پخش زنده
امروز: -
کارشناس بازار سرمایه گفت: معاملات تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران طی ۶ ماه اخیر در مقایسه با مدت مشابه پارسال از لحاظ حجمی ۳۶ درصد و از لحاظ ارزشی ۸۸ درصد رشد داشته است.
برگی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص معاملات بورس کالا اظهار کرد: در شهریور 1402، 11.9 میلیون تن انواع کالا و محصول و 81 دستگاه خودروی تجاری به ارزش 114 هزار میلیارد تومان در بازار فیزیکی معامله شده. در شهریور امسال ارزش معاملات تالار محصولات صنعتی و معدنی حدود 68 هزار میلیارد تومان بوده که عمده ی محصولات شامل سیمان، سنگ آهن و فولاد است.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص معاملات فرآورده های نفتی و پتروشیمی گفت: طی ماه گذشته، در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی هم ارزش معاملات کمتری به ثبت رسیده و این عدد حدود 42 هزار میلیارد تومان است که شامل، محصولات عمده ای چون وکیوم باتوم، قیر و انواع مواد پلیمری است.
او در ادامه بیان کرد: همچنین در تالار محصولات کشاورزی، هزار و 530 کیلوگرم به ارزش حدود 63 میلیارد تومان داد و ستد شد که این رقم نسبت به تالارهای نفتی، پتروشیمی و تالار صنعتی، معدنی عدد بسیار پایینی است.
برگی در پاسخ به این پرسش که طی 6 ماه اخیر معاملات نسبت به 6 ماه ابتدایی سال گذشته چه تفاوتی داشته است؟ اظهار کرد: آمار معاملاتی مربوط به حجم و ارزش محصولات معامله شده بورس کالا، در 6 ماه ابتدای سال 1402 در مقایسه با نیمه اول سال 1401، در بازار فیزیکی و تالار محصولات صنعتی و معدنی از لحاظ حجمی 36 درصد و از لحاظ ارزشی 88 درصد رشد داشتیم.
او در ادامه بیان کرد: سیمان در بین محصولات این گروه از نظر حجم معاملات 15 درصد و از نظر ارزش معاملات 58 درصد رشد داشته است که این موضوع بیانگر این است که، بیشترین تسهیل در ارزش معاملات مربوط به نرخ های فروش سیمان است که افزایش چشمگیری داشته و منجر به رشد ارزش معاملات بخش سیمان شده است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی، فولاد دارای بیشترین وزن از نظر ارزشی بوده که تقریبا نصف ارزش معاملات در تالار محصولات صنعتی و معدنی به این صنعت مربوط می باشد. مجموع حجم معاملات در این محصول در تمامی قراردادها اعم از سلف، نسیه و نقدی در 6 ماه ابتدای سال نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 18 درصدی داشته است و مجموع ارزش معاملات از 124 هزار میلیارد تومان به 221 هزار میلیارد تومان رسیده که رشد 71 درصدی را شاهد بودیم.
برگی در پاسخ به این پرسش که، معاملات در تالار محصولات پتروشیمی به چه صورت است؟ گفت: در تالار محصولات پتروشیمی نیز در قیاس نیمه اول سال در مقایسه با سال گذشته، شاهد رشد در درصد تغییرات حجم و ارزش معاملات بودیم. همچنین همین روند در تالار محصولات فرآورده های نفتی نیز رخ داده که برخلاف تالارهای دیگر، رشد ارزش معاملات به طور متوازن ناشی از نرخ و حجم محصولات عرضه شده در بورس کالا بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت معاملات در تالار محصولات کشاورزی نسبت به 6 ماه ابتدای سال گذشته اظهار کرد: حجم و ارزش معاملات در تالار محصولات کشاورزی 6 ماه ابتدای سال 1402، به ترتیب با افت 53 و 37 درصدی نسبت به 6 ماه ابتدایی سال 1401 روبه رو شده که این کاهش ارزش، موجب تقویت بازار دلالی و تضعیف تولیدات محصولات کشاورزی شده است.
برگی افزود: بازار مشتقه هم در قیاس با 6 ماه اول سال گذشته، کاهش 39 درصدی داشته که نشان از تضعیف عمق این بازار دارد.