پخش زنده
امروز: -
رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا گفت: تلاش میکنیم با اقدامات ایجابی، امنیت را در فضای کسب و کار مستقر کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما،سردار رحیمی، فرمانده و رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا با حضور در برنامه تلویزیونی صف اول یکشنبه ۱۶ مهر شبکه خبر، به پرسشها درباره برنامهها و عملکرد پلیس امنیت اقتصادی فراجا پاسخ داد.
متن کامل این برنامه به شرح زیر است:
مجری: در هفته انتظامی هستیم. ما داشتیم پیش از برنامه با سردار راجع به این صحبت میکردیم که این تغییر نامی که نیروی انتظامی تبدیل شده است به فرماندهی انتظامی، از یک سال پیش این اتفاق افتاده است، ولی هنوز هم در زبانها شاید این اشتباهات اتفاق بیفتد به همین ترتیب هفتهای که هفته نیروی انتظامی بوده هفته انتظامی شده است. حالا درباره این فلسفه قبلاً هم صحبت شده است که چرا نیروی انتظامی، چرا فرماندهی انتظامی، در واقع فرماندهی انتظامی ارتقاء یافته است از نیرو به یک فرماندهی کل، مثل دو فرماندهی کل دیگر که ارتش و سپاه پاسداران هستند. عرض کنم باز نیروی انتظامی سابق و فرماندهی انتظامی فعلی، در طول این بیست سی سال خیلی شئون تخصصی پیدا کرده است. مثلاً اینکه زمانی ما پلیس را فقط در قامت کلانتری و راهنمایی و رانندگی میدیدیم بعدها به فراخور فضای مجازی و جرائم سایبری بالاخره رسته مربوط یا پلیس فتا هم شکل گرفت. حالا در خدمت جنابعالی هم که هستیم یکی از جاهایی است که جدیداً در فرماندهی انتظامی شکل گرفته هم پلیس امنیت اقتصادی و هنوز خیلی از ما مردم آشنا نیستیم با آن که ما بدانیم دقیقاً این چرا به وجود آمده است و چه کار میکند، همکارانمان یک معرفی انجام داده اند این را میبینیم و برمی گردیم.
سؤال: سردار به جز پلیس امنیت اقتصادی، چه پلیسهای تخصصی دیگری در مجموعه فرماندهی انتظامی داریم؟
سردار رحیمی: همانطوری که جنابعالی به خوبی اشاره فرمودید، در طول سالهای بعد از انقلاب، امروز فکر میکنم سی و سه سال یا سی و یک سال از شکل گیری پلیس مقتدر و انتظامی عظیم به مصداق کلام مقام معظم رهبری میگذرد. سال به سال این مجموعه از انسجام بهتری برخوردار شده است و در تقریباً بیش از یک دهه گذشته پلیسهای تخصصی در فراجا شکل گرفت و ردههای مختلف به تناسب مأموریتهایی که به پلیس واگذار شد در فراجا این ردهها شکل گرفت. اصلیترین فلسفه پلیس مبارزه با انواع و اقسام جرائم است. در یکسال و خرده گذشته هم که نیروی انتظامی تبدیل شد به فرماندهی کل با تدبیر و فرمان فرماندهی معظم کل قوا رهبر عزیزمان این مجموعه شکل گرفت. همانطور که اشاره کردید پلیسهای مختلف شکل گرفت، به جهت ضرورتهایی که بود و به جهت اینکه موضوع مبارزه با مفاسد اقتصادی و حوزههای مرتبط با این جرم برای فراجا مهم بود این پلیس هم شکل جدیدی به خودش گرفت.
امروز چهار سال یا بیشتر از شکل گیری این پلیس تخصصی مثل سایر پلیسهای تخصصی در فراجا دارد میگذرد و پلیس مبارزه با قاچاق کالا یکی از وعدههای تحت امرش است، پلیس مبارزه با جرائم اقتصادی، انواع و اقسام جرائم اقتصادی، نظام اقتصادی کشور، مبارزه با احتکار، مبارزه با فرار مالیاتی، مبارزه با پولشویی و موضوعاتی از این دست جزء مأموریتهای پلیس مبارزه با جرائم اقتصادی ما است و پلیس گمرک که ان شاالله در سؤالات است، توضیح میدهیم که این پلیس باید در مبادی ورودی و رسمی کشور مستقر شود که الان در بعضی از جاها مستقر شده است این هم یکی از پلیس هایمان است، ردههای دیگر هم هست، اخیراً هم یک بحثی را داریم دنبال میکنیم با عنوان پلیس یا معاونت امنیت اقتصادی دیجیتال، چون استحضار دارید که بحث اقتصاد دیجیتال یکی از موضوعاتی است که در سالهای اخیر به طور فزایندهای شکل گرفته است و تبع شکل گیری اقتصاد دیجیتال مجرمان هم به این سمت و سو هجرت و حرکت کرده اند و برای اینکه بتوانیم امنیت را در این فضا برای کسانی که در فضای دیجیتال دارند کسب و کار میکنند، فعالیت میکنند، کارهای اقتصادی میکنند، امنیت را برقرار کنیم، این معاونت هم زیرمجموعه پلیس امنیت اقتصادی شکل گرفته است و فعالیتهای خودش را انجام میدهد.
تلاش ما بر این است که در وهله اول با اقدامات ایجابی، امنیت را در فضای کسب و کار مستقر کنیم. یعنی اصلیترین حمایت کنیم از کسانی که دارند فعالیت میکنند در تمام بخش ها، من یک فرآیند تجارت را بخواهیم از آن یاد کنیم، فرآیند تجارت در بحث تولید یا ورود کالا، دوم ترانزیت یا حمل و نقل کالا در سطح کشور، گام سوم انبارش و گام چهارم عرصه مصرف توزیع و مصرف کالا. پلیس باید در تمام این چهار فرآیند یا چهار گام فعالیت خودش را انجام دهد. هم آرامش و امنیت را برای کسانی که در این حوزه دارند کار میکنند، تجار، کسبه، عزیزانی که دارند فعالیت میکنند، برقرار کند، و هم با تعداد معدود از این مجرمین که میخواهند امنیت را به هم بریزند و اخلال ایجاد کنند، طبیعتاً مسئولیت برخورد دارد که وظایف اساسی پلیس امنیت اقتصادی در کشور بر این شکلی است که توضیح دادم.
سؤال: پس ما پلیس امنیت اخلاقی داریم، پلیس امنیت اقتصادی هم داریم، پلیس امنیت اجتماعی هم داریم؟
سردار رحیمی: در حوزه پلیس امنیت پلیس امنیت عمومی داریم و پلیس امنیت اقتصادی. پلیس آگاهی، پلیس راهور، پلیسهای مختلف تخصصی که عرض کردم پلیس مبارزه با مواد مخدر، هر کدام در رسته خودشان مسئولیت دارند که اولاً امنیت عمومی را در اقصی نقاط کشور برقرار کنند در ثانی با مجرمین در این حوزه برخورد قانونی و جدی را انجام بدهند.
سؤال: پس این حرفی که زده میشد، بعضاً شنیده میشود که پلیس فقط با خردهها کار دارد، فقط سراغ خرده مجرمها میرود، فقط سراغ آن مثلاً فرض کنید که اگر در زمینه مواد مخدر است میرود با این معتادها و با این توزیع کنندگان خرد برخورد میکند و گندهها را کاری ندارد، یا اگر با مسائل اخلاقی کار دارد، با اقتصادیها کاری ندارد، الان شما منظورتان این است که این طور نیست؟
سردار رحیمی: اصلاً این طور نیست. عرض کردم فلسفه شکل گیری پلیسهای تخصصی و تخصصی کردن رستهها بخاطر همین است که کارآگاهانی که در حوزه مبارزه با مجرمین اقتصادی، که باز خود حوزه مجرمین اقتصادی متفاوت است، دارند کار میکنند، کارآگاهان مجرب، آموزش دیده و توانمندی هستند که از پروندههای کلان شاید بگویم پرونده صد همتی، یعنی مردم بدانند، رسیدگی کرده است، بانکها و مؤسسات مختلفی که تخلف داشته اند، و مثلاً یک جا بالغ بر سی چهل همت را به خزانه دولت و بانک مرکزی برگردانده است پلیس، از اموال یک مؤسسهای بوده که پول مردم را برده و شاید بیش از ۲۰۰، ۳۰۰ ملک گران قیمت، ما برگرداندیم به حوزه دولت. اینها کار پلیس اقتصادی است.
سؤال: همه ذیل پلیس امنیت اقتصادی است یا خیر با هم فرق میکند؟
سردار رحیمی: بله تمام ذیل پلیس امنیت است در جرائم اقتصادی از مبارزه با قاچاق، از مبارزه با اخلال گران ارزی، از تسهیلات غیر مجاز بانکی، از کسانی که فرار میکنند در پرداخت مالیات، از تخلفاتی که ممکن است در حوزه گمرک و در مبادلات و تجارت و مبادی رسمی رخ بدهد، تمام پلیس برنامه دارد، دارد فعالیت میکند، دارد برخورد میکند، آمارهایش هم ما اینجا داریم لازم باشد کاملاً توضیح میدهیم، کسانی که قاچاق سوخت میکنند، قاچاق کالا میکنند، کسانی که در بخشهای حتی در حوزه عرض کردم فضای سایبر، فرار مالیاتی دارند، پولشویی دارند انجام میدهند، یا موضوعاتی از این دست، همه اینها را پلیس دارد اقدامات قانونی میکند، برخورد میکند، اصلاً اینطوری نیست، شاید من بتوانم بگویم یکی از اولویتهای اساسی پلیس که امسال هم فرماندهی محترم کل انتظامی جمهوری اسلامی، سردار رادان، روی آن تأکید دارند و تأکید کرده اند، بحث مبارزه با جرائم اقتصادی و حوزه پلیس اقتصادی است در ابعاد مختلف. بعنوان مثال نکتهای را ایشان فرمودند که امسال سال سختی برای قاچاقچیان رقم خواهد خورد و ما براساس همین تدبیر اقدامات گستردهای را یعنی همین جمله و تدبیر ایشان را آمده ایم روی آن کار کرده ایم در سراسر کشور از نقطه صفر مرزی، حتی آن طرف مرز، داریم کار میکنیم تا عمق شهرها، تا عرضه کالاها، داریم کار میکنیم و برخورد میکنیم. شاید نشود بعضی از آمارها را گفت، ولی این را به شما عرض میکنم که یکی از اولویتهای اساسی پلیس موضوع برخورد با انواع و اقسام مجرمین و جرائم اقتصادی است.
سؤال: الان بیاییم وارد مأموریتهای پلیس امنیت اقتصادی بشویم، مأموریتهای شما چیست و به چه حوزههایی میشود قشنگ به تفکیک و بعد در مورد هر کدام توضیح بفرمایید.
سردار رحیمی: یکی از مأموریتهای اساسی ما که از قدیم الایام هم جزء مأموریتهای اساسی فراجا بوده است و امروز هم به آن توجه داریم، بحث مبارزه با کالای قاچاق است. کالای قاچاق یکی از موضوعاتی است که واقعاً لطمات زیادی را به اقتصادی کشور میزند، کالای قاچاق از موضوعاتی است که لطمات فراوانی را به تولید داخلی میزند، کالای قاچاق از موضوعاتی است که ضربات سنگینی را به ارزش پول ملی میزند، یعنی چه، یعنی اینکه شما کسی که میخواهد یک کالای قاچاق را برود از آن طرف مرز بیاورد، حتماً باید ریال بدهد از سطح بازار ارز را جمع کند و ببرد آن طرف بردارد و کالای قاچاق را بیاورد. کالای قاچاق بیکاری ایجاد میکند در کشور ما و موضوعات مختلف که صحبت هم شده است، زیانهایی که به اقتصاد وارد میکند این موضوع زیاد روی آن بحث شده است.
سؤال: وقتی راجع به قاچاق صحبت میکنیم، درباره هر دو طرف آن صحبت میکنیم، یعنی هم قاچاق از کشور به خارج از کشور و هم از خارج به داخل کشور.
سردار رحیمی: بله؛ در بحث اصل قصه ما واردات است، شاید بتوانیم بگوییم که مثلاً بیش از ۹۰ درصد ۹۵ درصد واردات است که در این بخش اقدامات بسیار ارزشمندی را ما انجام داده ایم.
سؤال: به همین خاطر است که همکاران شما مستقر شده اند در گمرکهای کشور؟
سردار رحیمی: بله. الان من کلاً روی کالای قاچاق یک توضیحاتی بدهم، ما در ششماهه اول امسال بیش از ۴۵ طرح عملیاتی سراسری برای مبارزه و مقابله با قاچاقچیان با استفاده از تمام توان فراجا در سراسر کشور به مرحله اجرا گذاشته ایم و این کار انجام شده است همه رده ها، فرماندههای انتظامی استانهای ما، مرزبانی ما، یگان ویژه ما، یگان امداد ما، ردههای مختلف، حتی پلیس راهنمایی و رانندگی ما معمولاً در این طرحها مشارکت دارند و کمک میکنند و بالغ بر ۷ هزار پرونده از ابتدای سال تا ۳۰ شهریور امسال در حوزه مبارزه با کالای قاچاق برای قاچاقچیان تشکیل شده است و برخورد شده است، از قاچاق خرد بگیرید تا قاچاقهای کلان که من روی قاچاق کلان هم که گرایش ما امسال رفته است به سمت این موضوع، توضیح خواهم داد که ارزش این پرونده بالغ بر ۵ همت است، یعنی ارزش کشفیاتی که، اینجا من به شما عرض کنم بالغ بر ۹۰ تا ۹۵ درصد کشفیات کالای قاچاق برای پلیس است، در واقع این عزیزانی که در اموال تملیکی و این اموال را به فروش میگذارند و اینها برمی گردد به خزانه دولت، اینها بیش از ۹۰ و ۹۵ درصدشان کار پلیس است، تلاش همکاران من در اقصی نقاط کشور است و در این رابطه با ما بالغ بر ۷ هزار متهم را دستگیر کرده ایم یعنی قاچاقچی انواع و اقسام کالاها، از کالای دوخانی گرفته، کالای لوازم بهداشتی گرفته، کالاهای غیراستاندارد گرفته، اینها است و ما کل کالای قاچاق مان بالغ بر ۱۶ همت بوده است تا امروز. من پروندههای مهم را آنجا عرض کردم اینجا کل کالای قاچاق را دارم عرض میکنم که در این بخش انجام شده است، این برای کالاهای وارداتی است، کالایی که وارد میشود، اما برای قاچاق معکوس یا خروج کالا از کشور، که اینها غالب شان هم کالاهای یارانهای است یعنی کالایی است که یارانه میگیرد، شاید بارزترین قاچاق ما به خارج از کشور سوخت باشد، که یکی از موضوعاتی است که به طور ویژه در دستور کار پلیس بوده است و ما بایستی عرض کنیم بالغ بر ۲۰۰ میلیون لیتر کشفیات سوخت مان بوده است که تحویل عزیزان مان در وزارت نفت و شرکت پالایش و پخش شده است.
سؤال: ۲۰۰ میلیون لیتر، معادل تقریباً دو روز مصرف بنزین کشور است؟
سردار رحیمی: بله. ما حالا در این بخش مقادیر قابل توجهی از دست رفته داریم یعنی وقتی که متهمین این حوزه را دستگیر میکنیم، معمولاً اعتراف میکنند که این مقدار خارج شده است و شاید مثلاً ۸۰ میلیون لیتر هم ما بگوییم سوخت از دست رفته، یعنی سوختی که حداقل بر اساس اعترافات متهمین از کشور خارج شده و رفته است، عدد آن هم بیشتر از این است. این مقدارش است و تلاش مان بر این بوده است، حالا ما در این بخش غیر از سوخت دام داریم برخورد کردیم، آرد و گندم داریم، غالباً کالای استراتژیک و یارانهای است، دارو داریم داروهای تولید داخل را داریم که قاچاق میشوند، این موضوع با جدیت دارد دنبال میشود و تلاش ویژهای را داریم و یکی از اولویتهای جدی مأموریتی فراجا است براساس تدبیر فرمانده محترم کل فراجا این اتفاق دارد شکل میگیرد و امیدواریم که ان شاالله با کمک مردم و همراهی مردم، من همین جا عرض میکنم، نه پلیس هر دستگاهی قرار باشد موفقیتی حاصل شود، لازمه اش همراهی مردم است، مردم باید کمک کنند در تمام دنیا هم این رسم است، همراهی مردم با پلیس، مساوی است با بالا رفتن ضریب موفقیت پلیس در برخورد با جرائم و مجرمین است که همین جا دست همکاری و همراهی به سمت مردم دراز میکنیم و بدانند که فرزندان شان در بخشهای مختلف فراجا، تمام تلاش شان بر این است که وقت خودشان، زندگی خودشان، آسایش خودشان را تقدیم کنند به آرامش و آسایش مردم که مردم بتوانند در بهترین وضعیت زندگی کنند.
سؤال: همیشه یک سؤالی که مطرح است مثل همین مثالی که الان پیش آمد درباره حجم کشفیات شما از کالاهای قاچاق شده از کشور، عکس آن هم است درباره کالاهایی که وارد کشور میشود و شما کشف شان میکنید، به صورت قاچاق دارد وارد میشود، شما کشف میکنید، همیشه یک سؤالی که مطرح است همین است که با همه تلاشهایی که همکاران شما دارند انجام میدهند، چقدر بیش از این وجود دارد که کشف نمیشود، همین قصه در بقیه شعون فعالیتهای پلیس هم صادق است، مثلاً اگر برخوردی با سارقان اتفاق میافتد، چقدر سارق دیگر داریم که اینها دستگیر نمیشوند، انواع سرقت و بقیه جرائم باز دوباره همین است، درباره جرائم سایبری هم همین است، خب شما اگر قرار باشد که تک تک این موارد را با بازرسیها یا مراقبتهای فیزیکی انجام بدهید یا جلوی آن را بگیرید یا برخورد کنید، اصلاً باید یک چند برابر این مقداری که الان هستید شما نیرو داشته باشید، و یا نیاز به هزینههای زیادی دارید؟
سردار رحیمی: اصلاً تناسبی بین جرائم و حجم نیروهایی که پلیس دارد، نیست، حالا چه در مبارزه با سرقت، چه در مبارزه با جرائم اقتصادی و ...
سؤال: از طرفی همیشه شائبه این وجود دارد که اگر مأموری خدایی ناکرده آلوده شود، هر جایی که پولی است، هر جایی که زمینه انحرافی است، به هر حال خطا و فساد و اینها هم اتفاق میافتد. شما حرکتی کرده اید به این سمت که ساز و کارها به نحوی تغییر کند که اصلاً نیاز به این همه حضور و این همه بازرسی نباشد، چنانکه درباره مواد مخدر همیشه تجربه این سالها نشان داد که اگر تمام مرزها دیوار هم کشیده شود که بخش زیادی از مرزها این دیوارها کشیده شد، باز هم مواد مخدر وارد کشور شد، بخاطر اینکه اختلاف قیمت بین آن طرف مرز و این طرف مرز اینقدر زیاد است که آدمها به هر فکری آن مجرمینی که شما میفرمایید که هجرت میکنند از جایی به جای دیگری، همیشه بالاخره این اختلاف قیمت بالا سود زیاد باعث میشود که آنها خودشان را به هر آب و آتشی بزنند و هر راه جدیدی را دوباره فکر کنند. چه کارهایی کرده اید برای اینکه در این موارد مشخص، هنوز ما به بقیه حوزههایی که شما دارید فعالیت میکنید نرسیده ایم، درباره قاچاق کالا چه از داخل به خارج و چه از خارج به داخل کشور، سازوکارها دیگر جلوی قاچاق را بگیرد.
سردار رحیمی: کاملاً حرفهای اشاره کردید، من دو نکته را در حوزه همین جرائم اقتصادی عرض کنم، یکی بحث تأمین و پیش بینی سازوکارهای لازم است، برای این در ابعاد مختلف، از امکانات، تجهیزات، نیرو و موضوعاتی از این قبیل است که به نظر میرسد به طور کامل تأمین نشده است یعنی شما فکر نکنید که پلیس نمیتواند همه جرائم را کشف کند، این باید تطابق داشته باشد، یعنی وقتی یک افسر مثلاً آگاهی ما، شما روزی چهار پنج تا به او پرونده میدهید، انتظار نداشته باشید که هر چهار پنج تا را کشف کند، یعنی حجم پروندهای که روی دست ایشان ریخته شد، دیگر اجازه نمیدهد که به آن صورت، یکی این هست، اختصاصاً در بحث جرائم اقتصادی، من این را عرض کنم، خیلی از اقدامات ما پسا رویدادی است یعنی اجازه میدهیم که، ما اجازه نمیدهیم، یعنی سازوکارها جوری چیده شده است که اول اتفاق میافتد و مجرم اقدام اش را میکند و بعد ما بتوانم آن را دنبال کنیم که آقای دکتر خدائیان هم یک اشارهای کردند در یکی از این همایشها که این واقعیتی است باید این ساز و کارها ایجاد شود. این سازوکارها هم هست وقتی که شما سامانه جامع تجارت را دارید، سامانه محمولههای جادهای را دارید، سامانه جامع تجارت در اختیار وزارت صمت است، شما سامانه صدف که مربوط به مجموعه وزارت نفت است را دارید، اینها باید بیاید و در اختیار پلیس قرار بگیرد، پلیس یک دستگاه عالیه نظارتی است برای این جرائم باید این تأمین شود برایش، ساز و کارهایش باید برایش پیش بینی شود.
سؤال: الان شما به این سامانهها دسترسی ندارید؟
سردار رحیمی: یا دسترسی نیست یا ناقص است.
سؤال: میتوانید اعلام کنید که به کدام شما دسترسی ناقص دارید؟
سردار رحیمی: ما داریم دنبال میکنیم با دوستان مان در این بخش صحبت کرده ایم، قولهای خوبی داده شده است، چون اینها هست، چون اینها وجود دارد باید اینها بیاید و دراختیار قرار بگیرد که بتوانیم به سرعت با، خیلی راحت میشود مهار کرد این تخلفات را و امیدواریم که اتفاق ان شاالله بیفتد و ما بتوانیم در این رابطه از وضعیت بهتر و مطلوب تری برخوردار شویم.
سؤال: الان نمیگویید شما که با کدامیک از این سامانهها دسترسی کامل به شما داده نشده است هنوز؟
سردار رحیمی: بر اساس قانون باید اینها را دراختیار پلیس قرار بدهند، سامانه زیاد است، بعضیها حتی در اختیار قرار گرفته است، اما میآید یک فرآیند را شما میتوانید کنترل کنید این نیاز به تبدیل شدن به دادههایی که میآید باید تبدیل شود به هوش مصنوعی و بتواند تحلیل کند که مأمور پلیس بتواند آن جایی که دارد انحراف ایجاد میشود را برخورد لازم کند.
سؤال: الان چه حجمی از نیرو و انرژی پلیس امنیت اقتصادی کشور صرف همین روشهای نوین میشود برای مبارزه با قاچاق، برای مبارزه با همه انواع جرائم اقتصادی؟
سردار رحیمی: ببینید آن چیزی که در ذهن ما است، ما میگوییم اصلاً دیگر نمیشود با روشهای قدیمی و منسوخ شده و اقدامات فیزیکی با این جرائم از جمله خود همین قاچاق کالا برخورد کرد، الان ما نیازمند به ایکس ری هستیم، دستگاههایی که پدیدار کنند تخلفات را، اینها الان دراختیار پلیس نیست و تأمین نشده است برای پلیس، شما مثلاً روزانه دهها تریلر و کامیون از گمرکان و از بنادر کشور انواع و اقسام محمولهها را پر میکنند و میآیند به عمق و به داخل کشور. اینها دیگر الان نمیشود به صورت فیزیکی عمل کرد. پس نیاز به ایکس ریهای پیشرفته داریم که در ایست و بازرسیها مستقر شوند و بتوانند این مأموریت را انجام دهند. در این بخش ما صفر هستیم، در دبخش سامانهها توضیح داده ایم که باید اینها تأمین شود و با توجه به گستردگی کار تجارت و فرآیند تجارت که دارد اتفاق میافتد، حتماً نیاز داریم به سرعت به سمت استفاده از امکانات الترونیک آی تی حرکت کنیم و در این مسیر ان شاالله در راستای مبارزه با اندک انحرافاتی که هست بتوانیم برخورد کنیم.
سؤال: سردار چه دارید میکنید برای مقابله با انواع ورودیها که یک بخشی اش البته ته لنجی است ۹۰ درصد آن را میگویند ته لنجی است که وارد کشور میشود و بعد هم همین شوتیها ظاهراً میآورندشان، درست است؟
سردار رحیمی: این گزارشی که دوستان مان ارائه کردند گزارش بسیار خوبی هم بود، بحث خودروهای قاچاق موسوم به خودروها شوتی، که اینها معلول کالای قاچاقی است که تحت عنوان ته لنجی یا ملوانی یا کالاهایی به صورت قاچاق از جاهای مختلف میآید از همین لنجها خالی میشود در وانت و میآید در راه اینها اصلاً به زمین نمیرسد، در راه تحویل شوتی میشود و این شوتیها با سرعت وحشتناک در گروههای ده تا پانزده تا بیست تا این کالا را به عمق انتقال میدهند که ما بحث ته لنجی به هیچ عنوان مخالف نیستیم، با بحث کالای ملوانی به هیچ عنوان مخالف نیستیم، این را بدانند، من در جلسهای که چند روز پیش در خدمت وزیر محترم کشور بودیم، توضیحات لازم را دادم، ولی با فرآیند شکل گیری این کالاها و انتقال آن به مرکز و اینکه رعایت نمیکنند آن ضوابط و مقررات را ما این یکی از دغدغههای ما است، این کالا میآید در داخل کشور، مثلاً در بازارهای بزرگ شهرهای مهم ازجمله پایتخت با آن مبارزه کنیم. اینها میآیند در انبارها، ته لنجی که میگوییم من خودم یکماه پیش رفتم بازدید یکی از بنادر جنوب، بیش از ۵ هزار تلویزیون در یک لنج بعنوان ته لنجی وجود داشت.
سؤال: جا میشود؟
سردار رحیمی: بعد ته لنجی گفته اند این بیاید در شهرهای مرزی آنجاها به فروش برود یعنی رونق پیدا کند مردم آن مناطق استفاده کنند از این کالا، که این فرآیند اصلاً انجام نمیشود، این جنس میآید داخل خودرو، داخل خودروهای مختلف، از سواری و وانت و ... و ذالک، میآید با سرعتهای وحشتناک، اینها در شب، حالا حتی بعضاً در صبح و روز این خودروها با سرعتهای غیرمجاز میآیند که حوادث بسیار ناگواری را هم برای خودشان و هم برای دیگران افراد بیگناهی که در این مسیر دارند میروند با خانواده دارد میرود، ایجاد میکنند و کشت و کشتار راه میاندازند، بحث ما این است، این فرآیندها باید درست شود. ما از ابتدای سال تا پایان شش ماهه امسال بیش از ۱۰ هزار دستگاه از این خودروها را توقیف کرده ایم، پلیس دارد برخورد میکند.
سؤال: برآورد شما چند تا است که شما ۱۰ هزارتای آنها را توقیف کرده اید؟
سردار رحیمی: من نمیتوانم بگویم چند درصد، ولی میخواهم بگویم که ما برخورد مجدانه داشته ایم در این رابطه که اینها بعد از یک توقف کمتر از ۲۴ ساعت دوباره میروند و به کارشان ادامه میدهند. حالا من اصلاً این را نمیخواهم بگویم میخواهم بگویم که واقعاً ما باید بگوییم که چه چیزی باعث میشود که این خودروهای شوتی شکل میگیرند و این گزارشی هم که دیدیم تا عمق بازار تهران و مشهد و شیراز و اصفهان دارد این کالا میرود، در انبارها هم پر است. این را ما باید اصلاح کنیم این را مثل همان کالای قاچاقی که هم به اقتصاد ما لطمه میزند، هم به تولید داخلی ما لطمه میزند، هم باعث بسته شدن مراکز صنعتی و کارگری ما میشود، هم کارگر ما بیکار میشود، خیلی از مسائلی از این قبیل را داریم که این نیازمند فکری جدیدی است که مطالب و روشها و شیوهها را ما خدمت مسئولین ذیربط گفته ایم، انصافاً رئیس محترم ستاد مبارزه با کالای قاچاق را همین موضوع را دارد دنبال میکند که یک اتفاق جدید بیفتد و این برای ما هم همان طوری که در فیلم و گزارش هم بود واقعاً نگران کننده است.
سؤال: بعضی از این شیوهها را میتوانید بگویید، در جای جای محل بررسی و هنوز فکر کردن و اینها است، هنوز تصمیم گرفته نشده است، ولی شما پیشنهادتان بوده است؟
سردار رحیمی: ما تا صحبت میکنیم اینطور تداعی میشود که مثلاً ما با کالای ملوان یا ته لنجی مخالف هستیم، اصلاً اینطوری نیست، ما میگوییم که این فرآیند باید درست شود، کالای ته لنجی یعنی چه، ملوانی یعنی چه، یعنی علت اصلی شکل گیری شوتیها همینها هستند یک بخش اعظم آن اینها هستند، این کالا باید بیاید در داخل.
سؤال: البته همین طرح شناسه کالا که الان دارد به اجرا میرسد، البته بخشهایی از آن اجرا شده است؟
سردار رحیمی: چنین چیزی اتفاق نیفتاده است.
سؤال: در هیچ زمینه ای؟
سردار رحیمی: بله در حداقل کالاهای خارجی که اصلاً یک همچنین چیزی وجود ندارد بدون تعارف.
سؤال: برنامه شما الان برای همین طرح شناسه کالا چه است؟
سردار رحیمی: مسئولیت این کار بر عهده عزیزان مان در وزارت صمت است برنامههایی را دارند دارند دنبال میکنند امیدواریم که ان شاالله به نتیجه برسند، ولی ببینید شما قطعاً در بازار گشته اید، از امین حضور و جاهای مختلف، دیده اید حجم سنگینی از این کالاها را، ما همین را میگوییم، میگوییم اگر قرار است این اتفاق بیفتد، پلیس تا چقدر و به چه میزانی باید انجام دهد، بیش از ۱۰ هزار خودرو را توقیف کرده است. این فرآیند باید اصلاح شود، ما دنبال معلول باید باشیم تا بدانیم چه علتی دارد شکل میگیرد تا اینها را حل نکنیم خودروی شوتی هست کالای قاچاق هم هست و تلاش هم به جایی نخواهد رسید.
سؤال: شما کلاً به طرح شناسه کالا اعتقاد دارید بعنوان پلیس؟
سردار رحیمی: بله مشکلی نیست.
سؤال: یعنی اگر اجرا شود معتقد هستید که خیلی از مسائل را حل میکند؟
سردار رحیمی: خیلی از مسائل را حل میکند.
سؤال: شما همین حالا برای برخورد با آن جاهایی که گفتند مثلاً دخانیات جزء اولین جاهایی بوده است که گفته اند طرح شناسه کالا در آن اجرا شده است، الان شما بازرسی مداومی دارید برای اینکه ببینید که همین بازار دخانیات آیا دارد شناسه کالا در آن اجرا میشود یا نه؟
سردار رحیمی: قطعاً اگر مسئولیت و مأموریتی در این رابطه بعهده پلیس امنیت اقتصادی و کلاً فراجا واگذار شود، حتماً پلیس کاملاً در خدمت دوستان و عزیزان خواهد بود که همکاری کنند.
سؤال: شما الان مأموریت تان چه است؟
سردار رحیمی: ما در این بخش مسئولیت قابل ذکری را نداریم.
سؤال: اصلاً در این بخش مأموریت به شما داده نشده است؟
سردار رحیمی: خیر. وزارت صمت و بازرسان مجموعه وزارت صمت دارند کار را دنبال میکنند.
سؤال: این را اصلاً درست میدانید؟
سردار رحیمی: من فکر میکنم که در جایگاه...
سؤال: به هر حال، چون کار تخصصی دارید میکنید کف میدان مبارزه با ...
سردار رحیمی: آنجا هم به نظر من عدد و عده و نفر آنقدر نیست که بخواهد به نتیجه برسد.
سؤال: این کجا باید باشد؟
سردار رحیمی: به نظر من باید از همان اولین فرآیند تجارت که ورود کالا یا تولید کالا است، از آنجا باید شروع شود. این هم باید ساماندهی شود، ما نباید یکی یکی به مغازهها برویم و بگردیم ببینیم دارند یا ندارند، مگر چقدر نیرو دارند عزیزان ما و خود حتی پلیس، به نظر میرسد که این باید از مبدأ شکل بگیرد، همین کالای ملوانی اگر قرار باشد داخل کشور بیاید چرا باید با شوتی بیاید، خب بیایند همانجا شناسه بزنند و بیاید داخل. نباید این خودروها اینطوری با سرعتهای سرسام آور و وحشتناک جادهها را به هم بریزند، ناامنی در جاده ایجاد کنند در ترددهایی که هست، در تولیدات هم همینطور، بالاخره مراکز تولیدی داریم که دارند انواع و اقسام کالاها را تولید میکنند، از همان مبدأ تولید یا مبدأ ورود به نظرم باید یک اقدام ویژهای انجام بشود که این همه هزینه هم نشود این همه نیرو و سازمان و ساختار و اینها هم نیازی نیست. این جنس که مثلاً دارد وارد میشود از گمرک دارد وارد میشود همانجا یک گروه بگذاریم و شناسه بزنیم، یا یک جنسی که دارد در داخل تولید میشود از یک کارخانهای تولید میکند، یک مرکزی دارداین را تولید میکند، همانجا شناسه رسمی را بزنند.
سؤال: چرا نمیشود؟
سردار رحیمی: این را باید دوستان مسئول...
سؤال: وزارت صمت؟
سردار رحیمی: حداقل در بحث تولیدات داخلی مسئولیت اش با دوستان است و حالا در بحث جنسهایی هم که وارد کشور میشود، عزیزان گمرک و دست اندرکاران دیگر باید این کار را بکنند که خود ستاد مبارزه با کالای قاچاق هم میتواند این موضوع را دنبال کند که این اتفاق نیفتد.
سؤال: چند روز پیش هزار و ۳۰۰ تن کالای قاچاق در ۲۵ استان به آتش کشیده شد، سؤال این است که چرا به آتش کشیده میشود؟ حیف نیست؟
سردار رحیمی: بعضی از حرفهایی که بعضی از مردم هم زده اند، ببینید، این کالایی که به آتش کشیده شد، اولاً جزء کالاهایی بود که غیراستاندارد بود، خیلی از این کالاها کالای بهداشتی آرایشی بودند و فاقد آن مجوزهای لازم بودند، خیلی از اینها باید مصرف میشد یعنی بعنوان کالای خوراکی بود، باز فاقد تأییدهای وزارت بهداشت بود. یک بخشی از این کالاها دخانی بود که فاقد آن استانداردهای لازم بود. یعنی میخواهم بگویم تقریباً بخش اعظمی از این هزار و ۳۳۰ تن کالایی که به آتش کشیده شد اینها است، یعنی مردم بدانند که، چون خیلی سؤال هم کرده بودند به این شکل است در ثانی باز به خود مردم عرض میکنم، تمام این کالاهایی که به آتش کشیده شد، تمام اینها ما تولید معادل داخل آن را داریم، یعنی برگشتن این کالا به چرخه مصرف و به بازار مصرف، یعنی وارد کردن لطمه سنگین به اقتصاد کشور.
سؤال: یعنی شما میگویید که اگر یک مثلاً یخچال خارجی که قاچاق بوده است و شما کشف کرده اید اگر این را حتی به خیریهها اهداء کنید، دارد جای یخچال تولید داخل را میگیرد که میشد از آن طریق بیاید وارد بشود و برسد به دست، یعنی یک تولیدکننده از آن سود ببرد؟
سردار رحیمی: کاملاً درست است. این یک بخش است یک بخش دیگر این کالای خارجی که میخواهد بیاید وارد بشود، باید ارز خارج شود، درست است.
سؤال: بله.
سردار رحیمی: یعنی ریال شما برود و تبدیل شود به ارز و برود کالای خارجی خریداری شود بیاید داخل.
سؤال: آنکه خریداری شده است؟
سردار رحیمی: خریداری شده است و ارز رفته است و خریداری هم شده است چه لطمهای به ارزش پول و به اقتصاد کشور وارد میشود.
سؤال: یعنی یک بار ما از آن بابت ضرر کرده ایم که ارز بابت آن خارج شده است، بار دوم اگر این یخچال یا این کالا جای یک کالای داخلی را بگیرد و به دست هر کسی هم برسد حتی فرض کنیم به دست خیریه هم برسد، یک کارگری دارد یک جایی آسیب میبیند یا یک تولیدکننده؟
سردار رحیمی: یک کالای تولید داخلی روی دست فروشنده ما میماند اینها ضربات و لطمات جبران ناپذیری را دارد ایجاد میکند و به کشور میزند. سال سال تولید است، ۱۵ سال است آقا دارند اول سال شعار سال مان را بر مباحث اقتصادی دارند نامگذاری میکنند، یعنی برای همه هست وقتی که خط و مشی کلان کشور از سوی رهبر عزیز و عظیم و شأن ما ابلاغ میشود یعنی برای همه است، یعنی برای شمای خبرنگار، برای من پلیس، برای کارگر، برای همه است، دارند دستور میدهند، برای همه است، از آن طرف ما با یک دشمنی روبرو هستیم که یک جنگ ترکیبی را راه انداخته است و یکی از موضوعاتی که باز در رأس این جنگ ترکیبی است، جنگ اقتصادی است. پس همه مان باید در ابعاد مختلف از جمله موضوع قاچاق کالا یک نگاه جدی داشته باشیم، خودمان را مسئول بدانیم، خودمان را مکلف بدانیم که با این موضوع برخورد قاطع شود و پلیس هم که در لجمن کار است و عرض کردم بالغ بر ۹۰ یا ۹۵ درصد کالا را دارد کشف میکند، طبیعتاً اینجا خودش مسئولیت اش را دو چندان میداند و با تلاش شبانه روزی که همکاران دارند میکنند، ان شاالله تلاش میکنند که این شعارها را و تدابیر و فرامین ابلاغی را ان شاالله به درستی انجام دهند.
سؤال: ثانیهها برای من و شما یک جوری میگذرد در غزه یک جور دیگری میگذرد. غزه زیر بمباران
سردار رحیمی: گوشهای دیگر از جنایات رژیم سفاک صهیونیستی است.
سؤال: همینطوری که به هر حال مشاهده میکنید غزه زیر موشک باران است و از آسمان دارد بمباران میشود با جنگندههای متعلق به رژیم اشغالگر قدس. اولین بار نیست، نمیدانیم که آخرین بار آن چه زمانی خواهد بود، تا الان صدها و هزاران بار غزه بمباران شده است با جنگندههای متعلق به رژیم اشغالگر قدس.
پخش تصاویر
سؤال: درباره قاچاق سوخت و دام چه اقداماتی را انجام داده اید، گفتید کارهایی شده است، اگر آماری دارید یا اصلاح فرآیندی شده است یا کاری شده است که بشود جلوی آن را گرفت را بفرمایید.
سردار رحیمی: عرض کردم در بحث قاچاق معکوس کالا از کشور به کشورهای همسایه هم جزء موضوعات جدی است که پلیس در دستور کار خودش قرار داده است، هزاران رأس دام، میلیونها لیتر سوخت و به همین ترتیب تناژ بالا، آرد و گندم، و موضوعاتی از این قبیل را ما در قاچاق معکوس کشف کردیم این کار ادامه پیدا میکند، ما اخیراً مثلاً یک نقطهای در سواحل جنوب را یک عملیاتی سنگین انجام دادیم که دهها لوله نفت لولهای که از نفت خارج میشد به داخل لنجهای داخل دریا، تخریب کردیم و جلوی آن را گرفتیم و در این رابطه هم باید همکاری نزدیکی را داشته باشیم در حوزه سوخت با دوستان مان در وزارت نفت و همکاران در این بخش همکاری لازم را داشته باشند که بتوانیم در این موضوع برخورد قاطع و جدی را داشته باشیم، ما تقریباً بیشترین قاچاق معکوس مان قاچاق سوخت است، که باید دستگاههای مختلف یک فکر جدی کنند سوختی که هم یارانه دارد میگیرد، هم لطمه سنگینی هم به اقتصاد دارد میزند.
سؤال: از مردم هم کمک میگیرید؟ ستاد خبری دارید؟
سردار رحیمی: قطعاً همین جا به مردم عزیز اعلام کنم که ما ۱۱۰ را داریم که روزانه هزاران تماس مردم با ۱۱۰ دارند میگیرند، ولی پلیس امنیت اقتصادی، چون یک پلیس تخصصی است، بنا به تدبیر فرمانده محترم کل ما ان شاالله دنبال این هستیم که در همین روزها تلاش مان این است که برای هفته فراجا این اتفاق بیفتد، ستاد خبری ویژه پلیس امنیت اقتصادی را ان شاالله فعال و راه اندازی کنیم که مردم و همه کسانی که علاقمند هستند اطلاعات مربوط به مجرمین اقتصادی، مفسدین اقتصادی، مربوط به کالای قاچاق، احتکار کالا، اخلال در نظام اقتصادی، فرار مالیاتی، رشوه، ارتشاء، تسهیلات غیرمجاز بانکی، یا هرگونه جرم اقتصادی که هست، اینها را به ما منتقل کنند.
سؤال: به زودی اگر راه اندزای شود اعلام خواهد شد؟
سردار رحیمی: حتماً شماره اش را اعلام میکنیم داریم مقدمات و زیرساختهای آن را ایجاد میکنیم و نیروها باید آموزش ببینند، که این یک کار ارزشمندی است، مردم خیلی از ما مطالبه کرده اند، جزء مطالبات مردم است که ما اطلاعات زیادی داریم چه جوری این را به پلیس اقتصادی اطلاع بدهیم، که الحمدالله این اتفاق به زودی ان شاالله به وقوع خواهد پیوست.
سؤال: گفتید که یکی از همکاران شما اخیراً به شهادت رسیده است؟
سردار رحیمی: از ابتدای سال ناجا در برقراری نظم و امنیت و آرامش شهدایی را تقدیم کرده است که چهار شهید آن در حوزه پلیس امنیت اقتصادی و در مبارزه قاچاقچیان کالا و بخصوص قاچاقچیان کالای ممنوعه بوده است. شهید عزیزمان که اخیراً در استان هرمزگان شهید شد و به صورت مسلحانه این عزیزمان را شهید کردند و در دریا هم جان اش را تقدیم کرد، آخرین شهیدی بود که جان اش را تقدیم کرد که من درود میفرستم به روح این شهید و همه شهدای فراجا و همه شهدای انقلاب اسلامی، شهدایی که برای نظم و انضباط و امنیت و شهدای مدافع حرم، شهدای جنگ تحمیلی، به همه شهدا درود میفرستیم خودمان را مدیون شهدا و خانواده عزیز و گرانقدر شهیدان عزیزمان میدانیم.
سؤال: ان شاالله به زودی با راه اندازی ستاد خبری پلیس امنیت اقتصادی، شما بینندگان و مردم عزیزمان کمک کنید به مبارزه با انواع جرائم اقتصادی، همین جا هم به عنوان پایان بگویم قبلاً میگفتیم پاسبان، از یک زمانی به بعد گفتیم پلیس، چه بهتر که روزی دوباره این واژه فارسی جایگزین واژه غربی اش بشود بگوییم پاسبان، شب و عاقبت تان بخیر.
سردار رحیمی: ممنونم.