پخش زنده
امروز: -
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان: پیش بینی میشود در سال جاری بیش از ۸۰ تن چای ترش از سطح ۱۸۵ هکتار از مزارع استان برداشت شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان ، محمد حسنی نسب گفت: گیاه دارویی چای ترش یا چای مکی با نام انگلیسی (Roselle) و نام علمی (Hibiscus sabdariffa) از خانواده پنیرک و بومی مناطق مرکزی و غرب آفریقا و همچنین جنوب شرق آسیا از جمله نواحی شمال شرقی هندوستان است و امروزه در اغلب کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان کاشته میشود که در سراسر جهان رشد میکند.
وی با بیان این مطلب که چای ترش در خوزستان گیاهی یکساله و شاخه دار است افزود: این گیاه داری ارتفاع حدود ۶۴-۳۰۰ سانتیمتر است که از قسمتهای خشک شده کاسبرگ گیاه که به رنگ قرمز پر رنگ است و طعمی ترش و شیرین دارد به عنوان نوشیدنی سرد و گرم استفاده میشود.
حسنی نسب در ادامه با بیان اینکه این گیاه به طور سنتی در گذشته به عنوان غذا، نوشیدنی گرم و سرد و طعم دهنده در صنایع غذایی و به عنوان داروی گیاهی استفاده میشده است اظهار کرد: طعم ترش این گیاه به دلیل وجود مقدار زیادی اسید سیتریک بوده و حاوی مقدار زیادی ویتامین ث و سرشار از ریبوفلاوین، نیاسین، کلسیم و آهن است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان تصریح کرد: این گیاه از طریق بذر و بطور مستقیم کشت شده و در طول تابستان رشد رویشی خود را طی میکند و بهترین تاریخ کشت آن در خوزستان اواخر فروردین تا اواسط اردیبهشت ماه (بلافاصله پس از برداشت گندم) است که در اوایل مهرماه با کاهش دما وارد فاز زایشی شده و غنچههای گل ظاهر میشود و پس از شکفته شدن تا زمان برداشت کاسبرگ شروع به حجیم شدن میکند.
وی با بیان این مطلب که محصول چای ترش کاسبرگ است افزود: کشت و تولید این گیاه علاوه بر داشتن خواص درمانی بالا و استفاده عمده آن به صورت دمنوش، در صنایع غذایی، کاغذ سازی و.. هم کاربرد دارد.
حسنی نسب به خواص متعدد این گیاه دارویی اشاره و بیان کرد: دمنوش این گیاه کاهش دهنده فشار خون، خنک کننده بدن، رقیق و تصفیه کننده خون، کنترل کننده کلسترول خون، اختلالات کبدی و صفراوی و همچنین آرامش دهنده است؛ و برعکس چای معمولی که باعث دفع آن میشود چای ترش از منابع غنی آهن محسوب میشود.
وی گفت: کاسبرگ تازه نیز در تهیه سالاد، پخت کیک، پودرهای خوراکی، شیرینی و سس نیز استفاده میشود، علاوه بر کاسبرگ دانههای آن نیز از خواص دارویی برخوردار است و الیاف به دست آمده از ساقه چای ترش نیز درصنعت نساجی نخ و ریسمان استفاده میشود که به دلیل دارا بودن فیبر و میزان سلولز بالا در صنعت کاغذ سازی هم اهمیت بسزایی دارد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با بیان این مطلب که چای ترش در استان خوزستان با توجه به شرایط اقلیمی، خاک، نیروی انسانی و بازار داخلی و دسترسی به بازارهای خارجی میتواند بستر مناسبی جهت تولید و اشتغال فراهم آورد گفت: فرهنگ سازی جهت افزایش مصرف این گیاه در سبد نوشیدنیهای اقشار مختلف جامعه قطعا نقش مهمی در رونق اقتصادی این محصول خواهد داشت.
وی بیان داشت: در سال ۱۴۰۲ چای ترش در ۱۰ شهرستان استان در سطح ۱۸۵ هکتار کشت شد که این میزان در مقایسه با سال گذشته رشدی بسیار چشمگیری و حدود ۳.۵ درصدی داشته است.
حسنی نسب در خاتمه گفت: پیش بینی میشود از سطح باغات چای ترش ۸۰ تن محصول برداشت شود.
شایان ذکر است، این افزایش قابل توجه نتیجه اقدامات مدیریت باغبانی در زمینه ترویج، تامین و توزیع بذر رایگان و تخصیص اعتبار از محل اعتبارات استانی به شهرستانها بوده است.