پخش زنده
امروز: -
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نواعلام کرد: پیش نویس حقوقی قرارد داد چابهار تقریبا نهایی شده و آماده امضا است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نواعلام کرد: پیش نویس حقوقی قرارد داد چابهار تقریبا نهایی شده و آماده امضا است.
ایرج الهی در اجلاس جهانی دریانوردی هند که در شهر بمبئی پایتخت اقتصادی این کشور برگزار شد با اشاره به مذاکرات میان دو کشور و نهایی شدن قرارداد چابهار ٫ وظیفه کنونی طرفین را ترویج مزیتهای راهگذر و ترغیب شرکتها به ارسال بار از مسیر چابهار برای رسیدن به توانمندی حقیقی آن دانست و افزود: ج. ا. ایران از مشارکت هند در تکمیل زیرساختها در طول مسیر (در کنار کشورهای دیگر مانند روسیه) استقبال میکند.
الهی تاکید کرد: توسعه بندر چابهار نه فقط یک طرح اقتصادی، بلکه بخشی مهم از همکاریهای راهبردی میان دو کشور است و منافع آنرا باید فراتر از توجیحات اقتصادی و به نفع کل منطقه دانست. از این رو مقامات عالی رتبه سیاسی دو کشور اراده خود را برای به ثمرنشستن این طرح ابراز کرده اند و به طور ویژه مورد حمایت قرار میدهند.
وی گفت: امیدوارم با این حمایتها و اراده ها، تا پایان امسال شاهد اجرایی شدن توافق و تحرک بخشی به فعالیت ترانزیتی از طریق بندر چابهار باشیم.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو در ادامه، همکاری ایران و هند در توسعه راهگذر حمل ونقلی شمال-جنوب (INSTC) به طول ۷۲۰۰ کیلومتر و بهره برداری مشترک از بندر چابهار را از مهمترین موضوعات دستور کار روابط دوجانبه برشمرد و اظهار داشت: بندر چابهار با ۹۰۰ کیلومتر فاصله تا مرز افغانستان (میلک)، ۱۸۰۰ کیلومتر تا ترکمنستان (سرخس) و ۵۵۰۰ کیلومتر تا سنت پترزبورگ، به عنوان دروازه طلایی اتصال کشورهای حاشیه اقیانوس آرام به آسیای میانه، قفقاز و اروپا محسوب میشود.
الهی با اشاره به مزیتهای این راهگذر از جمله نزدیکی به منابع انرژی، اتصال زیرساختهای جاده و راه آهن، دسترسی آسان و امن به خطوط مواصلاتی آسیای میانه و قفقاز تصریح کرد: این مسیرکاهش ۵۰ درصدی زمان و صرفه قابل توجه هزینه حمل را رقم میزند و عمق ۱۸ متری این بندر نیز امکان پهلوگیری کشتیهای غول پیکر و استفاده از چابهار بعنوان هاب حمل و نقل دریایی منطقه را فراهم میسازد.
وی ادامه داد: تحولات و رخدادهای جنگ روسیه و اکرایین، همین طور جنگ تمام عیار رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه نشان داد که راهگذر شمال-جنوب کماکان کوتاه ترین، به صرفهترین و امنترین مسیر دسترسی هند به آسیای میانه، روسیه و قفقاز و نهایتاً اروپا است و خواهد بود.
الهی افزود: ایران و هند به عنوان دو کشور محوری در مسیر این راهگذر، اهتمام ویژهای برای تحقق آن دارند و در این راه از اقبال و پیشتیبانی روسیه و دیگر کشورهای آسیای میانه و قفقاز نیز برخوردار هستند.
سفیر کشورمان در هند دربخشی از سخنانش به سرمایه گذاری ایران در بندر چابهار اشاره کرد و گفت: ایران تاکنون حدود یک میلیارد دلار برای توسعه و آماده سازی بندر چابهار هزینه کرده و برنامههای مختلفی هم برای آینده در دستور اجرا دارد.
سفیر کشورمان با بیان اینکه صد طرح مطالعه شده سرمایه گذاری در منطقه چابهار از جمله هتل داری، پالایشگاهی، فولاد، کشاورزی و صنایع بسته بندی آماده جذب سرمایه گذار خارجی هستند ابراز امیدواری کرد شرکتها و سرمایه گذاران هندی از این فرصتها استفاده کنند.