پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی گفت: هر چه از روز اول جنگ طوفان الاقصی فاصله میگیریم، میبینیم که تزلزل سیاسی و امنیتی در رژیم صهیونیستی در عالیترین سطوح بیشتر خود را نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه جهان امروز شبکه خبر با حضور آقای سید رحیم هاشمی مستند ساز و پژوهشگر و آقای سهیل کثیری نژاد کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی به موضوع طوفان الاقصی و شرایط پس از آن پرداخت.
این گفتگوها به شرح ذیل است:
سوال: آقای هاشمی با شما شروع میکنیم تصور کنید امروز در غزه آتش بس اعلام شود در واقع امشب، فردای این تحولات چه وضعی رادر سرزمینهای اشغالی شما حاکم میبینید آیا زندگی در سرزمینهای اشغالی به قبل از طوفان برمیگردد؟
هاشمی: بعد از جنگهای متعدد در غزه که همیشه یک سویه بوده همیشه از طریق رژیم اتفاق میافتاد و به بهانه این که قرار است با فرماندهان محور مقاومت حالا گویا گروههای حماس و یا سری قبل گروههای جهاد را هدف قرار میداد، اما آن چیزی که اتفاق میافتاد کشتههایی از مردم بود که بدون هیچ دلیلی کشته میشدند و این بار عملیات اتفاق افتاد و مدل دیگری مدلی که غیرقابل بازگشت است، به دوازده تا منطقه از شمال عسقلان تا جنوب که میشود شرق غزه صوفا که آخرین منطقه باشد میبینیم اینها در کمتر از دو ساعت عملیات میکنند و الان که چندین روز از این عملیات میگذرد و فردا صبح میشود یک هفته تمام، هنوز این منطقه درگیر اتفاقات جدید است و میبینیم روزانه رژیم صهیونیستی در این درگیریها دارد کشته میدهد. پس گروههای مقاومت گروههای قبل نیستند که فردای بعد از عملیات بخواهند در مقابل آنها برای اینکه دستاوردی را رژیم کسب کند دید چرا زمینی که سوخته شده باشد ساخته میشود اگر نیروگاهی که خراب شده باشد در مناطق اشغالی ممکن است ساخته شود دستاوردها اینها نیست دستاوردها آن قدرت نظامی است که حماس و جهاد کسب کرده برای عملیات، اشراف اطلاعاتی که این گروههای مقاومت در این عملیات کسب کردند تا چهار و یا پنج ساعت بعد از عملیات هنوز در تلآویو خبر نداشتند که چه اتفاقی افتاده است که بعضیها اعلام کردند که این گمانه زنی بود که ممکن است که یک مانور نظامی باشد. ببینید گروههای مقاومت رسیدند به جایی که توانستند کمتر از چند ساعت به نقاط مختلفی بروند و در این عملیاتشان به یک هماهنگی خیلی بزرگی بین نیروهایشان رسیدند.
سوال: که در مقابل شکست اطلاعاتی امنیتی برای رژیم صهیونیستی بود؟
هاشمی: واین اتفاق افتاد و مهمترین نکته این عملیات این است که انتخاب کردن ساعت صفر برای این عملیات یک تدبر دقیق داشت که انتخاب کردهاند و در این عملیات روز شنبه به حال تعطیل هستند و خیلی هم میروند به دنبال کارهای خودشان از صهیونیستها، اما مهمترین نکته این است که ساعت دقیق عملیات را انتخاب میکنند، گنبد آهنینی که دور تا دور غزه باست اسپایدر از قبل بوده و مدیریت میشده اولین کاری که اتفاق میافتد در موشکباران، اول این گنبد آهنین از کار میافتد. این چیزی است که در خبرها خودشان میگویند که ما این اختلال را داشتیم، حتی برای ارسال درخواست کمک و نقطه درگیری سیستمهای ارتباطی رژیم کار نمیکرده که من چند روز پیش در یکی از این خبرهایشان خواندم که میگفت ما برای درخواست کمک در واتس آپ لوکیشن میفرستادیم، یعنی اینقدر ضلالت رژیم را در این عملیات میبینیم. این دستاوردها دستاوردهای نرمی است که قدرت چانهزنی حماس و جهاد را در منطقه برای آن روز که قرار باشد گفتگو شود برای سرزمین و برای مردم فلسطین میتواند قدرت بدهد و نکته مهمتر بعدی رسیدن به یک پختگی رسیدن به بلوغی که در عملیات، عملیاتهایی که تا الان از این حصار غزه بیرون نرفته بودند و این گروهان همزمان اتفاق میافتد عملیات پهپادی دارند برای شناسایی هم زمان عملیات پاراگلایدری را برای انتقال نیرو در دوردستتر در نیروی زمینی و همچنان موشکباران و مناطق مشخصی را که برای پایگاههای رژیم که دورتادور غزه کشیده بود برایشان خیلی مهم بود به تمام اشراف داشتند که حتی در چند روز گذشته احتمالاً دیروز باشد اگر اشتباه نکرده باشم یک آماری را شاباک اعلام کرد تا الان اعلام نکرده بود، اما الان اعلام کرد که آمار کشتههای شاباک بالای ده تا است و آماری که اعلام نکرده بود و این یک پختگی و دستاوردی که در حوزه نظامی گروه مقاومت مخصوصاً جهاد و حماس پیدا کرده که قدرت چانه زنی اش را با رژیم صهیونیستی بالا ببرد.
سوال: سؤال بعدی را از آقای کثیری نژاد میپرسیم که تا پیش از عملیات طوفان و الاقصی کابینه نتانیاهو وضع متزلزلی داشت همانطویر که همه میدانند تحلیل شما از وضع کابینه نتانیاهو بعد از این تحولات و احیاناً حالا آتش بسی که اعلام شود چیست؟
کثیری نژاد: ما هر چه که از روز اول جنگ طوفان الاقصی فاصله میگیریم میبینیم که تزلزل سیاسی و امنیتی در رژیم صهیونیستی در عالیترین سطوح بیشتر خودش را نشان میدهد که در این بیست و چهار ساعت گذشته ما شاهد بودیم که دو نفر از وزرا در کابینه رژیم صهیونیستی تغییر کردند یک نفر استعفا میکند و به علت اینکه هنوز دولت نمیداند کدوم کار بر عهده کدوم وزارتخانه است و معتقد است که وظیفه وزارتخانهای را که در اختیار خودش است، به سایر وزارتخانهها واگذار کردند. یک اتفاق نادر و عجیب که نشان میدهد هیچ هماهنگی بین وزیر اطلاعات و وزیر بهداشت نیست و به خاطر حجم زیادی از تلفاتی که اسرائیلیها داشتند عملاً بیکفایتی اش نشان داد که نمیتواند وزارتخانه تحت امر خودش را هدایت کند. این را در واقع در نتیجه آن غافلگیری و بی کفایتی که سیاستمداران اسرائیلی نشان دادند و مقامات امنیتی شان بدانیم امروز منتشر شد که در شب قبل از شروع عملیات یک هشدارهای بسیار خفیفی رژیم صهیونیستی دریافت کرد ارتش جلسه تشکیل داد و در این جلسه ارزیابی شان این بود که یک تمرین نظامی است و نیاز به فعالیت خاص و یا هشدار خاصی نیست، همزمان با این قضیه شاباک هم تشکیل جلسه داد و شب قبل از حادثه که این قضیه را امروز اعلام کردند و آنها ارزیابی شان این بود که باز یک تمرین نظامی است، اما برای بررسی بیشتر یک تیمی را متشکل از افسران شاباک و یگان ویژه پلیس را میفرستند به مرز غزه جالب این است که این تیم هشت نفره همه کشته میشوند. همه این هشت نفر در ابتدای عملیات و در آستانه شروع عملیات کشته میشوند و این نشان میدهد که رژیم صهیونیستی حتی در یک شرایط اصطلاحاً امنیت جاری هم نمیتواند مسائل راهبردی و کلیدی تا این سطح را به صورت عادی مدیریت کند و نهایتاً امروز منتشر شد که نتانیاهو نخستوزیر صبح روز شنبه مطلع شده از واقعه. بنابراین ما این غافلگیری را میتوانیم ببینیم که عملاً منجر میشود به بیثباتی سیاسی و تا پیش از این نتانیاهو همیشه یک به قول معروف ائتلاف و پیمان اثر این که منافع مشترک داشتند بود، اما میبینیم این جنگ باعث شد که عملاً آن منافع مشترک هم بین اینها از بین برود از آن طرف لاپید حتی در شرایط جنگی هم حاضر نمیشود در کابینه اضطراری حضور پیدا کند و حالا هرچند که چند نفر از هم حزبیهای خودش را وارد کابینه اضطراری کرده باز ما میبینیم هنوز اختلافات بسیار جدی است در کابینه امنیتی تا جایی که درگیری لفظی و حتی گزارشهایی از درگیری فیزیکی بین یکی از وزرا با وزیر امنیت و رئیس ستاد کل شنیده شد. بههرحال شخصی که خودش را معمار ارتش جدید اسرائیل میداند و در دوره ستاد کل او بسیاری از ساختارهای ارتش عوض شد الان عملاً این شکستها را متوجه خودش میداند و کاملاً طبیعی است، چون تمام تحولاتی که او انجام داد باعث شد که این اتفاق بیفتد. فلذا احتمالاً فردا که روز شنبه است به نظرم امشب اسرائیلیها خواب خوشی نخواهند داشت و در واقع بعد از گذشت یک هفته که اسرائیلیها یک سنتی دارند برای آن افرادی که کشته میشوند تا هفت روز عزاداری میکنند و این روز هفتم احتمالاً انتظار این را خواهند داشت که غافلگیریهای دیگری هم داشته باشند.
سوال: درباره همین از بین رفتن احساس امنیت رژیم صهیونیستی میتوانیم به نقل قولی از استفان والت اشاره کنیم نظریه پرداز برجسته روابط بینالملل او میگوید عملیات فلسطینیها احساس امنیت رژیم صهیونیستی را از بین برد. آقای هاشمی از شما میپرسم شاهد موج حمایتهای مردمی از مردم غزه و مردم فلسطین هستیم و همچنین برخی گروههای مقاومت اعلام کردند که اگر آمریکا به جنگ برود آنها هم ورود میکند و به نظر میرسد شاهد نوعی پیوند قوی بین نیروهای مقاومت در منطقه هستیم. حالا سوال این است بعد از این مرحله و تحولات اخیر چه چشماندازی برای مقاومت منطقه میتوانیم متصور باشیم؟
هاشمی نژاد: من یک نکتهای را در سؤال قبلی یادم رفت عرض کنم خدمت شما یکی از دستاوردهای دیگری که گروههای مقاومت در این جنگ داشتن جنگی بود که بر پایه تعالیم دینی صورت گرفته بود یعنی تمامی اهدافی که که انتخاب میشد مناطق نظامی و پادگانهای نظامی بود و از این رو آن احساس امنیتی هم که الان در گزارش دیدیم احساس امنیتی را که ازش گرفت به خاطر اینکه تخصصا و دقیقاً با اشاره دقیقی به این موضوع رسیدند چه اتفاقی میافتد ببینید من از کلمه بلوغ نام بردم محورهای محور مقاومت و گروههای مقاومت در منطقه رسیدن به یک نقطهای که وقتی نیاز باشد کنار هم بایستند خارج از هر دین و مذهبی کنار هم به سادگی میایستند و نیاز به این نیست که کسی پشت سرش بایستد چه بسا که این ایام خیلی نسبت داده شده این عملیاتها به ایران و کشورهای دیگری، ما داریم نگاه میکنیم که وقتی بحث بر حمله زمینی نتانیاهو برای ورود به غزه میشود و بن گویر که اعلام میکند ما باید وارد بشویم و حماس را کلاً پاکسازی کنیم این منطقه را از بین ببریم این نشان میدهد که آنها رسیدن به یک جایی که دیگر برایشان نمیتوانند باور کنند که حماس کنارشون زندگی کند و درهمین حین حزبالله اعلام میکند اگر قرار باشد که من وارد غزه شوم من وارد میشوم از آن طرف امریکاییها ورود میکنند اگه قرار باشد کسی در مقابل رژیم بایستید ما وارد میشویم اینجاست که گروها خودشان را نشان میدهند آنجاست که گروهی ازعراق اعلام میکند که اگه قرار باشد که امریکاییها وارد جنگ بشوند ما جایی را برای وجود امریکایی در عراق هم نخواهیم گذاشت وارد میشیوم همچنین انصارالله که ورود میکند، این اتفاق یکی از دستاوردهای خیلی مهم این جنگ و اخیر است که گروههای مقاومت رسیدن به این موضوع که نظم نوین جهانی دارد شکل میگیرد و اتفاق بیفتد و خودبهخود اینها کنار همدیگر این حلقه را تشکیل میدهند و مهمترین نکته این است که البته هنوز هم تأیید نشده امیدوارم که تأیید شود هواپیمایی را که امروز حماس ویا جهاد هدف قرار داد هنوز هم اعلام نکرده که تأیید شده یا نه و مشخص نیست. اما حماس و جهاد که تا حالا جنگ به این فرصت و بهاینصورت نداشته الان به قدرت رسیده که بعداً وقتی قرار به چانهزنی برسد این قدرتهای منطقه این گروههای مقاومت کنار همدیگر هستند و میتوانند نظرات خودشان را تأمین کند.
سوال: یعنی بلوغی از لحاظ سیاسی و همبستگی و همینطور بلوغ نظامی را شاهد هستیم در مقاومت، خوب آقای کثیری نژاد با توجه به اینکه در کابینه نتانیاهو اشاره هم شده از دیروز تغییرات جدیدی رخ داده. این تغییرات چیست؟ حالا بیشتر میتوانیم به جزئیات اشاره کنیم و اگر در چند روز آینده جنگ تمام شود چه اتفاقی برای کابینه نتانیاهو خواهد افتاد؟
کثیری نژاد: این اتفاق را حالا در چند عرصه میشود مدنظر قرار داد قطعاً یکی این ترکیبهای سیاسی است که عوض خواهد شد با توجه به اینکه خوب همیشه شکلگیری دولت ائتلافی در رژیم صهیونیستی عرصه سهمخواهی جریانهایی که حضور دارند قطعاً تغییر وزن این قدرت هر کدام از این جریانها فردای جنگ باعث میشود که نتانیاهو احتمالاً امتیازهای بیشتری را مجبور شود بدهد به سایر اعضای این ائتلاف و خوب طبیعتاً این ترکیبها جابهجا خواهد شد به احتمال خیلی زیاد کما اینکه از همین الان که هنوز در اوج شرایط جنگی هستیم این ترکیبها دارد جابهجا میشود و قطعاً بن گویر حالا چهرههایی که نزدیکتر هستند به او نتوانند امتیاز مورد نظرشان را از نتانیاهو بگیرند این قابلیت را دارند که کابینه نتانیاهو را به شکست بکشانند و لاپید و جریانهای دیگری هم که آنها هم این توانایی را قطعاً در خودشان دارند این یک بخش ماجراست و یک بخش دیگرش تغییراتی است که در سیستمهای امنیتی رژیم صهیونیستی قطعاً به وجود خواهد آمد ما امروز در اخبار دیدیم که اسرائیلیها اعلام کردند نیروهای مقاومت از یک سلاح ناشناختهای استفاده کردند که نه دستگاههای اطلاعاتی اسرائیل هیچ اطلاعی از آن نداشتند سلاح گرما فشاری که با تولید کردن حرارت بسیار زیاد سامانههای تسلیحاتی را میتواند از کار بیندازد و یا حتی زرهپوشها را قابل نفوذ بکند و اعلام کردند که در چند حمله که به تانکها و نفربرهای اسرائیلی اتفاق افتاد با استفاده از کواد کوپترها این بمبها را بالای سر این تانکها میانداختند که باعث میشد عملاً ذرههای اینها که بسیار هم مستحکم است عملا ذوب و نفوذپذیر شود. همچنین در اطراف غزه پایگاههایی که وجود دارد با استفاده از سلاحهای خودکاری که از دور کنترل میشوند و هر جنبندهای را میتوانند هدف قرار بدهند باز دیدیم که با این سلاحهای گرما فشاری اینها از کار افتادند که البته خوب رژیم صهیونیستی اعلام کرد که احتمالاً این کار کار ایران بود، اما هیچ سند و مدرک و دلیلی برایش ذکر نشده فلذا ما در بحثهای امنیتی احتمالاً خواهیم دید که هم در حوزه جمعآوری اطلاعات هم در حوزه تحلیل، هم حوزه تحقیقات همه جور رژیم صهیونیستی تحول اساسی را باید تجربه کند با این دورنما که تمام مولفههای دکترین امنیت ملی رژیم صهیونیستی از هم پاشیده یعنی دکترین امنیت ملی که چهار اصل دارد در اصل اول بازدارندگی که باید دشمن را منصرف کند از هر گونه حملة آن وقت دشمن را با چنین حمله عظیمی تشویق و ترغیب میکند که میآید عملا پایههای اسرائیل را میلرزاند اصل بعدی اصل هشدار دادن است که عرض کردم هیچ هشداری اسرائیلیها دریافت نمیکنند برای اینکه بخواهند اقدامی انجام بدهند علیرغم اینکه بر طبق اطلاعاتی که امروز باز منتشر شد نیروهای حماس در شش پایگاه تو غزه داشتند به مدت یک سال آموزش میدیدند و این شش پایگاه حتی یک بار مورد حمله جنگندههای اسرائیلی قرار نگرفت این نشان میدهد که هیچ گونه هشداری هم دریافت نمیکنند همینطور بحث به زانو درآوردن مهاجم در صورتی که ما میبینیم نه تنها نیروهای حماس را به زانو در نمیآیند بلکه با همان قوت سابقش دارند حملات را انجام میدهند و اینجا یک نکته جالبی دارد، با اینکه حملات هزار تن ماده منفجره بر سر غزه ریختند، اما این حجم زیادی از شهیدی که در غزه داشتیم، اما میبینیم که عملاً مقاومت دارد کار خودش را میکند بنابراین تلفات عمدهاش غیرنظامی است هیچ کدوم نظامی نیست و اصل چهارم که اصل دفاع باشد و تدافع باشد که عملاً میبینیم با بی بیش از هزار کشتهای که اسرائیلیها دادند هیچگونه سپر دفاعی نتوانستند برای خودش درنظر بگیرند.