پخش زنده
امروز: -
آژانس بین المللی انرژی اتمی در اقدامی قابل توجه، به پیش نویس قطعنامهای جهت تصویب رسمی نام کشور فلسطین رای مثبت داد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از روزنامه رای الیوم، بر اساس گزارش خبرگزاری فلسطینی وفا، این اقدام در نشست روز پنجشنبه آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین رخ داد. این اقدام، از نگاه کارشناسان پیروزی بزرگی برای فلسطینیان و سیلی محکمی به صورت اسرائیل به شمار میآید.
به موجب این مصوبه، آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت کرد تا حقوق و امتیازات مهمی را به فلسطین اعطا کند که این اتفاق در تقویت همکاری میان فلسطین، این نهاد بین المللی و ذیگر کشورهای عضو نقش خواهد داشت.
پیش نویس مذکور را مصر به نیابت از فلسطین ارائه داد و در آن خواست تا آژانس بین المللی انرژی اتمی به نامگذاری رسمی «کشور فلسطین» رای مثبت دهد.
این پیش نویس با رای موافق ۹۲ کشور، رای ممتنع ۲۱ کشورو رای مخالف ۵ کشور به تصویب رسید. آژانس بین المللی انرژی اتمی در این باره گفت، طرح پیشنهادی مصر با همکاری دیگر کشورهای عربی، گروه ۷۷، چین و ترکیه ارائه شد.
ناظران میگویند، موافقت آژانس بین المللی انرژی اتمی با نامگذاری رسمی کشور فلسطین، گامی در مسیر عضویت کامل فلسطین در این نهاد و دیگر نهادهای بین المللی است همانگونه که سیلی محکمی به صورت بنیامین نتانیاهو محسوب میشود.
دکتر محمد فؤاد انور کارشناس امور اسرائیل در مصر میگوید، پذیرش نام کشور فلسطین در آژانس بین المللی دستاورد بزرگ و سنجش خوبی از به رسمیت شناخته شدن حقوق فسلطینیان در عرصه بین المللی است، ضمن اینکه ضربه بزرگی به اسرائیل محسوب میشود. این اتفاق با اکثریت قابل توجه آراء اعضای آژانس بین المللی رخ داد و مصر هم در این زمینه نقش مهم و موثری ایفا کرد، پیش نویس ارائه شده از سوی مصر در چارچوب تلاشهای فلسطین برای عضویت در سازمانهای بین المللی مثل اینترپل و دیوان کیفری بین المللی و ارتقای عضویت ناظر در سازمان ملل متحد به عضویت کامل است.
انور میافزاید، گامی که برداشته شد موفق بود ضمن اینکه چنین اتفاقی از نظر نتانیاهو در زمان حساسی رخ داد، چون او در اولین سفر به آمریکا، امیدوار بود در دیدار با جو بایدن دستاوردهای خوبی داشته باشد، اما آنچه در آژانس بین المللی انرژی اتمی رخ داد سیلی محکمی به صورت او و واکنشی به دستاوردهای نه چندان بزرگش در روزهای اخیر بود.
این کارشناس مصری ادامه داد، با این شرایط فلسطین این حق را دارد تا خواستار بازرسی بین المللی از تاسیسات هستهای اسرائیل شود، به ویژه اینکه رئاکتور هستهای دیمونا فرسوده شد و در صورت بروز مشکل، آسیب آن به نزدیکترین همسایه یعنی فلسطینی خواهد رسید که به عضویت آژانس بین المللی در آمده است. بازرسی از تاسیسات هستهای اسرائیل هم میتواند موجب غافلگیریهای بزرگی شود، چون موضوع اساسی، ابعاد فنی رئاکتور دیموناست و آنچه درباره امکانات هستهای اسرائیل گفته میشود بی اساس و در حد مبالغه گویی است.
زید الایوبی از چهرههای شاخص جنبش فتح در فلسطین نیز درباره مصوبه آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت، ارتقای عضویت فلسطین در این نهاد دستاورد بزرگ مبارزات مردم فلسطین است، زیرا اعترافی جهانی به حقوق مردم فلسطین در مصیر تعیین سرنوشت و داشتن کشور مستقل به پایتختی قدس شریف به شمار میآید.
الایوبی که با اسپوتنیک سخن میگفت، افزود، جامعه بین الملل در این موضوع که فلسطین به عنوان یک کشور قادر است در تحقق امنیت و صلح خاورمیانه و جهان سهیم باشد، به سطحی از اعتماد و اطمینان رسید. آنچه رخ داد دستاورد بزرگ و تاریخی برای مردم فلسطین است، فلسطین از امروز در پی آن است تا توجه محافل بین المللی را به تسلیحات و فعالیتهای هستهای اسرائیل که تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی محسوب میشوند معطوف دارد به ویژه اینکه تل آویو در چارچوب رفتار خصمانه و سادیسمی خود، جهت حفظ برتری در منطقه عربی، نمیپذیرد کسی به جز خودش در منطقه بمب هستهای داشته باشد.
صلاح عبدالشافی سفیر فلسطین در اتریش و نماینده دائم فلسطین در آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در واکنش به این اتفاق گفت، فلسطین از کشورهایی که از این پیش نویس حمایت کرده اند تشکر میکند و از کشورهایی که رای مخالف یا ممتنع دادند میخواهد در مواضع خود تجدید نظر کنند و به قانون بین الملل احترام بگذارند.
محمد الملا سفیر مصر در اتریش و نماینده دائم این کشور در آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز این اتفاق را تصمیمی تاریخی خواند و ابراز داشت، این تصمیم تاریخی تاکیدی بر عدالت در قضیه فلسطین و اهمیت حمایت از این عدالت است. این تصمیم با هدف اعطای حقوقی است که فلسطینیان در آژانس بدان نیاز دارند همانگونه که شرایط را برای نمایندگی شایسته فلسطین در آژانس بین المللی فراهم میسازد. کشورهای حامی پیش نویس در واقع از حقوق حقه مردم فلسطین، عدالت، انصاف و مساوات حمایت کرده اند، چنین حمایتی به همکاری بیشتر فلسطین با آژانس بین المللی و کشورهای عضو این نهاد در زمینه علوم هستهای کمک خواهد کرد.
وی در ادامه حمایت از حقوق مردم فلسطین در تعیین سرنوشت و داشتن کشور مستقل فلسطین را وظیفهای اخلاقی و انسانی خواند.
استقبال شورای ملی فلسطین از مصوبه آژانس بین المللی انرژی اتمی
شورای ملی فلسطین از مصوبه اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در موافقت با پیش نویس مصر جهت پذیرش رسمی نام کشور فلسطین استقبال کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه، سانا، این شورا در بیانیهای تاکید کرد، اقدام آژانس بین المللی انرژی اتمی در رای مثبت به پیش نویس قطعنامه موسوم به «وضعیت فلسطین در آژانس بین المللی انرژی اتمی» گامی مهم تلقی میشود که در ادامه گامهای دیگری را برای به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین در پی خواهد داشت. این اقدام محکومیت آشکار اقدامات اشغاالگران اسرائیلی در توسعه و الحاق غیر قانونی اراضی است.
در ادامه این بیانیه از تمامی کشورهایی که از این پیش نویس حمایت کردند تشکر شد و ارائه پیش نویس مذکور در چارچوب تلاشهای فلسطین برای عضویت کامل در آژانس بین المللی و دیگر نهادهای زیر نظر سازمان ملل متحد عنوان شد.
در شصت و هفتمین نشست آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش نویس ارائه شده از سوی مصر برای به رسمیت شناخته شدن نامگذاری کشور فسلطین با ۹۲ رای مثبت در برابر ۵ رای مخالف و ۲۱ رای ممتنع به تصوبب رسید که این امر موجب اعطای امتیازات و حقوق بیشتر به فلسطین خواهد شد.