبت افراد از آینده و در نتیجه باور به وجود ظرفیتهای مطلوب پیشرفت در جامعه است و باور به نبود آن ناامیدی را به دنبال خواهد داشت. افراد امیدوار روابط اجتماعی قوی با دوستان و خانواده دارند و امیدواری، هیجانات مثبت و خوشبینی بیشتر و عمر طولانیتری برای افراد به ارمغان میآورد.
وی بیان کرد: زمانی که مردم جامعه از امید و سلامت روان برخوردار باشند، وفاق، همبستگی، تعلق اجتماعی، تعاملات اجتماعی مطلوب، مشارکت، رضایت از زندگی و سلامت روانی اجتماعی افراد افزایش مییابد. بدین ترتیب آسیبهای اجتماعی کاهش و انگیزه برای کار و تلاش در جامعه افزایش مییابد.
نریمیسا گفت: در واقع امید عاملی برانگیزاننده است و افراد را قادر میکند مسیری را انتخاب کنند که به نتایج مثبت بینجامد. امید نمادی از سلامت روانی و توانایی باور داشتن به احساس بهتر در آینده است.
تعریف امید
کارشناس سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان گفت: امید نیروی لازم برای زندگی و بازتاب میزان رسیدن به نتایج و حالت خاصی شبیه به پیشبینی یک حالت و موقعیت خوب و خوشحال کننده است. امید یعنی تجسم روزهای خوب در آینده یا قبول داشتن تمامیت خود و زیستن به طور سالم و داشتن یک زندگی با مفهوم است.
مولفههای موثر بر امید
وی بیان کرد: نگاه مثبت به آینده، تلاش و پشتکار، حمایت اجتماعی، ادراک واقعبینانه از تجربههای فردی و اجتماعی گذشته و موفقیت در جامعه کنونی، معناداری و هدفمندی در زندگی، باور به قانونمندی هستی، اصلاح باور و نگاه مثبت به خداوند، تمایل به پویایی و ضروری دیدن آن، مثبت دیدن خوشبینی و امیدواری و تابآوری برخی از مولفههای موثر بر امید هستند.
نریمیسا گفت: از نظر علوم رفتاری و روانشناختی، ناامیدی یک هیجان و احساسی است که به شدت فرد را تحت تاثیر قرار میدهد، بهزیستی و ثبات روانی اجتماعی فرد را به خطر میاندازد و رشد و تعالی فرد را متوقف میکند، خلق غالب او را پایین آورده و او را در معرض خودانگاری منفی و ادراک خود ناکارآمدی قرار میدهد و مسیر حرکت فرد را تاریک و مبهم و او را با درماندگی مواجه میکند.
وی افزود: بنابراین رفتار فرد تحت شعاع ناامیدی، بدون خودانگیختگی، انگیزه و رشد و پیشرفت قرار میگیرد و نسبت به آینده نیز دیدگاه منفی پیدا میکند. چنین احساسی فرد را ناتوان، درمانده، منزوی با خلق پایین و عدم لذت از زندگی و به اختلال افسردگی مبتلا میکند.
علل و عوامل موثر در بروز ناامیدی
کارشناس سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان گفت: تصور ناهماهنگی میان احساسات افکار و انتظارات فرد با واقعیت، داشتن الگوی تفکر نادرست و غیرمنطقی، قرار گرفتن در معرض اخبار و پیامهای ناامید کننده، افسردگی، پرخاشگری، مشکلات رفتاری و اعتیاد، وجود برخی بیماریها و مشکلات جسمی مزمن و فقدان مهارتهای مقابلهای کارآمد در موقعیتهای پرتنش و استرسزا برخی از علل و عوامل موثر در بروز ناامیدی هستند.
کارشناس سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت خوزستان افزود: بنابراین امید به آینده از یک سو زمینهساز سلامت روان افراد است و از سوی دیگر کسانی که از سلامت روان برخوردارند نسبت به آینده خوشبینتر هستند.
وی بیان کرد: منظور از سلامت روان این است که فرد بتواند فعالیتهای روزمره خود را به خوبی انجام دهد، با افراد خانواده و محیط خود ارتباط مناسب برقرار کند و رفتار نامناسب از نظر فرهنگ و جامعه خود نداشته باشد.
نریمیسا گفت: بهداشت روان، به افراد کمک میکند تا با ایجاد نگرش مثبت، عوامل تهدیدکننده سلامت روان را شناسایی کنند و از امید به آینده بیشتری برخوردار باشند. فرد بانشاط، نیرومند و توانا میشود و در انجام مسئولیتهای اجتماعی خود بهتر عمل میکند.