۷ مهرماه، روز ملی آتشنشانی و ایمنی گرامی باد
هفتم مهرماه روز آتشنشانی و ایمنی، روز قدردانی از تلاش شبانهروزی آتشنشانان پر تلاش و ترویج گران فرهنگ ایمنی و پیشگیری از حوادث و سوانح در سطح کشور میباشد.
به گزارش
سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، روز
آتش نشان و ایمنی روز تجلیل و پاسداشت جایگاه مردانی است از جنس ایثار، شهامت و شهادت. فرشتههای نجات که آتش عشق خدمت به خلق در وجودشان زبانه میکشد تا آتش سوزان و سوزنده حوادث را در زندگی خلق خاموش کنند.
"بسم الله الرحمن الرحیم
من احیاها فکانما احیا الناس جمیعاً
"هر کس نفسی را حیات بخشد مثل آنست که همه مردم را حیات بخشیده است" (سوره مائده – آیه ۳۲)
۷مهر؛ روز آتش نشانی و ایمنی
هفتم مهر ماه روزی است که به بهانه رشادتهای آتش نشانان روز ملی آتش نشانی و ایمنی نامگذاری شده است.
سال ۱۳۵۹ درست در همین روز بود که پالایشگاه آبادان در جنگ ایران و عراق از سوی دشمن مورد حمله هوایی قرار گرفت. پس از این اتفاق آتش نشانان برای اطفای حریق وارد عمل شدند، اما این بار آتش تنها دشمن آنها نبود، بلکه در حین اطفای حریق بار دیگر این پالایشگاه بمباران شد و تعداد زیادی از آتش نشانان در این حادثه شهید شدند.
۷ مهر؛ روز آتش نشانی و ایمنی
هفتم مهرماه به نام «روز آتش نشانی و ایمنی» نامگذاری شده است. هدف از این نامگذارى، تبدیل ایمنى به یک فرهنگ است.
آتشنشانی یا اطفای حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش بهوسیله خاموش کردن، کنترل و یا هدایت آتشهای ناخواسته انجام میگیرد.
اهداف آتشنشانی حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیست است.
علت نامگذاری
علت نامگذاری این روز با هدف ترویج ایمنی و پیشگیری از حوادث در سطح کشور، هم چنین یادآوری حماسه آفرینیها و از خود گذشتگیهای آتش نشانان کشورمان در عرصه دفاع مقدس نامگذاری شد.
تاریخچه روز آتش نشانی و ایمنی
در روز ۷ مهر ۱۳۵۹ وقتی که دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد، آتش نشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند که در هنگام عملیات اطفای حریق هواپیماهای دشمن مجدداً اقدام به بمباران پالایشگاه میکنند که منجر به شهادت تعداد زیادی از آتش نشانان فداکار کشور میشود.
نام گذاری این روز با نام روز آتش نشانی و ایمنی در سال ۱۳۷۹ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور انجام شد.
این روز با هدف ترویج ایمنی و پیشگیری از حوادث در سطح کشور هم چنین یادآوری حماسه آفرینیها و از خود گذشتگیهای آتش نشانان میهن اسلامی در عرصه دفاع مقدس نامگذاری شده است.
در کشور ما بیش از ۱۶۰ سال از تاسیس اولین ایستگاه آتش نشانی در شهر تبریز به سال ۱۲۲۱ شمسی و نزدیک به ۸۰ سال از تاسیس آتش نشانی پایتخت میگذرد.
پس از انقلاب اسلامی، با انحلال سازمان دفاع غیر نظامی، فلسفه وجودی آتشنشانیهای کشور توسط بندهای ۱۴ و ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری تعریف شد و از همین رو سازمانهای آتش نشانی زیر مجموعه شهرداریها قلمداد میشوند.
بر اساس این قانون، شهرداریها ملزم هستند برای حفظ شهرها از خطر سیل، حریق و دیگر مخاطرات تدابیر مؤثری اتخاذ کنند.
ایران کشوری حادثه خیز
نظر به اینکه کشور ما یک کشور حادثه خیز است و از ۴۰ حادثه طبیعی شناخته شده، ۳۰ مورد آن در ایران امکان وقوع دارد، توجه به بحث ایمنی همچنین تهیه و تدوین ضوابط و مقررات ایمنی، امری ضروری است.
تعریف آتشنشانی
آتشنشانی یا اطفا حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش بوسیله خاموش کردن، کنترل و یا هدایت آتشهای ناخواسته انجام میگیرد.
اهداف آتشنشانی حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیست است.
آتش نشانان این نجات دهندگان زندگی در شغل خود با سختیها و خطرات بسیاری مواجه هستند که به لحاظ ماهیت این حرفه است.
ماهیت آتش نشانها
آتش نشانها اغلب افرادی از جان گذشته و داوطلب و علاقهمند به نجات جان انسانها هستند که در زمان جنگیدن با آتش یا سایر اقدامات نجات بخش ممکن است خود دچار حادثه شده و حتی جان خود را در این راه از دست بدهند ویا در اثر تماس با دود و حرارت و گازها و مواد شیمیایی مختلف دچار انواع بیماریها شده و سلامتی خود را به خطر اندازند.
مهمترین وظایف سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی:
ارتباط، همکاری، هماهنگی و مشورت با مراکز علمی، نظامی، پزشکی و سایر سازمانها و اشخاص مربوط.
تعیین صلاحیت فنی و امکانات شرکتهای خصوصی و دولتی با عنوانهای مختلف اعم از طرح ایمنی یا شارژ کننده و فروشنده و سازنده ماشین ها، قطعات، ادوات و تجهیزات مختلف مربوط به امور ایمنی و نجات و آتش نشانی در سطح جامعه.
اشاعه و به کارگیری رشتههای ورزشی بین کارکنان سازمان مخصوصاً نیروهای عملیات به منظور تقویت آمادگی جسمانی و بالا بردن روحیه افراد که لازمه این حرفه است.
هدف از روز آتش نشانی و ایمنی
هفتم مهرماه، به این دلیل روز آتش نشان نام گذاری شده است که بیشتر قدرشان را بدانیم و به نکات ایمنی در مواقع ضروری بیشتر توجه کنیم.
در واقع این روز بهانهای است تا به گرامیداشت انسانهایی بپردازیم که از جان و آسایش خود در راه حفظ جان و آسایش ما میگذرند تا بتوانیم در امنیت زندگی کنیم.
منابع: خبرگزاری فارس، ستاره