دسر ابداع ایرانیها بوده است
۱۴ اکتبر روز جهانی دسر نام دارد به گفته هرودوت مورخ یونانی، ایرانیان نخستین مردمانی بودند که بعد از خوراک اصلی، خوراکیهای شیرین میخوردند.
پیغذا که در فرهنگهای آشپزی کشورهای سراسر جهان گاهی به آن پیخوراک یا پسخوراک نیز میگویند معمولاً در پایان یک وعدهٔ غذایی مصرف میشود بهطور معمول جزو مواد غذایی شیرین میباشد. واژهٔ دسر از واژه فرانسوی کهن «desservir» به معنی جمعکردن روی میز گرفته شدهاست.
دسرهای مشترک عبارتند از: «کیک، کلوچه، میوه، ژله، بستنی، فالوده، پودینگ، ماست، بیسکویت، شیرینی، پایها و آبنباتها».
تنوع دسرها را میتوان در سراسر جهان یافت. از جمله روسیه که در هنگام صبحانه از دسرهای بسیار متنوعی استفاده میکنند
تاریخچه دسر
در قرون وسطی، زمانی که شکر برای اولین بار به صورت کلی تولید شد، مردم از طعم شیرینیها لذت میبردند و شیرینی چیز جدیدی به حساب میآمد.
اما چون شکر بسیار گران بود فقط افراد ثروتمند از شیرینیها و دسرها بهرهمند بودند.
مصرف کردن دسر
در برخی کشورها برای مصرف کردن دسر از قاشق مخصوصی استفاده میکنند که اندازهٔ آن بین اندازهٔ یک قاشق چای خوری و یک قاشق معمولی است.
ریشهشناسی
کلمهٔ "دسر" علاوه بر کشورهای فرانسوی زبان در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند و ایرلند استفاده میشود. در حالی که کلمهٔ "پودینگ" بیشتر در کشورهایی مانند انگلستان و کشورهای مشترکالمنافع با انگلستان استفاده میشود.
شایان ذکر است که دسر همیشه یک غذای شیرین نیست (گاهی اوقات از پنیر یا خاویار در این ظرفیت استفاده میشود)، بنابراین نمیتوان به طور قطعی گفت که دسر سرنوشت یک شیرین منحصر به فرد است.
طرز تهیه چند نوع دسر
دسر فروماژ پرتقالی
مواد لازم برای تهیه دسر فروماژ پرتقال
زرده تخم مرغ: ۴ عدد
شکر: یک و یک چهارم پیمانه (۲۰۰ گرم)
وانیل: یک چهارم قاشق چایخوری
آب پرتقال: ۵ پیمانه (۳۸۰ گرم)
خامه پاستوریزه: یک پیمانه (۲۰۰ گرم)
ورق ژلاتین ضخیم: ۴ ورق
رنده پوست پرتقال: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه دسر فروماژ پرتقال
در اولین مرحله برای تهیه این دسر باید شکر، زرده تخم مرغ و وانیل را داخل یک ظرف مناسب ریخته با استفاده از همزن برقی یا دستی هم بزنید تا مایعی غلیظ و کرمی رنگ آماده شود. حالا باید ورق ژلاتین را داخل آب سرد نرم کنید و داخل یک دوم پیمانه آبجوش آنها را حل کنید. سپس زرده و وانیل را با یکدیگر مخلوط کرده و شکر را هم به آب پرتقال اضافه کنید.
پس از آن باید ژلاتین حل شده را هم اضافه کرده و باز هم بزنید و رنده پوست پرتقال و خامه را هم به محتویات خود اضافه نمایید.
حالا مایه کاملاً صاف و یکدست شده را داخل ظرف مناسب برای دسر بگذارید و داخل یخچال قرار دهید تا چند ساعت برای بسته شدن کرم زمان نیاز است.
اکنون قالب دسر را داخل آب ولرم بگذارید و در ظرف مخصوص سرو برگردانید. توجه داشته باشید به مدت زمان کافی دسر داخل یخچال بماند تا بعدا خود را ول نکند که حدود ۴ ساعت زمان برای آن کفایت میکند.
پاناکوتا وانیلی
مواد لازم برای تهیه پاناکوتا وانیلی
شیر: ۱ پیمانه
شکر: نصف پیمانه
خامه: ۴۰۰ گرم
پودر ژلاتین: ۳ قاشق چایخوری
وانیل: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه پاناکوتا وانیلی
در اولین مرحله برای تهیه این دسر باید یک قابلمه مناسب برداشته و یک پیمانه شیر داخل آن بریزید و روی شعله گاز با حرارت ملایم بگذارید تا گرم شود. نیازی نیست که شیر بجوشد، وقتی که گرمای آن در حدی باشد که انگشت شما را نسوزاند کافیست.
بعد میتوانید مقداری پودر ژلاتین داخل آن بریزید و روی بخار آب آن را هم بزنید تا ژلاتین گلوله گلوله نشود.
سپس باید مخلوط شیر و ژلاتین را به صورت یکنواخت در بیاورید و به بقیه شیرهایی که داخل قابلمه بود اضافه کنید و قابلمه را روی شعله گاز با حرارت ملایم بگذارید و اجازه دهید که به جوش برسد. حالا باید یک کاسه مناسب انتخاب کنید و خامه صبحانه با نصف پیمانه شکر را داخل آن ریخته و با همزن دستی یا برقی آنقدر آن را هم بزنید که یک فرم و ساختار مشخصی بگیرد.
در این مرحله باید این مخلوط را به قابلمه شیری که روی گاز گذاشته بودید اضافه کنید و هم بزنید و بعد نصف قاشق چای خوری وانیل هم به آنها اضافه کرده و همه آنها را با هم مخلوط کنید.
وقتی که مواد را خوب هم زدید قابلمه را از روی شعله برداشته و اجازه دهید که سرد شود تا آن را داخل قالب بریزید.
در همین مدت ظرف مورد نظر خود را انتخاب کنید و یک کمی مایه پاناکوتا را وقتی که خنک شد داخل آن بریزید و داخل یخچال بگذارید تا سفت شود.
معمولا مقداری سس میوه روی این دسر میریزند و سپس آن را سرو میکنند. برای تهیه سس میوه باید میوه دلخواه خود را از چند ساعت قبل داخل فریزر بگذارید تا یخ ببندد و بعد آنها را داخل میکسر ریخته و با مقداری پودر قند مخلوط کنید.
وقتی کاملا میکس شد روی پاناکوتا آماده شده مقداری از این سس میوه را بریزید و سرو کنید.
طرز تهیه تیرامیسو موز
تیرامیسوی موزی یکی از انواع دسرهای سنتی و خوشمزه کشور ایتالیا است که با دستورهای متنوعی تهیه میشود.
مواد لازم برای ۴ نفر
بیسکوئیت لیدی فینگر ۲ بسته
شیر ۵ لیوان
شکر ۱٫۵ لیوان
زرده تخم مرغ ۲ عدد
آرد ۳٫۵ قاشق غذاخوری
وانیل نوک قاشق چایخوری
پنیر لبنه ۴ قاشق غذاخوری
موز ۳ عدد
نسکافه فوری ۲ عدد
آب جوش ۲ لیوان
طرز تهیه تیرامیسو موز
برای تهیه تیرامیسوی موزی در ابتدای کار زرده تخم مرغ هم دمای محیط را به همراه شکر درون یک قابلمه مناسب میریزیم، سپس مواد را به خوبی مخلوط میکنیم تا بافت شان یکدست شود. در ادامه شیر را اضافه میکنیم.
در این مرحله مواد را در حدی که یکدست شوند مخلوط میکنیم، سپس آرد را اضافه کرده و آنرا نیز کمی مخلوط میکنیم تا با دیگر مواد یکدست شود. در ادامه قابلمه را روی حرارت ملایم قرار داده و مواد را به آرامی مخلوط میکنیم.
حالا باید به صورت مداوم مواد را هم بزنیم تا غلظتش شبیه به غلظت فرنی شود. پس از اینکه مواد به غلظت مناسب رسید، قابلمه را از روی حرارت بر میداریم، سپس وانیل را به همراه پنیر لبنه به قابلمه اضافه میکنیم.
در این مرحله مایه دسر را کمی مخلوط میکنیم تا یکدست شوند. در ادامه نسکافههای فوری را به همراه آب جوش درون یک کاسه با هم ترکیب میکنیم، سپس یک ظرف مناسب دسر انتخاب میکنیم و با کمی روغن آنرا چرب میکنیم.
حالا نصف بیسکوئیتها را درون نسکافه میخیسانیم و در کف ظرف میچینیم. در ادامه نصف مایه دسر را روی بیسکوئیتها میریزیم و با لیسک آنرا به صورت یکدست پخش میکنیم، در ادامه موزها را خرد کرده و روی مواد میچینیم.
در این مرحله بیسکوئیتهای باقیمانده را با نسکافه مرطوب کرده و روی موزها میچینیم. در ادامه باقیمانده مایه دسر را روی بیسکوئیتها میریزیم و به صورت یکدست پخش میکنیم، سپس با پودر کاکائو تزیین کرده و تا زمان سرو در یخچال قرار میدهیم.
دسر سیب شکم پر
مواد لازم برای ۴ نفر
سیب زرد ۵ عدد
مغز گردو ۵ عدد
آب ۱ لیوان
شکر ۵ قاشق غذاخوری
کنجد ۱ قاشق غذاخوری
پودر دارچین ½ قاشق چایخوری
زعفران دم کرده ۱ قاشق غذاخوری
گلاب ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه دسر سیب شکم پر
برای تهیه دسر سیب شکم پر ابتدا مواد میانی دسر را آماده میکنیم، برای این منظور مغز گردو را درون آسیاب میریزیم و میکس میکنیم تا حالت خمیری پیدا کند، سپس آنرا از آسیاب خارج کرده و درون یک کاسه مناسب میریزیم.
در این مرحله پودر دارچین را به همراه کنجد و ۲ قاشق غذاخوری از شکر به کاسه اضافه کرده و مواد را به خوبی ترکیب میکنیم تا یکدست شوند. در ادامه سیبها را پوست میگیریم، سپس قسمت بالای سیبها را با چاقو جدا میکنیم.
حالا با استفاده از یک قاشق کوچک درون سیبها را خالی میکنیم. در ادامه مواد میانی را درون سیبها میریزیم، سپس یک تابه مناسب روی حرارت متوسط قرار داده و سیبها را به ترتیب درون تابه میچینیم.
در این مرحله شکر باقیمانده را با آب ترکیب میکنیم، سپس درون تابه میریزیم. در ادامه درب تابه را میگذاریم و اجازه میدهیم سیبها با حرارت ملایم بپزند و شربت را جذب کنند. در حین پخت هر چند دقیقه یک بار سیبها را بررسی میکنیم.
پس از اینکه سیبها به خوبی پختند و نرم شدند، زعفران دم کرده را اضافه میکنیم، سپس با استفاده از یک برش تمیز شربت زعفرانی را روی بدنه و قسمتهای بالایی سیبها میمالیم تا خوشرنگ و درخشان شوند.
در نهایت گلاب را به تابه اضافه میکنیم و پس از گذشت ۵ دقیقه تابه را از روی حرارت کنار میگذاریم تا دسر از حرارت بیفتد. در نهایت سیبها را درون ظرف مورد نظرمان میچینیم و به سلیقه خود با پودر پسته تزیین میکنیم.
منبع: رویداد ۲۴