پخش زنده
امروز: -
نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره حملات رژیم صهیونیستی به غزه بی نتیجه پایان یافت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، شبکه خبر چهارشنبه شب در برنامه جهان امروز در این باره با علی رجبی، خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در آمریکا گفتگو کرد.
سوال : آقای رجبی ساعتی درباره جرییات نشست شورای امنیت به ما بگویید.
رجبی: بله، این جلسه حدود ساعت ۱۰ صبح چهارشنبه به وقت نیویورک یعنی حدود ۱۷:۳۰ تهران شروع شد و تا نزدیک یک ساعت قبل تمام شد. در ابتدای جلسه برزیل به عنوان رئیس دورهای شورای امنیت یک قطعنامهای پیشنهاد و مطرح کرد که اگر آن تصویب میشد باید حملات رژیم صهیونیستی به غزه متوقف میشد تا امکان ارسال کمکهای بشر دوستانه به مردم غزه فراهم شود.
سؤال: یعنی برزیل به عنوان رئیس دورهای شورای امنیت در این ماه یک قطعنامهای پیشنهاد داده بود که مجموعاً به نفع مردم فلسطین در غزه بود؟
رجبی: بله و میتوانست نتیجه اش این باشد که حملات متوقف شود و کمک رسانی، ارسال تجهیزات به مردم، ارسال غذا و آب شروع شود. که البته روسیه هم با آن موافق نبود. در این قطعنامه برزیل اشاره به این نشده بود که رژیم صهیونیستی دارد به اماکن عمومی، بیمارستانها و مدارس حمله میکند، بنابراین روسیه از موافقان این قطعنامه نبود. برای این که این قطعنامه و چنین قطعنامههایی در جلسه شورای امنیت تصویب شود نیاز دارد به رأی مثبت ۹ عضو از ۱۵ عضو دائم و غیر دائم. این قطعنامه ۱۲ رأی مثبت آورد، دو رأی ممتنع یعنی انگلیس و روسیه به آن رأی ممتنع دادند. تا اینجا درواقع قطعنامهای تصویب شده بود تا این که آمریکا از حق وتوی خود استفاده کرد و این قطعنامه را رد کرد. بنابراین این قطعنامه تصویب نشد و در عمل باز جلسات شورای امنیت باز هم بدون هیچ نتیجهای پایان یافت.
سؤال: این رأی ممتنع روسیه مبنی بر این بود که میخواسته صهیونیستها بیشتر محکوم شوند در این قطعنامه؟
رجبی: روسیه این قطعنامه را کافی نمیدانست، ایراد دیگری که روسیه به این قطعنامه میگرفت این بود که در این قطعنامه اشاره به آتش بس و توقف کامل حملات رژیم صهیونیستی به غزه نشده بنابراین روسیه اصلاحاتی مد نظرش بود، دو اصلاحیه داد. هر دو اصلاحیه روسیه در جلسه امروز دو بار جداگانه به رأی گذاشته شد؛ هر دو بار آمریکا، انگلیس و فرانسه با پیشنهاد روسیه مخالفت کردند، بنابراین باز این اصلاحات رأی نیاورد و نتیجهای نداد این پیشنهادها. نماینده روسیه اعلام کرد که قطعنامه برزیل کمکی به جلوگیری از فجایع مکرر در غزه نمیکرد و این اصلاحیهها میتوانست این مشکل را به طور کامل الآن حل کند و به یک آتش بس کامل برسیم در غزه.
سؤال: پس جمع بندی این بود که این قطعنامهها در نهایت با وتوی ایالات متحده روبرو شد. پریروز هم یک قطعنامهای روسیه داده بود، آن جا باز فکر میکنیم آمریکاییها نگذاشتند چیزی در شورای امنیت علیه رژیم صهیونیستی تصویب شود. درست است؟
رجبی: بله، همین طور است، روز دوشنبه هم جلسهای برگزار کرد شورای امنیت، باز آن بار هم به درخواست روسیه آن جلسه برگزار شد مثل امروز که به درخواست روسیه و امارات برگزار شد. در آن جلسه هم همان طور که گفتید روسیه یک قطعنامهای پیشنهاد کرد و آن جا به رأی گذاشته شد، اما باز آمریکا، انگلیس و فرانسه؛ هر سه در اقدامی هماهنگ به این قطعنامه روسیه رأی منفی دادند بنابراین به نتیجهای نرسید این قطعنامه. این سه کشور بعد از این که این قطعنامه را رد کردند و به آن رأی منفی دادند، اعلام کردند که در این قطعنامه پیشنهادی روسیه از رژیم صهیونیستی و حق دفاعش حمایت نشده و در کنارش حماس هم به خاطر این حملات محکوم نشده است و به این خاطر ما به چنین قطعنامهای هیچ وقت رأی نمیدهیم. نکته مهمی که در پایان میخواهم عرض کنم این است که در این چند روز، چهار جلسه برگزار شد؛ دو جلسه غیرعلنی شورای امنیت، دو جلسه علنی شورای امنیت. شباهت شان این بود ک هیچ کدام اثر و نتیجه مثبتی برای مردم غزه نداشتند. نکته مهم این است که آمریکا، انگلیس و فرانسه در این چند روز عزم شان را جزم کردند که قطعنامهای که نتیجه اش توقف حملات به غزه باشد و تصویب نشود خودشان در مقابل، هیچ قطعنامه یا پیشنهادی برای آتش بس و توقف حملات رژیم صهیونیستی پیشنهاد نمیدهند و امروز هم هیچ پیشنهاد و قطعنامه جدیدی از جانب اینها مطرح نشد.
سؤال: ما فضای سیاسی شورای امنیت و روابط کشورها با رژیم صهیونیستی را به یاد داریم، در گذشته خصوصاً قبل از جنگ اوکراین و جنگ سوریه، مواضع روسیه در خصوص رژیم صهیونیستی به شدتی نبود که بخواهد حالا در شورای امنیت مواجهه و تقابلی با این رژیم داشته باشد. این مسأله در نشستهای اخیر شورای امنیت فکر میکنم خیلی برجسته شده. درست است؟
رجبی: بله، همین طور است، همین طور به نظر میرسد؛ تا قبل از جنگ اوکراین و این که برای روسیه هم جبهه بندیها در عرصه جهانی نمایانتر شود، این طور نبود موضع گیریهای روسیه در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی، اما شاهد هستیم که در چند ماه اخیر و به ویژه در این یکی دو هفته اخیر مواضع روسیه؛ واقع گرایانهتر است و بیشتر به مواضع و خواست مردم غزه نزدیک شده است.