بهترین غذاهای مناسب فصل پاییز
طب سنتی برای شروع فصل سرما توصیه های تغذیه ای دارد که رعایت آن از بروز بیماری ها جلوگیری می کند
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، با فرا رسیدن فصل پاییز و سرد شدن تدریجی هوا علاوه بر توجه به پوشش خود باید تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی مان ایجاد کنیم تا در این فصل دچار بیماری نشویم. طب سنتی در فصل پاییز توصیه ها و تدابیر خاصی را برای حفظ تندرستی و پیشگیری از بروز بیماری ها اندیشیده است
مزاج و طبیعت پاییز سرد و خشک است. توجه کنید مزاج فصل پاییز در همه مناطق یکسان نیست و در هر منطقه مزاج فصل پاییز متغیّر است مثلاً در مناطق کوهستانی، پاییز خشک بوده اما در شهرهای شمالی کشور، خشک نیست. در ماه اول پاییز «ایلول» نام دارد، غلبه سودا زیاد می شود زیرا سودا سرد و خشک است و طبع پاییز نیز سرد و خشک است.
چه افرادی در پاییز بیشتر دچار بیماری می شوند؟
پاییز برای افرادی که مزاج گرم و تر دارند مناسب است اما افرادی که مزاج سرد و خشک، دارند ممکن است در پاییز دچار بیماری های سرد و خشک شوند. این فصل برای سالمندان و افرادی که بیماری هایی با طبیعت سرد و خشک دارند، مناسب نیست. علت ابتلا به بیماری در فصل پاییز متغیّر بودن هوا در طول روز، وجود مواد زاید باقی مانده در بدن از فصل تابستان به دلیل خوردن میوه های زیاد، ضعف قوت، کاهش تحلیل و دفع مواد زاید به علت سردی هوا و… است.
توصیه هایی طب سنتی برای جلوگیری از بیمار شدن در پاییز
استفاده از مسهل ها :
برای جلوگیری از غلبه سودا و بیماری های ناشی از آن در پاییز، حضرت امام رضا(ع) توصیه می کنند که از مسهل ها استفاده نمایید. ایجاد اسهال به منظور دفع ماده اضافه سود است.
برای دفع سودا می توان از مسهل هایی مانند دم کرده افتیمون، اسطوخودوس و... استفاده نمود. مصرف خاکشیر، استفاده از سنا و گل محمدی ( باتوجه به مزاج فرد) نیز برای دفع سودا مفید است.
افراد دچار یبوست نباید تا درمان یبوست از مسهل ها استفاده کنند. استفاده از خوراکی های ملین برای درمان یبوست مفید است. این افراد می توانند پس از درمان یبوست از مسهل ها استفاده کنند.
مصرف شیرینی های طبیعی :
برای جلوگیری از بیماری های ناشی از سردی مزاج در پاییز و برای کمک به دفع سودا متخصصان طب سنتی مصرف شیرینی های طبیعی که بعضی گرم و تر و برخی گرم و خشک هستند، را توصیه می کند. مصرف این شیرینی ها سبب تامین گرمای لازم برای بدن می شود.
مصرف گوشت های معتدل :
در فصل پاییز برای افزایش سلامتی حدالامکان از مصرف گوشت گاو که سودازاست، پرهیز کنید و به جای آن از گوشت های معتدل مانند گوشت بره و بزغاله استفاده نمایید.
پرهیز از مصرف خوراکی های خشک:
در فصل پاییز برای کاهش عوارض خشکی بدن، از مصرف خوراکی های خشک مانند غذاهای سرخ شده و کبابی بپرهیزید زیرا مصرف این مواد غذایی باعث تشدید خشکی بدن شده و فرد را دچار عوارضی مانند اگزما، بی خوابی، افزایش شک و وسواس می کند.
خوراکی های خشک عبارتند از:کنسروها و کمپوت ها، سوسیس و کالباس و فست فودها، ادویه های تند و تیز، ترشی ها، سرخ کردنی ها، بادمجان، عدس، قارچ، پنیر شور، ماست و دوغ ترش، کشک، کلم و گل کلم، رُب و سس ها، غذاهای مانده و گوشت نمک سود، چای پررنگ، یخ، شوری ها، چیپس و پفک و امثال آنها و…
اجتناب از حمام رفتن زیاد :
در فصل پاییز متخصصان طب سنتی توصیه می کنند که افراد برای جلوگیری از بیماری ها باید از حمام رفتن زیاد اجتناب کنند و بهتر است در این فصل افراد کمتر به سونا بروند.
پرهیز از مصرف مواد غذایی سرد :
در فصل پاییز بهتر است مواد غذایی معتول را استفاده کنید و نباید غذاهای خیلی گرم و خیلی سرد را مصرف کنید. سردی ها را بهتر است در فصل گرم و گرمی ها را بهتر است در زمستان مصرف کنید پس از زیاده روی در مصرف میوه های ” سرد و تر ” تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز و… نیز پرهیز کنید. با افزایش سن، مزاج سردتر می شود پس افراد مسن باید از مصرف سردی ها در فصل های سرد بپرهیزند.
استفاده از میوه های فصل پاییز :
در پاییز از مصرف میوه های تابستانی و مصرف میوه های سردخانه ای اجتناب کنید و میوه هایی که در منطقه زندگی تان رویش پیدا می کند، را استفاده کنید. بهترین میوه های فصل پاییز نیز انار میخوش، انگور، انجیر، سیب، به، گلابی هستند.
مصرف مواد غذایی با طبیعت گرم و تر :
در فصل پاییز خوردنی ها یی با طبیعت گرمی و تر مانند گوشت گوسفند، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، حلوای طبیعی، مغز خشکبار به ویژه بادام درختی، آشهای ساده و… را بیشتر مصرف نمایید.
انجام ورزش و داشتن فعالیت بدنی متعادل :
برای کاهش سردی مزاج و افزایش انرژی در پاییز فعالیت بدنی داشته باشید و ورزش کنید. ورزش متعادل با دفع رطوبت اضافه بدن و کاهش این رطوبت از بیماری های عفونی مانند سرماخوردگی، سینوزیت، عفونت گوش و... جلوگیری می کند. ابتلا به عفونت ها با افزایش رطوبت بدن افزایش می یابد.
استفاده از نوشیدنی های با طبع گرم :
در فصل پاییز هرگز ناشتا آب سرد ننوشید و از نوشیدنی هایی مانند شربت عسل و دم نوش هایی مانند آویشن، بابونه و اسطوخودوس که طبع گرم تری دارد استفاده کنید. دم کرده گل گاوزبان برای افراد سوداوی مزاج بسیار مفید است.
سرماخوردگی در پاییز
برای کنترل سرما خوردگی در پاییز اینگونه عمل کنید :
از مصرف نابجای داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها و کورتون ها پرهیز کنید.
استراحت کافی داشته باشید و بدنتان را گرم نگه دارید.
از مصرف خوردنی هایی که موجب افزایش سردی و تری بدن می شوند، بپرهیزید.
از سوپ ها و آش های ساده و گرم استفاده نمایید.
مصرف یک لیوان آب گرم و مقداری عسل به همراه آبلیمو برای درمان سرماخوردگی مفید است.