به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما. علی نظیف پور کارشناس مسائل آمریکا در برنامه جهان امروز درباره برکناری رئیس مجلس نمایندگان آمریکا و بودجه اوکراین گفتگو کرد.
سوال: آقای نظیف پور ما چند روز پیش صحبت میکردیم آن موقع تحلیلها و برآیندها این بود که این تعطیلی به وجود میآید، حالا این که چقدر طول بکشد، به چه شکل مدیریت بشود آن محل سوال بود، بعد یک دفعه کوین مک کارتی یک فکر میکنم همراهی با دولت بایدن کرد که الان دارد برایش گران تمام میشود، چه اتفاقی افتاد در این چند روز؟نظیف پور: اتفاقی که افتاد این بود که کوین مک کارتی در آخرین لحظه یک تصمیم خیلی غیرمنتظره و تعجب آور گرفت و آن این بود که با رای مثبت دمکراتها و نه رای هم حزبیهای خودش، یک لایحه بودجه ۴۵ روزه را پاس کرد که خب طبیعتا با توجه به میزان قدرتی که به جناح محافظه کارتر مجلس نمایندگان داده بود که حتی یک نماینده میتوانست درخواست رای گیری برسر برکناری رئیس را بکند، پیامد این را خرید، حالا یا ریسک خیلی بزرگی کرد یا تحلیلش این بود که برکنار نمیشود، این کار را کرد، ولی همین الان هم که ما با هم صحبت میکنیم برکنار شدن یا نشدنش خیلی سوال بزرگی است که رخ میدهد یا نه؟
سوال:، ولی معلوم میشود دیگر امشب به وقت تهران؟
نظیف پور: بله فکر کنم تا کمتر از یک ساعت دیگر معلوم میشود.
سوال: حالا الان این اختلافه بین جمهوریخواهان به چه شکل است؟ چه جوری ماجرا نگاه میکنند، کار مک کارتی را؟
نظیف پور: کاری که، خب نمایندههای میانه روتر جمهوریخواه حمایت میکنند برای این که جمهوریخواه میانه روتر هیچ وقت طرفدار تعطیلی دولت نبودند، محافظه کاران اگر هفت تایشان این از این جهت میگویم هفت تایشان که، چون چندنفر غایبند، مثلا نانسی پلوسی رئیس سابق هم مجلس نمایندگان الان تو کالیفرنیا، تو مقدمات مراسم دفن سناتور کالیفرنیا که تازگی فوت کرده بود دارد شرکت میکند، با توجه به تعداد غیبت ها، اگر هفت تا نماینده جمهوریخواه رای بدهند به برکناری مک کارتی، برکنار میشود.
سوال: یعنی از تمام این چندصد عضو، هفت نفر اگر نظرشان بر برکناری باشد، تمام میشود، خب به نظر خیلی غیرقابل دستیابی نیست.
نظیف پور: بله دیگر، خیلی راحت به نظر میآید، نکته اینجا این است که پس دو راه وجود دارد، یا اینکه باز دمکراتها نجات بدهند مک کارتی را، که خب این یک بازی است، درواقع این بازی، یک بازی باخت باخت است الان برای مک کارتی، چون اگر بخواهد ببینید تعداد نمایندههای محافظه کار رادیکال تر، از هفت تا خیلی بیشتر است، آن فراکسیونشان تخمین زده میشود میگویم تخمین زده میشود، چون ارقام رسمی ندارد که ۳۰ تاعضو دارد، هفت تا از سی تا یا باید باز خیلی امتیازهای بزرگی داده باشد یا باید رای دمکراتها را بیاورد که در هرصورت باز ریاست خودش را تضعیف میکند.
سوال: البته به سختی هم به قدرت رسیده بود، حالا شاید خیلی از دور نبود که در ادامه وقتی با آن شرایط بعد از چندین رای گیری توانست این کرسی را تصاحب کند ادامه اش هم سخت باشدالان بعد از این ۴۵ روز به نظرتان قرار است چه اتفاقی برای بودجه بیفتد؟ این ماجرای فوت سناتور ۹۰ ساله، دایان فایناستاین هم میتواند تغییری در اکثریت سنا به وجود بیاورد؟ قوانین آمریکا در این باره به چه شکلی هست؟
نظیف پور: نکته مهم این است که الان حتی اگر کوین مک کارتی برکنارهم بشود، چیزی جلویش را نمیگیرد که دوباره خودش هم نامزد بشود منتها در آن صورت تا زمانی که رئیس مجلس انتخاب نشود هیچ قانون دیگری را از جمله قوانین بودجه را نمیتواند مجلس، در نظر بگیرد به رای حتی بگذارد یعنی مجلس تعطیل میشود تا رئیس معلوم بشود، اگر مک کارتی برکنار بشود، باید ببینیم مرحله اول این است که رئیس بعدی معلوم بشود یا خود مک کارتی یا یکی کسی جز مک کارتی، که باز ممکن است که دمکراتها بخواهند نجات بدهند مک کارتی را تو رای گیریهای آینده، یا یک جمهوری خواه میانه روتر را و بعد آن موقع تازه میتوانند بعد از ۴۵ روز دوباره رای بدهند که دولت را باز بگذارند یا نه؟ در مورد فایناستاین هم تاثیری ندارد برای این که توی سنا برخلاف مجلس نمایندگان اولا میشوند ۵۰ نفر، کاملا هریس به عنوان معاون رئیس جمهور میتواند رای بدهد بشکند و حتی این هم لازم نمیشود برای این که چند جمهوری خواه میانه رو هستند که قطعا مثل مثلا میتران نی، سوزان کالینز که قطعا به بازماندن دولت رای میدهند، یعنی مشکل سنا نیست، مشکل مجلس نمایندگان است.
سوال: هر اتفاقی که بخواهد بیفتد در مجلس نمایندگان خواهد بود که مشخص میشود تا ساعات آینده، یک بحث دیگر هم میخواستم امشب با شما مطرح کنم، این بحث عدم پیش بینی بودجه حمایت از اوکراین در این بسته ۴۵ روزه است؟ اینقدر دامنه دار شد دیروز جوزف بورل درباره اش صحبت کرد به صورت تلویحی یک کنایههایی به آمریکا زد، امروز هم کار به جایی رسیده که بایدن شخصا با رهبران کانادا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس، فرانسه، سران ناتو، اتحادیه اروپا صحبت کرده شخصا، این بحث ادامه حمایت از اوکراین یک مقدار جدی شده، در داخل آمریکا الان نگاه به این ماجرا چه جوریه؟
نظیف پور: احتمالا اگر بودجه تصویب بشود و اگر این مشکلات رئیس مجلس، بحران را دنباله دار نکند، تصویب بودجه اوکراین فعلا مشکلی ندارد، بودجه کمک به اوکراین، برای این که مجموع دمکراتها و جمهوری خواهان تو مجلس نمایندگان و سنا، رایش را دارند و احتمالا هم کوین مک کارتی این انتخاب را کرده بود که این را از بودجه کنار بگذارد تا فقط یک امتیاز خیلی سمبلیک به جناح محافظه کارتر که تنها جناح مخالف کمک به اوکراین است.
سوال: یعنی ممکنه تو این ۴۵ روز یک قانون جداگانهای تصویب کنند تا کمکها به اوکراین ادامه پیدا کنند؟
نظیف پور: اگر تو این ۴۵ روز رئیس مجلس داشته باشیم، بله.
سوال: خب پس یک همچنین چیزی محتمل است، یک بحث دیگر هم در مورد اوکراین داریم این که پلوتیکو یک گزارشی را منتشر کرده، تو آن گزارش گفته که یکسری سیاستمداران آمریکایی و یکسری سیاستگذاران شان کسانی که تصمیم گیر هستند، بحث فساد در اوکراین را مطرح کردند و یک جورایی میخواهند حمایتهای بعدی آمریکا از این کشور را مشروط کنند به حل مشکل فساد، حالا این اوکراین به هرحال قبل از جنگ هم یکی از فاسدترین کشورها از لحاظ سیستم اداری و مالی محسوب میشد در دنیا خصوصا در اروپا، الان که این ماجرا مطرح شده، حالا یک تحلیل دیگری وجود دارد این که موضوع بحث فساد نیست، بحث این است که مثلا ضدحمله اوکراین شکست خورده، یا حمایتهای کلی در غرب برای این کمک به اوکراین کم شده، این یک جوری فرافکنی برخی مقامات آمریکایی است که بخواهند از آن کمکها شانه خالی کنند، تحلیل شما درباره این ماجرا چیه؟
نظیف پور: من به نظرم هم این تحلیل صحیح است و هم مساله فساد هم همزمان جدی است، یعنی خب چندوقت پیش هم اوکراین وزارت دفاع را خیلی پاکسازی عمدهای کرده بود، چندین مقام را برکنارکرده بود که فساد دلیلش ذکر میشده.
سوال: خود وزیر دفاع؟
نظیف پور: یعنی به احتمال خیلی زیاد به هرحال یک فشارهایی از سوی غرب بوده و اوکراین هم، زلنسکی هم حس کرده که به فشارها باید یک پاسخی بدهد در عین حال این فکت این واقعیت هم هست که به هرحال مقام آمریکایی و غربی درست است که تو مواضع علنی شان به حمایت بی قید شرط از اوکراین تا زمانی که همه خاکش را پس بگیرد تاکید میکنند، ولی این اگر جنگ بخواهد و میگویم من از وضع جنگ اوکراین خبری ندارم، ولی با این پیش فرض که اگر جنگ به یک بن بست بر بخورد و پیشروی بیشتر برای اوکراین ممکن نباشد، کاملا ممکن است که علنی کردن این گزارش پولیتیکو، چون شما اگر گزارش پولیتیکو را هم بخوانید امکان ندارد که منابعش داخل دولت بایدن و خیلی نزدیک به مقامهای امنیتی بایدن نباشند.
سوال: یعنی این تردیدها الان در پشت صحنه سیاست آمریکا قراردارد اگر به لحاظ نظامی ماجرا به نفع اوکراین خیلی خوب پیش نرود ممکن است به سطح علنی سیاست آمریکا برسد؟
نظیف پور: بله این اولین باری هم نیست که این اتفاق افتاده، یعنی زلنسکی اوایل جنگ، یکی از شرایطی که برای مذاکرات تعیین میکرد، برکناری پوتین بود که خب طبیعتا غیرممکن است هیچ کس فکر نمیکند که همچنین اتفاقی میافتد، که فشاردولت آمریکا باعث شد این شرط را بگذارد، یعنی ما همین حالا این مدارک را دیدیم که اگر اوکراین به سمتی برود که بخواهد مذاکرات صبح را کاملا غیرممکن بکند، آمریکا همراهی نمیکند، ولی اتفاقی که افتاده این است که الان به نظر من انتشار این گزارش در این لحظه تاریخی خاص، فراتر از محتوای گزارش، یک سیگنال از طرف دولت آمریکا هم به کنگره آمریکا با توجه به اختلافاتی که هست، و هم به دولت اوکراین که ما حامی تو هستیم، ولی این حمایت بدون قید و شریط و تا ابد نیست، در واقع یک فشار هست.
پایان