بهترین دم نوشهای پاییزی
استفاده از برخی دمنوشهای گیاهی برای گرم نگه داشتن بدن و جلوگیری از بروز برخی بیماریهای فصلی مفید است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، دم نوشها سالیان درازی است که با زندگی ما انسانها عجین شده و در درمان بیماریهای متعددی به طب سنتی یاری رسانده اند. نوشیدنیها هم مانند مزاجهای آدمی متفاوت هستند و با شروع هر فصل نوع آنها تغییر میکند. به عنوان مثال تابستان با نوشیدنیهایی که مزاج خنک و مرطوب دارند و زمستان با نوشیدنیهای گرم و خشک همراه است.
با فرا رسیدن فصل پاییز برگها میریزند و اگر از نزدیک، گوش فرا دهید لباسهای گرم تان از داخل کمد شما را صدا میزنند. فنجانها هم همینطور، چون هیچ چیزی بهتر از یک لیوان چای گرم در این فصل نمیچسبد.
به گفته زو کیسام Zoe Kissam گیاه شناس در طب سنتی، چایهای داغ یک راه ساده برای مراقبت از خود در روزهای پاییزی است. اولویت بندی موارد ضروری برای خواب بهتر و مصرف مواد غذایی مانند سوپ، گیاهان ریشهای و چای داغ در این روزها اهمیت بالایی دارد.
در پاییز چه اتفاقی برای بدن مان میافتد؟
در فصل پاییز شبها معمولا سرد و مرطوب و روزها گرم و خشک هستند. باید در طول زمان کم کم به این تغییرات روزانه عادت کنیم. این خشکی و تغییرات دما پیامی به بدن میرساند که نشان دهنده تغییر فصل است، ولی نه یک تغییر فصل کامل. مفهوم پیوستگی بین فصول در Ayurveda به عنوان توساندی rtusandhi شناخته میشود:زمان تغییر، زمانی برای مکث و بازتاب.
برای بدن شما چه مفهومی دارد؟ این تغییرات دما میتواند باعث ایجاد بیقراری، هضم نامنظم و خشکی غشای مخاطی شود. این خشکی بینی، ریه و مسیرهای گوارشی را نسبت به گرد و غبار، گره و میکروبها آسیب پذیر کرده و در نهایت منجر به بیماری میشود. جالب این جاست که بدن ما دقیقا میداند به چه چیزی نیاز دارد؛ بنابراین ممکن است دل تان یک لیوان چای داغ بخواهد، ولی حقیقت این است که بدن ما واقعا به گرما نیاز دارد.
مهمترین عامل، زمانی که به دنبال مصرف ادویه یا گیاه خاصی هستید هواست که گرم یا سرد باشد. در Ayurveda واژه گرمی یا حرارت به خواص گیاه و کاری که در بدن انجام میدهد مربوط میشود. برخی از گیاهانی که در ادامه از آنها نام میبریم مانند تولسی (Tulsi) در تحریک و بهبود سیستم ایمنی، نقش عمدهای ایفا میکنند. سایر گیاهان، ویژگی خنکی دارند، مثل نعنا، ولی منافع دیگری برای بهبود سیستم گوارش دارند.
در ادامه مقاله تعدادی از چایهای مورد علاقه اساتید چای و متخصصین گیاه شناسی در پاییز برای کمک به تنظیم بدن تان، در این فصل را به شما معرفی میکنیم.
چای نعنا
به گفته دکتر وینسنت کاروسو Vincent Caruso مالک مرکز طب سنتی چین و جراحی زیبایی در نیوجرسی، مهمترین اندام بدن در پاییز ریه است. ریههای ما زبان مخصوص به خودشان را دارند تا به ما نشان دهند از تعادل خارج شده اند، مثل آلرژی، سرفه، خلط یا ایجاد مخاط. نعنا یک چای عالی برای حمایت از عملکرد ریه و تقویت سیستم گوارش است. این ترکیب به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند، به ویژه در آب و هوای سردتر که باید از ریهها محافظت کنیم.
چای میخک
بسیاری از ادویهها و گیاهان معمولی دارای مزایای واقعی سلامت هستند. به عنوان مثال، میخک که عملکردهای حمایتی زیادی برای بدن دارد. خواص ضد قارچ، ضد باکتری و ضد درد، همچنین سرشار از آنتی اکسیدانهایی است که از بین برنده خلط هستند. خیساندن و مصرف آن به تنهایی ممکن است طعمی تلخ و گزنده داشته باشد. میتوانید این نوشیدنی را با مخلوطی از زنجبیل، دارچین، هل و فلفل سیاه بنوشید که همه آنها برای حفظ سلامت خون، روده بزرگ و سیستم عصبی توصیه میشوند.
چای آقطی
آقطی به عنوان گیاه تقویت کننده سیستم ایمنی شناخته میشود. این گیاه دارای خواص ضد التهاب، ضد باکتری و ضد ویروسی است، بنابراین در کاهش علایم التهاب سینوسی که در اثر آلرژی ایجاد شده، مفید است.
میوه آقطی Elderberry، میوه شیرینی است که به اندازه خود آقطی قدرتمند است. خواص درمانی آن مشابه آقطی بوده و به تنهایی میتوانید میوه آن را دم کنید. آقطی سال هاست که در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد و یکی از گیاهان بهبود دهنده سیستم ایمنی مورد علاقه من است که سال هاست از آن استفاده میکنم. میتوانید دمنوشی که ترکیبی از آقطی، زنجبیل، چای ترش و میوه گل رز است و سرشار از ویتامین C که در فصل سرما از شما محافظت میکند را امتحان کنید. هر دو بخش گیاه آقطی ادرار آور است، بنابراین بعد از مصرف آن بیشتر به دستشویی میروید.
چای زنجبیل
این گیاه ریشهای به طور گستردهای در Ayurveda و TCM برای تسکین ناراحتیهای شکم مورد استفاده قرار میگیرد. بعد از خوردن غذا یا پرخوری شیرینی در تعطیلات، زنجبیل فوق العاده است. زنجبیل علاوه بر گرمی و تسکین دهنده هضم، خواص ضد التهابی دارد و سرشار از آنتی اکسیدان است که درد عضلانی را کاهش داده و با عفونت مقابله کرده و سیستم ایمنی و لنفاوی را بهبود میبخشد. همه این موارد برای پیشگیری از سرماخوردگی در پاییز فوق العاده است. بهترین توصیف برای این چای، طعم دلپذیر، تند و کمی شیرین آن است. دفعه بعد که معده تان دچار مشکل شد، این چای سنتی ارگانیک را امتحان کنید.
چای اسطوخودوس
یک رژیم سلامت زمستانی، علاوه بر حمایت از سیستم ایمنی باید استرس را هم مدیریت کند. از آن جایی که تعطیلات زمستانه و جنب و جوش و پرخوریهای آن به خصوص غذاهای چرب میتواند روال عادی زندگی را به هم بزند، بهتر است از این چای سنتی به عنوان آرام بخش و بهبود خواب خود استفاده کنید. اگر اسطوخودوس را به همراه بابونه که یکی دیگر از چایهای حمایت کننده سیستم عصبی است، میل کنید، میتوانید همزمان از خواص هر دوی آنها بهرهمند شوید.
چای سیاه
بهترین چای برای نوشیدن در پاییز، چای سیاه است که با سرد شدن هوا به گرم شدن بدن و رودهها کمک میکند. انواع مختلفی از چای سیاه وجود دارد، مثل ارل گری Earl Grey، چای صبحانه انگلیسی English Breakfast یا چای سیاه ارگانیک زنجبیلی Organic Ginger Peach Black Tea. چای سیاه به بدن مان کمک میکند خودش را با فصل سرد تطبیق داده و گرمای بیشتری تولید کند. این چای سرشار از آنتی اکسیدان بوده و تاثیر آرام بخش روی معده داشته و حاوی خواص آنتی باکتریال است. اگر شما عاشق قهوه هستید و به دنبال کافئین کمتر برای جایگزینی هستید، میتوانید چای سیاه را در این فصل استفاده نمایید.