پخش زنده
امروز: -
در تویسرکان با شروع گردوتکانی علاوه بر رونق بازار این محصول، صنایع تولیدی و کارگاهی وابسته به آن هم جانی دوباره میگیرند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان همدان؛ این روزها بازار ۱۳۰ مغازه گردو فروشی و بازارچههای فصلی پر رونق و در بسیاری از باغهای گردو هم جشن خانوادگی گردوتکانی برپاست.
حسن موحد مسول انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان گردوی استان همدان گفت: تویسرکان با میانگین بیش از ۱۷ هزار تن برداشت محصول، بزرگترین تولیدکننده گردو در کشور است.
اما کارخانهها و کارگاههای وابسته هم جانی دوباره گرفته اند از جمله کارخانه تولید کربن فعال که به گفته عیسی پروجبار مدیر داخلی این کارخانه فرآوری، محصولات آن در تصفیه هوا و آب و همچنین صنایع شیمیایی کاربرد دارد.
خدیجه مالمیر مدیر واحد فرآوری پوست چوبی گردو گفت: مدسر واحدی دیگری است که در آن پوست چوبی گردو در مراحلی به اندازههای مختلف تبدیل و بسته بندی میشود تا در صنایع مختلف به ویژه گل حفاری به پالایشگاههای کشور و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود.
تا حد امکان پوست سبز هم دور ریز نمیشود و در رنگرزی سنتی از آن رنگهای شتری و مایل به کرم برای فرش بافی به دست میآید.
در شهر ملی منبت گلریز چوب خشکیده درختان گردو به جای مصارفی همچون ذغال به آثار هنری دست ساز بدل میشوند تا آنجا که اسحاق ترکاشوند مدیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تویسرکان میگوید: بخش مهمی از مواد اولیه تولید بیش از ۶۰ هزار دست مبل منبت از این تنههای خشکیده درختان گردو است.
علاوه بر فروش مستقیم گردو از مغز آن روغن و البته محصولی کم نظیر نیز تولید میشود که آن کره گردو است
رضا کولیوند مسول کارگاه فرآوری مغز گردو یکی از فعالان این حوزه است که با شیوهای خاص کره گردو را تولید میکند که از سراسر کشور مشتری این محصول تویسرکانند.
پس از ۶ سال تلاش و پیگیری، شیوه باغبانی گردوی تویسرکان در آستانه ثبت در سازمان خوار و بار جهانی قرار دارد که طبق گفته سلیم ذکری، کارشناس فائو این مهم تا قبل از پایان آبان در شورای ثبت فائو تایید میشود.
این کارشناس ثبت و دانشمند علوم کشاورزی با بیان اینکه پس از ثبت جهانی شیوه باغبانی گردو، توسعه گردشگری کشاورزی خارجی در تویسرکان را خواهید دید گفت: برای درآمد بیشتر و رونق صنعت گردو کاری، ثبت نشان جهانی بروری گونی و محصولات فلهای نتیجه نخواهد داشت و نیاز است که تویسرکان به سوی بسته بندی به روز روی آورد.
پس از این سخن سلیم ذکری در مورد توسعه گردشگری کشاورزی و ورود مسافر در باغها و پرداخت پول جهت تجربه روند جمع آوری گردو، اسحاق ترکاشوند مدیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تویسرکان هم گفت: ظرفیتهای گردشگری بسیار دیگری هم هست همچون غذاهای و پیش غذاهای اصیل این شهرستان با مواد اولیه گردو که به نام این شهرستان مانند نان گرده مغزی، کوکوی گردو، حلوای گردو، کباب گردو، ترشی گردو، شاطه حلوایی گردویی و آش سماق ثبت ملی شده اند.