آغاز کاوش باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی در دروازه پارسه
هیات مشترک باستان شناسان ایرانی و ایتالیایی، سیزدهمین فصل از کاوشهای باستانشناسی در محوطه باستانی تل آجری را آغاز کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مدیر پایگاه محور باستانشناسی ساسانی گفت: مهمترین دستاورد پژوهشی این فصل در محوطه باستانی معروف به تَل آجری، کشف کامل دیواره شرقی دروازه پارسه تخت جمشید و شناسایی پلان کامل بنای دروازه است. دیوار شرقی این دروازه به طول ۴۰ متر و پهنای ۱۰ متر سرتاسر از آجر و خشت بنا شده است.
علیرضا عسکری چاوردی ادامه داد: هسته این دیوار سترگ به ضخامت ۵ متر از خشت خام و از هر طرف نمای داخلی و بیرونی به پهنای ۵/۲ متر با آجر بنا شده و از جالبترین فنون بکار رفته در ساخت دیواره بزرگ دروازه پارسه تخت جمشید استفاده گسترده از ملات قیر است.
او گفت: از جالب توجهترین کشفیات اخیر نمایان شدن سرتاسر دیواره شرقی دروازه با آجرهای لعابدار رنگین است. کشف پنلهای رنگین لعابدار از ردیف حیوانات اسطوره ای، گلهای هشت پر و آجرهای لعابدار سفید، زرد، آبی و سبز رنگ نشان میدهد که این دروازه در دوران شکوه خود یکی از مشهورترین دروازههای جهان باستان بو.
عسکری چاوردی افزود: این دروازه باشکوه، در مقیاس وسیعتری طرح دروازه معروف ایشتار (حدود ۵۸۰ پیش از میلاد) را تکرار میکند که پیش از ساخت تختگاه تخت جمشید در دوره یکی از دو پادشاه نخستین هخامنشی بنا شده است. شاید هدف از ساخت این دروازه برای نشان دادن فتح شهر بابل در سال ۵۳۹ پیش از میلاد در دوره کوروش بزرگ بود.
محوطه باستانی معروف به تَل آجری در فاصله ۳ کیلومتری شمال غربی تخت جمشید در محل معروف به باغ فیروزی قرار دارد. این محوطه به ابعاد ۳۰ در ۴۰ متر است که در تپهای باستانی به ارتفاع ۳ متر از سطح زمینهای اطراف و در حریم درجه یک تخت جمشید واقع است.
این محوطه باستانی سال ۱۳۸۵ در فهرست میراث ملّی کشور به ثبت رسید.