۱۷ ربیع الاول؛
نام گذاری روز میلاد پیامبر به نام اخلاق و مهرورزی
نامگذاری روزی به نام اخلاق و مهرورزی، فرصتی مغتنم برای ترویج اخلاق نبوی و انتقال آن به عموم جامعه است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، ۱۷ ربیعالاول، روز میلاد پیامبر گرامی اسلام (ص) به نام روز اخلاق و مهرورزی نامگذاری شده است، این روز میتواند نقطه عطف و آغاز خوبی برای آشنایی و یادآوری اخلاق نبوی به عموم جامعه باشد.
تکرار و یادآوری برخی ایام و وقایع ضرورت دارد، همچنانکه یادآوری واقعه عاشورا و برگزاری مراسم سوگواری دهه محرم طی بیش از هزار سال، موجب ترویج و زنده نگهداشتن دین اسلام شده است، نامگذاری روزی به نام اخلاق و مهرورزی هم، در صورت بهرهبرداری درست و اجرای برنامههای مناسب، میتواند در ترویج اخلاق نبوی در جامعه نقشی مهم را ایفا کند.
یکی از ویژگیهای بارز شخصیتی حضرت محمد (ص) خلق عظیم و اخلاق نیکوی ایشان است وهمین امر سبب میشود تا روز میلاد آن بزرگوار در نظام جمهوری اسلامی به نام روز اخلاق و مهرورزی نامگذاری شود.
نمونههایی از خلق نیکوی این اسوه گرانبها
پیامبر (ص) در مقام مؤسس دین و یک فرمانروا، فردی ساده و بیتکلف بودند آنچنانکه هرگاه در مسجد در جمع یارانشان قرار میگرفتند، شناسایی ایشان برای افراد بیگانه ممکن نبود.
لطافت روح، سعهصدر، خوشرویی و خوشخلقی در خانواده و اجتماع، صبر و متانت در مقابل توهینهای افراد نادان نمونههای دیگری از جنبههای رفتاری پیامبر گرامی اسلام (ص) است.
پیامبر (ص) با وجود جایگاه والای شخصیتی، اجتماعی و سیاسی، در جمع اصحاب مزاح هم میکردند؛ مزاحی که گاه برای شکستن فضای رسمی حاکم بین ایشان و اصحابشان و گاه برای معرفی دین اسلام بهعنوان دینی موافق نشاط و مخالف خشونت بود.
جنبههای مختلف رفتاری پیامبر (ص) الگویی برای مسئولان
لطافت روح در مورد شخصیتی است که وحی بر ایشان نازل شده، واسطه بین خداوند و بندگان خدا هستند و در صدر عالم قرار دارند، اما جنبههای مختلف رفتاری پیامبر (ص) باید مورد توجه و الگوی مسئولان، صاحبان مقام و منصب و اقشار مختلف مردم قرار گیرد.
اخلاق نیکوی پیامبر (ص) در عرصه تبلیغ دین مبین اسلام و هدایتگری مردم دارای نقش مهمی است.
پیامبر (ص) با اخلاق نیکوی خود دین اسلام را نشر داد آنچنان که اگر حسن خلق در رسالت پیامبری حضرت محمد (ص) نبود، دین اسلام تا این حد رشد نمیکرد.
پیامبر (ص) در برخورد با کفار آنها را با خلق خوش و نه اجبار، به اسلام دعوت میکردند.
ایشان آموزههای دینی را هم به همین شیوه به جامعه انتقال دادند و هیچگاه آن را در قالب بایدها، دستورالعمل و یا بخشنامه به مردم ابلاغ نکردند.
برای گسترش ارزشهای اخلاقی در جامعه آحاد مردم باید خود را اصلاح کنند.
در این حوزه، اخلاق نبوی و مهرورزی بهترین الگو برای مردم بهویژه برای خواص و مبلغان است تا به شیوهای عملی جوانان را بهسمت ارزشهای دینی سوق دهند.
وجود فطرتیپاک در جوانان
جوانان باید با روش اسلامی و الگوگیری از سیره و روش پیامبر رحمت (ص) و الگوی اخلاقی همه مسلمانان، با سعه صدر، ملاطفت و پرهیز از برخورد سلیقهای، ظرافتها و زیباییهای دین را دریابند و جذب دین شوند.
ترویج اخلاق نبوی در جامعه تنها وظیفه نهادها و ارگانهای دولتی نیست و اگرچه نهادهای مربوط در این حوزه نقش ارشادی دارند، اما رسانهها، مبلغان دینی و تک تک افراد جامعه به عنوان یک مسلمان باید در این زمینه تلاش کنند.