پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی و عروقی با تغذیه مناسب
پیش بینی میشود مرگ ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی تا سال ۲۰۳۰ به ۲۳ میلیون نفر در سال برسد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهیگلویه و بویراحمد، عوامل مختلفی مانند افزایش سن، سابقه خانوادگی، استعمال دخانیات، چربی خون بالا، پرفشاری خون، دیابت، چاقی، عدم فعالیت بدنی، عوامل روانی و استفاده از رژیمهای غذایی ناسالم، در بروز این بیماریها مؤثرند.
یکی از موثرترین راهکارها برای پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی و عوامل خطر آن مانند پرفشاری خون و چربی خون بالا، اصلاح سبک زندگی به ویژه پیروی از یک رژیم غذایی مناسب است.
برای داشتن رژیم غذایی سالم به چه نکاتی باید توجه کرد؟
۱- مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی محدود و غذاها تا حد امکان به صورت کبابی، بخار پز و آب پز طبخ شوند.
۲- از غلات، نان و ماکارونی تهیه شده از آرد سبوس دار مانند نان سنگک به دلیل داشتن فیبر و ویتامین استفاده شود.
۳- در برنامه غذایی روزانه، سبزیجات تازه و سالاد همراه با غذا مصرف شود. برخی سبزیجات مثل چغندر، هویج، اسفناج، کرفس، شلغم و انواع کلم، سدیم زیادی دارند و بهتر است مصرف آنها در بیماران قلبی و مبتلا به پرفشاری خون محدود شود.
۴- در میان وعدهها به جای تنقلات تجاری کم ارزش مانند چیبس، پفک و چوب شور، از ذرت بدون نمک، انواع مغزها به صورت خام و بو نداده نظیر گردو، پسته و بادام و انواع سبزیجات از جمله کاهو و جعفری که دارای منیزیم هستند، استفاده شود.
۵- از میوه و سبزیجاتی همچون زردآلو، هندوانه، موز، پرتغال، گوجه فرنگی و سیب زمینی که منابع خوبی از پتاسیم هستند، بیشتر استفاده شود. در افرادی که داروهای کنترل کننده فشارخون مانند اسپیرونولاکتون و تریامترن استفاده میکنند، باید مصرف این مواد محدود شده و فاصله زمانی حداقل ۲ ساعت بین این مواد غذایی و داروها رعایت شود.
۶- توصیه میگردد مصرف چربیها کاهش یابد و از چربیهایی با منبع حیوانی مانند پیه، دمبه و کره استفاده نشود و انواع روغنهای غیراشباع (مایع) مثل روغن زیتون یا کلزا جایگزین شود.
۷- مصرف گوشت قرمز کاهش و مصرف ماهی و ماکیان افزایش یابد و تمامی چربیها و پوست قبل از پخت جدا گردد.
۸- تا حد امکان روغن کتلت و کوکو بعد از پخت با دستمال یا کاغذهای جاذب روغن گرفته شود.
۹- اسیدهای چرب امگا ۳ به دلیل نقش ضد التهابی خود، نقش مهمی در پیشگیری و کنترل بیمارهای قلبی و عروقی دارند، بنابراین بهتر است حداقل دو بار در هفته ماهی مصرف کرد.
۱۰- از مصرف نمک سر سفره اجتناب و به جای مصرف نمک، از چاشنیهایی مانند سبزیهای معطر تازه یا خشک مانند نعناع، مرزه، ترخون و ریحان یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا استفاده شود.
۱۱- مصرف غذاهای آماده نظیر انواع کنسروها، سوپ ها، سس سالاد، سویا سس، خردل، گوشتهای نمک سود شده و دودی، گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس، خیارشور، زیتون پرورده و ترشیجات که دارای مقادیر زیادی نمک هستند، محدود شود.
۱۲- در هنگام خرید به برچسبهای روی مواد غذایی باید دقت کرد و محصولات کم چرب و کم نمک انتخاب شوند.
۱۳- کمبود کلسیم موجب افزایش فشار خون و در نتیجه ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی میشود. مصرف روزانه دو تا سه واحد شیر و لبنیات کم چرب کلسیم مورد نیاز بدن را تامین میکند.
۱۴- چاقی و اضافه وزن، سبب افزایش کار قلب میشود، در نتیجه پیشگیری از چاقی به ویژه چاقی شکمی در سلامت قلب، حائز اهمیت است.