پخش زنده
امروز: -
پژوهشگر مسائل فلسطین گفت: فلسطینیها به مرحله احیای دوباره مقاومت خود بنیاد رسیده اند یعنی احیای عاملیت مستقل فلسطینی وبه این نتیجه رسیدند که میتوانند مستقل در تعیین سرنوشت خودشان مشارکت فعالانه داشته باشند .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه جهان امروز شبکه خبر با حضورآقای محمدرضا مرادی کارشناس مسائل غرب آسیا، آقای محمد اصغری پژوهشگر مسائل فلسطین، آقای مصطفی فضایلی کارشناس حقوق بینالملل، آقای محمد رئیس زاده رئیس سازمان نظام پزشکی وآقای مختار حداد کارشناس مسائل غرب آسیا به آخرین وضع انسانی در غزه و سرزمین اشغالی پرداخت.
مشروح این برنامه را در ادامه میبینید:
مقدمه: در برنامه امشب جهان امروز فرصت داریم تا در میزگردی آخرین وضعیت انسانی در غزه و سرزمینهای اشغالی را بررسی کنیم در این باره آقای محمدرضا مرادی کارشناس مسائل غرب آسیا و آقای محمد اصغری پژوهشگر مسائل فلسطین در استودیوی شبکه خبر حضور دارند و همزمان با آقای مصطفی فضایلی کارشناس حقوق بینالملل آقای محمد رئیسزاده رئیس سازمان نظام پزشکی و آقای مختار حداد کارشناس مسائل غرب آسیا هم به صورت زنده ارتباط تصویری خواهیم داشت من گفتگو را با آقای مرادی آغاز میکنم.
سوال: آقای مرادی این ماجراهایی که صهیونیستها در این یکی دو روزه دنبال میکنند و سفر بلینکن به خاورمیانه و ملاقاتش با سران کشورها هم با این هدف بوده که بتوانند کاری کنند فلسطینیها مجبور بشوند غزه را ترک کنند دقیقاً چیست؟
مرادی: واقعیتش این است که صهیونیستها به دنبال این هستند که یکبار دیگر اتفاقاتی که از هزار و نهصد و چهل و هشت به بعد در مورد فلسطین اتفاق افتاد این را تکرار کنند به چه معنا؟ ما شاهدیم که از هزار و نهصد و چهل و هفت تقریباً قبل تشکیل رژیم صهیونیستی بسیاری از ساکنان فلسطین مجبور شدند خانه و کاشانه خودشان را رها کنند و آواره در واقع لقب گرفتهاند در جنگ هزار و نهصد و شصت و هفت هم تعداد بیشتری برایشان همین اتفاق افتاد.
سوال: آوارگانی که الان در عراق در اردن و سوریه هستند؟
مرادی: بله آوارگان فلسطینی که در کشورهای مختلف میبینیم و بیشترین شان در کشوری مثل اردن ساکن هستند در طرح جدید و مربوط به این طوفان الاقصی نمیشود این طرح این که چندین سال است که در دستور کار صهیونیستها هست به دنبال این هستند که از شمال غزه شروع کنند و جمعیت این منطقه را به سمت صحرای سینا رهسپار کنند که مصر آن جا قرار دارد و عملیات طوفان الاقصی این بهانه را به دست آنها داده که به اسم در واقع به نوعی نجات جان غیرنظامیان بتوانند این نقشه را عملی کنند حالا مشکلاتی وجود دارد مشکلاتشان چیست؟ اولا یک میلیون و خردهای جمعیت به این راحتی نوار غزه را ترک نمیکنند به سمت صحرای سینا جدای از آن مردم غزه هنوز صحنههایی که در واقع مربوط به اشغال این سرزمین شان است و آواره شدند پدرانشان را هنوز به یاد دارند و هنوز هموطنانشان را به یاد دارند که زمانی که تحت فشار صهیونیستها فلسطین را ترک کردند و آواره شدند و دیگر هیچوقت اجازه بازگشت به آنها داده نشد اینها را همه به عنوان یک تجربه تاریخی جلوی چشم خودشان میبینند و به این راحتی حاضر نیستند نوار غزه را ترک کنند.
سوال: خیلی مردم غزه در این مصاحبه یکی دو روز گفتند که در هر حالتی میمانند و حاضر نیستند آواره شوند؟
مرادی: ببینید اعتمادی نیست شاید رژیم صهیونیستی را بشود تنها رژیم اشغالگری در تاریخ دانست که هم اشغالگری میکند و همه سعی میکند خودش را مظلوم معرفی کند در طول تاریخ چنین نمونهای نداشتیم در اوضاع کنونی. حالا نکته جالب این است اسرائیل اعلام کرده بیانیهها و اعلامیههای زیادی از طریق بالگردها روی نوار غزه منتشر کرده که مردم برای نجات جان خودتان به سمت صحرای سینا حرکت کنیدولی میبینیم گروههایی هم که به این در واقع اعلامیهها اعتماد کردند اینها در بین راه هدف حملات موشکی و هوایی اسرائیل قرار گرفتند و تعداد زیادی از اینها شهید شدند.
سوال: بله امروز هم داشتیم یعنی دقیقاً با همان برنامه صهیونیستها برخی از ما مردم که از شمال غزه به جنوب میرفتند در همان مسیر مورد اصابت موشکها قرار گرفتند.
مرادی: دقیقا، چون نمیشود اعتماد کنید شما به رژیمی که آمده خانه شما را گرفته و بدترین نظام تبعیض نژادی را درحق فلسطینیها دارد اعمال میکند و بدترین کشتار را در مورد کودکان اعمال میکند نمیتوانید اعتماد کنید حتی اگر به فرض مردم فلسطین برای نجات جان خودشان به سمت صحرای سینا حرکت کنند خوب در خبرها آمده طرح به این صورت است زمانی که این جمعیت در صحرای سینا مستقر شدند پانصد هزار نفر از اینها به سمت امارات و پانصد نفر دیگر هم به سمت عربستان و یا کشورهای دیگه بروند.
سوال: الان بلینکن هم با همین فکر آمد به منطقه؛ موضع کشورهای عربی در این باره چه بود؟
مرادی: مردمی که در نوار غزه زندگی میکنند خیلی هایشان گرایش اخوانی دارند این اخوانیها بزرگترین هراس برای کشورهای حاشیه خلیج فارس و مخصوصاً امارات است، امارات به شدت از اخوانیها هراس دارد و مخالفت اخوان با حماس در واقع یک دلیلش همین است امارات در یمن هم حتی با اخوان رابطه خوبی ندارد و آنها را دشمن شماره یک خودش میداند عربستان هم همینطوراست..
سوال:یعنی آن تفکر اسلامگرایی که در غزه وجود دارد با رویکرد حاکمان سعودی و اماراتی متفاوت است؟
مرادی: بله دقیقاً چون در کشورهای حاشیه خلیج فارس ما یک نظام پادشاهی داریم که هرگونه بدیلی را نفی میکند.
سوال: پس مصر همین وضع را دارد خیلی شاید بیشتر از آن کشورها با کودتایی که بعد از محمد مرسی داشتیم. پس عملاً کشورهای عربی این طرح آمریکاییها را رد کردند؟
مرادی: ببینید این طرح به نظر میرسد اگه ما بخواهیم در مقام تحلیل بر بیاییم شاید یک نوع ابزار فشار بر حماس باشد طرح برای اینکه بتوانند بدون اینکه امتیازی به حماس بدهند بتوانند حماس را وادار به این کنند که اسرا را آزاد کند بدون اینکه امتیاز قابل توجه بدهند یعنی حماس را در برابر یک گزینه سخت قرار دادند به اسم تخلیه نوار غزه خوب از جمعیت دو میلیون و دویست هزار نفری زمانی که یک میلیون و صد و یک میلیون دویست از انجا بخواهند کوچ کنند جمعیت غزه نصف میشود و یکی از سرمایههای بزرگ حماس و جنبشهای مقاومت همین مردم است که در نوار غزه زندگی میکنند.
سوال: آقای اصغری همانطور که اشاره کردیم این روزها بارها گفته شده هفتاد و پنج سال فلسطین تحت اشغال است و روزبهروز این اشغالگری هم در این دوره به گسترش پیدا کرده است از طرف دیگر غزه هم هفده ساله تحت محاصره است و مردم شرایط خاصی را دارند که شاید در هیچ نقطهای از دنیا نباشد به نظرشما در پژوهشهایی که داشتید چه شد که مردم غزه به نقطهای رسیدهاند که طوفان الاقصی را علیه صهیونیستها درست کنند ؟شاید ملت منفجر شد؟
اصغری: مسئله بسیار مهمی که در تحلیل طوفان الاقصی باید به آن توجه کنیم ریشههای شکلگیری در واقع مسئله طوفان الاقصی است من اجازه میخواهم به سال دو هزار و دو هزار پانزده برگردم یک دانشجوی ترم اول حقوق در شهر قدس از خانهاش یک چاقو بر میداردو با این چاقو حمله میکند به نظامیان صهیونیست. نمیدانم مهند الحلبی در لحظه انتحار و لحظه حمله آیا این تصور را میکرده که روزی از او به عنوان بنیانگذار انتفاضه سوم ملت فلسطین یاد خواهد شد یا نه انتفاضهای که معروف شد و انتفاضه السکین انتفاضه چاقوها.
سوال: به نکته جالبی اشاره کردید یعنی در سالهای اخیر آن قدر اوضاع مردم فلسطین سخت شد که یک جوان بیست ساله ،بیست و چند ساله چاقو به دست میگیرد و به لشکر صهیونیستها میزندو قطعاً میداندشهید میشود و ممکن است حتی تلفات زیادی نگیرد؟
اصغری: به نکته بسیار مهمی اشاره کردید فلسطینیها به مرحله احیای دوباره مقاومت خود بنیاد رسیدند یعنی احیای عاملیت مستقل فلسطینی، فلسطینیها به این نتیجه رسیدند به تعبیر سید مقاومت که میتوانند مستقلا در تعیین سرنوشت خودشان مشارکت فعالانه داشته باشند .بیایم جلوتر .ما در سال دو هزار و هجده و دو هزار شاهد مسیره العوده بودیم مسیره العوده یک اتفاق بسیار مهمی در مرزهای اشغالی غزه بود مردم غزه که خودشان طعم و خاطرة شیرینی از اخراج شهرک نشین را در حافظه خودشان داشتند و طعم زندگی زیر پرچم فلسطین راچشیده بودند این بار به سمت مناطقی که از سالها پیش رانده شده بودند حرکت کردند و آن اتفاق بزرگ در مرزهای غزه را دو سال پشت سر هم شاهدش بودیم آن تنهای در واقع به پا خاسته. ما شاهد یک انقلاب انسانی مهم بودیم در مرزهای غزه بیاییم جلوتر اتفاق محله شیخ جراح یک محله که سه نسل در برابر اشغالگری مقاومت کرده بود و سه موج اشغال را دیده بود در کنار آن انتفاضه ساکنان اراضی چهل و هشت در سال دو در واقع دو هزار بیست، بیست و یک دو هزار و بیست ما شاهد انتفاضه اراضی چهل و هشت بودیم فلسطینیهایی که سالها اسرائیل دنبال این بود که اینها را اسرائیلی معرفی کند با هویت فلسطینی به پا خاستند اینها همه پیش زمینههای شکل گیری طوفان الاقصی است طوفان الاقصی را بدون این تباری که آمیخته با تحول انسانی و اجتماعی است نمیشود تحلیل کرد.