پخش زنده
امروز: -
دانشمندان به کمک تصاویر یک ابرنواختر دوردست که نور آن توسط اثر گرانش سه برابر شده است، به علل سرعت انبساط کیهان دست یافتند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از ناسا، لکه منحرف شده از نور که در دادههای تلسکوپ فضایی جیمز وب کشف شد، از کهکشانی میآید که نور آن برای رسیدن به ما بیش از ۱۰ میلیارد سال سفر کرده است.
این دومین ابرنواختر دوردستی است که تاکنون مشاهده شده است و از نوع ردهی یکمای (Ia) است. از روشنایی ابرنواخترهای نوع Ia برای اندازه گیری سرعت انبساط کیهان استفاده میشود. نحوه سه برابر شدن نور توسط گرانش، باعث تاخیر زمانی بین تصاویر ابرنواختر شده است که میتواند به دانشمندان کمک کند تا یکی از بزرگترین رازهای کیهانشناسی را حل کنند. اما مشکل این است که فراتر از یک مسافت خاص، دیدن اجرام کوچک مانند ستارگان منفرد و حتی ابرنواخترها بسیار دشوار است. این امر شمعهای استاندارد را به ابزار ضعیفی برای اندازهگیری نرخ انبساط کیهان تبدیل میکند. هر نوری که از آن نقطه فضا-زمان که دارای انحناست عبور کند، باید در امتداد یک مسیر منحنی حرکت کند. این مسیر میتواند اثرات جالبی را برای هر ناظری در طرف دیگر ایجاد کند. این اثرات شامل بزرگنمایی، اعوجاج و تکثیر منبع نور است.
تلسکوپ جیمز وب مشاهدات عمیقی از کیهان انجام داده و بسیاری از اجرام جالب را در این فرآیند پیدا کرده است.
اکنون دانشمندان دهههاست که درباره امکان استفاده از نور با عدسی گرانشی به عنوان وسیلهای برای اندازهگیری ثابت هابل صحبت میکنند. زیرا این تصاویر میتوانند نور منبع را همانطور که در زمانهای مختلف ظاهر شده است نشان دهند. اگر نور از یک شمع استاندارد، مانند یک ابرنواختر نوع Ia باشد، محاسبه آن از نور یک کهکشان آسانتر است.