پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی در واکنش به خبر سازی ها درباره روابط احتمالی عربستان و رژیم صهیونیستی گفت : سعودیها توجه کنند که اینقدر وضعیت در سرزمینهای اشغالی شکننده است که به این رابطه نمی شود اتکا کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ،برنامه تلویزیونی جهان امروز موضوع سیاستهای عربستان با رژیم صهیونیستی را با حضور آقای محمد محمدی ثانی، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی بررسی کرد.
سؤال: با توجه به صحبتهای نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل و اخباری که چند روزی پرتکرار شده است مبنی بر عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی این وسط عامل و واسطه اصلی را هم میشود برای جوش دادن این رابطه امریکا دانست، ولی به نظر فاصله دو طرف همچنان قابل توجه است. از یک طرف برخی اشخاص و مقامات رژیم صهیونیستی خیلی این سازش را نزدیک میبینند، ولی دیدیم در صحبتهای وزیر امور خارجه عربستان سعودی در مجمع عمومی سازمان ملل اشارهای به این سازش نشد. شما به طور کلی سازش بین عربستان و رژیم صهیونیستی را چطور میبینید، چطور پیش میرود؟
محمدی ثانی: عرض کنم ما یک تغییراتی در منطقه این چند وقت دیده ایم عربستان سعودی با آن چرخشی که به سمت ایران کرد، مشخصاً یک کلان راهبرد جدید را درپیش گرفت کلان راهبرد جدیدش یکسری ملزومات دارد که این عادی سازیها چه به سمت جمهوری اسلامی آمدن و چه به سمت رژیم صهیونیستی رفتن، همه استراتژیهایی است که ذیل آن تبدیل شدن به قطب علم و فناوری و تکنولوژی و اینها دارد پیگیری میکند. به هر حال نه تنها عربستان بلکه بقیه کشورهای حاشیه خلیج فارس حتی کشورهای عربی هم سعی میکنند یک آستانهای را حفظ کنند در روابط شان هم با ایران و هم با رژیم صهیونیستی، چون میدانند این تخاصم جدی است میخاهند هر دو طرف را حفظ کنند، اما عربستان به طور خاص هم دارد امروز صحبت از گرفتن تجهیزات غنی سازی اورانیوم و فناوری هستهای میزند و هم شرطهایی گذاشته است مبنی بر اینکه امریکاییها باید سلاحهای پیشرفته که تاکنون خودداری کرده اند از فروش آنها به عربستان سعودی را، اگر که این عادی سازی انجام شود آن فروشها را هم انجام بدهند. به هر حال این استراتژی بعید میدانیم هویت خاندان سعودی تغییر کرده باشد. این استراتژی جدید است و ذیل همان دارند
سؤال: الان انگیزه اصلی عربستان در پذیرش سازش با رژیم صهیونیستی همین امتیازاتی است که میخواهد از امریکا بگیرد؟
محمدی ثانی: بله هم از امریکا و هم از رژیم صهیونیستی و همان هدفی که از تبدیل شدن به قطب فناوری و تکنولوژی در منطقه غرب آسیا را دنبال میکند اینها مهمترین دلایلی است که عربستان سعودی را به این سمت سوق میدهد. علی رغم اینکه نظرسنجیها درصد زیادی از مردم جهان عرب مخالف هستند با این عادی سازی ها، اما دولتها بخاطر منافعی که دارند معمولاً این نظرات را نادیده میگیرند.
سؤال: به جز دریافت فناوری هسته ای، عربستان چه خواستههای دیگری را از امریکا و رژیم صهیونیستی دارد؟
محمدی ثانی: یکی فلسطین را چند روز است که مطرح میکند که عربستان سعودی آمده است شرط گذاشته است و گفته است که کشور فلسطین به پایتختی قدس شرقی جزء مفاد این توافق باشد درحالی که دو سه ساعت پیش فکر میکنم سفیر رژیم صهیونیستی مصاحبه کرد و گفت تاکنون عربستان سعودی این شرط را مطرح نکرده است در مذاکراتی که با ما داشته است. خب این یک نوع خبرسازی بود، من بعید میدانم این عربستان جدیدی که دنبال شکل گیری است، یک لازمه دارد یعنی این اهداف توریستی که دنبال میکنند در حوزه فناوری یک لازمه دارند و آن اینکه همه دوست باشند با دولت عربستان سعودی و دشمنی برای خودش در منطقه نداشته باشد برای همین است که به سمت ایران و رژیم صهیونیستی میرود و بخاطر کاهش تنشها و یک فضا آماده شود برای اهداف لیبرالیزاسیون کشور عربستان سعودی.
سؤال: همانطور که در صحبتها دیدیم عربستان ادعا میکند که من در حالتی سازش میکنم که حقوق فلسطینیها تأمین شود و آنها بتوانند به پایتختی قدس شرقی دولت تشکیل بدهند. آیا واقعاً عربستان میتواند اسرائیل را به این کار وادار کند؟
محمدی ثانی: عرض کردم صهیونیستها که این موضوع را تا الان انکار کردند اینکه اصلاً چه چیزی مطرح شده است، به نظر من بیشتر همان بخش صحبت کارشناسی هم که الان صدایشان را شنیدیم همین استراتژی که بخواهد یک پوششی برای این کار خودش درست کند به نظر من این بیشتر مطرح است. ضمن اینکه اگر هم مطرح کرده باشد قاعدتاً رژیم صهیونیستی زیر بار چنین چیزی نمیرود، چرا، چون روابط از نظر رژیم صهیونیستی همیشه روابط یک طرفه است علی رغم اینکه در جهان دیپلماسی همیشه روابط متقابل تعریف میشود، اما رژیم صهیونیستی وقتی به سمت یک کشوری میرود برای عادی سازی روابط یا برقراری یک روابط دیپلماتیک، این رابطه را یک رابطه یک طرفه تعریف میکند. به نظر من خوب است که سعودیها از اماراتیها بپرسند، چون اماراتیها این تجربه را یکبار انجام داده اند و برخورد تحقیرآمیز و زیاده خواهانه رژیم صهیونیستی را اماراتیها بهتر از هر کسی در این چند حس کرده اند و به نظر من این تجربه خوب است که سعودیها به این تجربه توجه کنند.
سؤال: نگاه بین صهیونیستها نسبت به این ماجرا چطور است؟ برخی جریانات و مشخصاً ایتامار بن گویر وزیر امنیت رژیم صهیونیستی تهدید کرده اند اگر عادی سازی روابط با عربستان بخواهد امتیازی را برای فلسطینیها به وجود بیاورد با آن مخالف هستند. وضعیت داخلی صهیونیستها در این خصوص به چه شکل است؟
محمدی ثانی: عرض کنم که بن گویر مشخصاً این تحلیل را کرد که اگر امتیازی نتانیاهو بدهد به عربستان سعود از ائتلاف خارج میشود و کابینه نتانیاهو را از رسمیت میاندازد یعنی این بحث الان آنجا مطرح است، آنجا هم نتانیاهو بسیار تحت فشار است، دو تا جریان مشخصاً برخلاف جهت این توافق حرکت خواهند کرد، یکی جریان افراطیتر از نتانیاهو که در کابینه او وجود دارد و یک جریان مذهبی در بدنه خاندان سعودی وجود دارد آنجا هم احتمالاً مخالفتهایی را خواهند کرد. اما ما الان در حدود سی و شش هفت هفته داریم میبینیم آنجا چه خبر است، یعنی این ساختن یک بنا روی آب هست و سعودیها باید به این نکته توجه کنند که اینقدر وضعیت شکننده است در سرزمینهای اشغالی که واقعاً جایی برای اتکا در این رابطه وجود ندارد. من بعید میدانم در چند ماه آینده این قضیه به نتیجه برسد، هرچند که دو طرف دارند صحبت آن را میکنند.