جزئیات طرح جامع مسکن به زودی اعلام می شود
مشاور وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد: جزئیات طرح جامع مسکن به زودی از سوی وزارت راه و شهرسازی اعلام می شود.
به گزارش واحد مرکزی خبر، حسین عبده تبریزی که در برنامه پایش شبکه یک سیما در باره جزئیات طرح جدید دولت برای تأمین مسکن سخن میگفت، با اشاره به کلیات طرح جامع مسکن از جمله تشکیل صندوقهای پسانداز، ارائه زمین رایگان برای اقشار کم درآمد و پرداخت تفاوت نرخ سود تسهیلات مالی حوزه مسکن تاکید کرد: دولت یازدهم به همه تعهدات دولت دهم در حوزه مسکن مهر پایبند است و آنها را به اتمام میرساند.
وی افزود: اما ادامه این روند متوقف و ثبت نامجدید از متقاضیان ماههاست که صورت نمی گیرد.
مشاور وزیر راه و شهرسازی گفت : در مورد مسکن مهر دولت در دفعات متعددی با توجه به تعهداتی که داده و وزیر راه و شهرسازی هم اعلام کرده است ، تعهدات دولت قبل در زمینه مسکن مهر را اجرا میکند و به تعهدات دولت قبل پرداخته میشود.
وی افزود : مسکن مهر یک نوع گروه بندی از مسکن نیست که بگوییم یک نوع خاصی از مسکن است، یک اسم عمومی بوده برای یک برنامه خاص.
عبده تبریزی گفت : سابقه مسکن مهر به این نحو است که برنامه جامع مسکن وجود داشته و در آن مسکن اجتماعی مطرح بوده است.
عبده تبریزی ادامه داد: در آن طرح مسکن اجتماعی پیش بینی شده بود که در سال 50 هزار واحد ساخته شود و در یک فرایند تصمیم گرفته شده که در مرحله اول یک و نیم میلیون واحد و بعد هم 2 میلیون و 200 هزار واحد ساخته شود.
وی افزود : این تصمیم گیری بر اساس پول پرقدرت است و طبعاً آثار تورمی بالایی دارد و از آن مسیر تأمین مالی شده است که اکنون دیگر از آن مسیر تأمین مالی امکان پذیر نیست.
عبده تبریزی گفت : بنابراین مسکن مهر نه تنها به لحاظ نوع تأمین مالی بلکه به لحاظ مشکلات اجتماعی و اتفاق هایی که در ساخت و ساز دارد، نمیتواند ادامه داشته باشد.
وی اظهار داشت: تنها کشوری در دنیا نیستیم که می خواهیم برای اقشار هدف خود مسکن بسازیم و اولین بار هم نیست که مسئله مسکن در کشور دارای یک برنامه است. یک برنامه ای در وزارت مسکن و شهرسازی سابق به نام طرح جامع مسکن بوده که این طرح در حال حاضر در حال به روز شدن است. یعنی همان کارشناسانی که قبلاً روی آن طرح کار کرده بودند و در واقع نظر آنها در هشت سال اخیر نادیده گرفته شده بود، اینها در حال کار روی آن طرح هستند.
عبده تبریزی تصریح کرد: طبیعی است که همه به کمک دولت نیاز ندارند و نیازی به دخالت دولت در همه حوزهها نیست. یکی از این حوزهها که به عنوان مسکن اجتماعی در کشور معروف شده، مسکنی است که بالقوه انسان نمیتواند برای آن پس اندازی بکند، در برآوردها این گروه اجتماعی حدود 16 درصد برآورد شدهاند.
وی افزود: این 16 درصد را دولت باید با ارائه زمین و منابع به آنها کمک کند تا بتوانند مسکن خود را تأمین بکنند و در این بخش و گروه معماران و طراحان طرح مسکن اجتماعی دنبال این هستند که این افراد در یک نقطه جمع نشوند تا مشکلات تقسیم شود.
وی افزود: گروه دومی که هدف اصلی است طبقه متوسط به پایین است، اینها کسانی هستند که میتوانند پس انداز بکنند و طبعاً هم دولت باید به آنها کمک کند. مثلاً زوج جوانی که صاحب شغلی هستند اینها باید کمی پس انداز کنند و دولت نیز باید به آنها کمک کند تا بتوانند مسکن خود را تأمین کنند.
مشاور وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: مسکن یک کالای اجتماعی است که از پس انداز گذشته و آینده خریداری میشود یعنی هیچ کس از پس انداز گذشته در سن جوانی نمیتواند مسکن بخرد. دولتها موظفند یک بازاری برای منابع ساماندهی کنند که مردم بتوانند در طول زمان با پیش قسط کم و اقساط طولانی مدت و پایین خانه بخرند.
دولت جدید این برنامه را دارد که شرایط بهتری برای اقشار متوسط و ضعیف فراهم کند.
وی با اشاره به اینکه باید بانکهایی غیر از بانک مسکن وارد فرایند پرداخت وام مسکن شوند، افزود: مدلهای اینها صندوق پس انداز مسکن است که اکنون وزارت راه و شهرسازی از بانک مسکن درخواست کرده است که همه بانکها بتوانند این صندوقها را دایر کنند.
عبده تبریزی گفت : بانک مسکن خدمات خوبی در این حوزه دارد و در سال تا یک و نیم میلیون نفر تسهیلات داده اما این
تسهیلات کم است و باید مقداری بیشتر شود.
این صاحبنظر حوزه اقتصادی با اشاره به اینکه در مسکن حمایتی در طرح جامع دولت میتواند وارد شود و در واقع کمک کند، تاکید کرد: آخرین گروه هم مسکن آزاد است یعنی کسانی که میخواهند خانه خود را ارتقا دهند ، آزاد هستند و دولت در این حوزه دخالت نمیکند.
وی اضافه کرد: البته باید بازار فروش مسکن مهر را هم ایجاد کنیم. هر جایی که یک بازاری وجود دارد اگر شما بازار ثانویه آن را ایجاد نکنید دچار فساد میشود.
مثلاً اکنون سهام عدالت دست مردم وجود دارد ما باید به سرعت بازار ثانویه آن را راه بیندازیم یعنی مردم بتوانند بفروشند و این امر قانونی شود چون هر جایی که امکان معامله فراهم نشود بازار آن محصول بیثبات و رانتی می شود.
عبده تبریزی گفت : باید صندوقی برای حمایت از سایر صندوق های مسکن تشکیل شود و بازار ثانویه رهن باید تقویت شود.
عبده تبریزی گفت: اکنون گزارشهای فراوانی از شهرکهای اطراف تهران داریم که دهها آژانس املاک در حال معامله این زمینها هستند طبعاً اگر ما برای اینها بازاری ایجاد نکنیم ،حقوق مردم ضایع میشود.
وی افزود : باید شرایط فروش مسکن مهر باز باشد تا مردم بتوانند واحدهای خود را بفروشند.
مشاور وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه 30 درصد مردم ایران اجارهنشین هستند، گفت : بازار سفته بازی مسکن خوابیده است و پیش بینی می شود از اول فروردین بازار مصرف مسکن دوباره جان تازه ای بگیرد.
وی تاکید کرد: مالیات بر زمین های بایر و تشویق بر انجام مالکیت و اجاره داری بلندمدت در حوزه مسکن در دست بررسی است.
عبدهتبریزی با بیان اینکه دولت توانسته است منابع را به بازار سهام بیاورد، اظهار داشت : در این بازار باید از این چرخه امروز بخریم و فردا بفروشیم ، خارج شویم تا پول به کارخانهها برود.
در ادامه این برنامه زنده تلویزیونی ، حسننژاد نماینده عضو ناظر شورای پول و اعتبار در گفتگوی تلفنی درباره تامین مالی برنامههای جدید دولت در حوزه مسکن گفت: مسکن مهری ساخته شده و کار خیلی خوب و پسندیدهای هم بوده ، اما نحوه تامین مالی مهم است، اینکه پول بدهید تا مسکنی ساخته شود مهم نیست اینکه این پول چگونه تامین شده مهم است. وی تصریح کرد : حدود 42 درصد از افزایش پایه پولی کشور به خاطر مسکن مهر بوده و سالانه حدود 16 درصد تورم به اقتصاد تحمیل کرده است.
وی گفت : در اینکه مسکن مهر به رشد صنایع دیگر کمک کرده و اشتغالزایی داشته است ، شکی نیست، اما اینکه در جیب بانک مرکزی دست بردیم و اضافه برداشتی از خط اعتباری صورت گرفته است این آثار منفی به آثار مثبت آن میچربد. عضو ناظر شورای پول و اعتبار گفت: فضای شورای پول و اعتبار خوب است و تصمیم های عاقلانه در این شورا گرفته میشود.