پخش زنده
امروز: -
لاورف وزیر امور خارجه روسیه در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل گفت : نگاه بالا به پایین غرب و به ویژه آمریکا است که مشکلات جهانی را به همراه دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ساناز فخرآور خبرنگار صدا و سیما مهمان برنامه جهان امروز شبکه خبر درباره آخرین مواضع سران کشورها در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل به سوالات مجری پاسخ داد.
سؤال: در روز پنجم مهمترین مواضع کشورها چه بوده است؟
فخرآور: دیروز مجمع عموی روز آرام تری را نسبت به روزهای گذشته داشته است، تراکم سخنرانیها کمتر بوده است، حدوداً سی سخنرانی داشته ایم، من با صحبتهای نخست وزیر سومالی شروع میکنم از اینکه فاصله بین حرف تا عمل در مجامع بین المللی خیلی زیاد است انتقاد کرده است و گفته است که هر سال این حرفهای زیبا اینجا در مجمع یا در نهادهای بین المللی دیگر گفته میشود، اما در نهایت واقعیت جهان چیز دیگری است و اتفاق خوبی نمیافتد. نخست وزیر پاپوآ گینه نو هم اصلاحات فوری در سیستم مالی جهانی را خواستار شده است تا کشورهای توسعه یافته بتوانند وضعیت اقتصادی شان را بهبود ببخشند. رئیس جمهور جمهوری آذربایجان خب همانطور که میدانیم مناقشات بر سر منطقه قره باغ بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در این مدت بالا گرفته است، جمهوری آذربایجان وزیر امور خارجه اش شرکت کرده است در این نشست و مدعی شده است که آذربایجان به دنبال صلح است و این ارمنستان است که از زیر بار صلح شانه خالی میکند. در ادامه هم وزیر امور خارجه روسیه لاوروف به جای پوتین صحبت کرده است و در مجمع شرکت کرده است و تأکید کرده است که این نگاه بالا به پایین غرب و به ویژه امریکا است که مشکلات جهانی را به همراه دارد. ما یک بخشهایی از صحبت هایش را آماده کرده ایم با هم ببینیم.
پخش گزارش
سؤال: بعد از لاوروف چه کسانی صحبت کرده اند؟
فخرآور: وزیر امور خارجه اندونزی صحبت کرده است و گفته است که جهان صلح آمیز حق همه کشورها است چه کوچک و چه بزرگ و چه غنی و چه فقیر. وزیر امور خارجه مکزیک از وضعیت مرزهای کشورش شکایت کرده است و یکی از انتقادات او ورود سلاحهای گرم بوده است به صورت قاچاق و گفته است سالانه دو هزار قبضه سلاح وارد این کشور میشود از همسایگان اش خواسته است که مراقبت از مرزها را مسئولیت اش را برعهده بگیرند. وزیر امور خارجه تونس هم یک اشارهای کرده است به صحبتهای آنتونیو گوترش در مورد اینکه برای محدود کردن تأثری بحران غذایی که مشکلاتی مثل همه گیری یا جنگ به آن دامن میزنند یک کارگروهی را تشکیل بدهند و گفته است که پیشتر از این رئیس جمهور کشورش هم پیشنهاد داده بود که یک انبار استراتژیک جهانی غلات تأسیس کنند تا در وقت نیاز کشورها بتوانند از آن استفاده کنند. وزیر امور خارجه مصر هم در صحبت هایش به اثرگذاری نشست سال گذشته شرم الشیخ اشاره کرده است بیست و هفتمین نشست آب و هوایی سازمان ملل که ما آن را با نام کاپ ۲۷ میشناسیم و گفته است که این نشست تأثیر مثبتی داشته است برای اجماع جهانی، برای به نتیجه رسیدن کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر. وزیر امور خارجه عربستان حضور داشته است در مجمع، خب در وهله اول تأکید کرده است که چقدر اهمیت دارد منشور بین الملل و تأکید کرده است که حقوق بشر به شدت برای عربستان اهمیت دارد. در قسمت بعدی صحبت هایش هم در مورد وضعیت فلسطین صحبت کرده است و ابراز امیدواری کرده است که هرچه سریعتر بحران و مناقشه فلسطین حل و فصل شود و کشور مستقل فلسطین طبق مرزهای ۱۹۶۷ با پایتختی قدس شرقی تشکیل شود. علاوه بر آن از بحرانها در عراق، سوریه، یمن و حتی سودان و لبنان ابزار نگرانی کرده است و گفته است این صلح در منطقه و حتی جهان را میتواند به خطر بیندازد. بعد از آن صحبتهای وزیر امور خارجه بلاروس بود که از فاصله گرفتن سازمان ملل از آنچه که باید باشد را، انتقاد کرده است.
پخش گزارش
مجری: بفرمایید.
فخرآور: در ادامه وزیر امور خارجه عمان بوده است از اینکه مناقشات فلسطین طی هفتاد سال گذشته حل و فصل نشده است برای جامعه بین الملل ابراز تأسف کرد و در عین حال به مردم فلسطین بخاطر شجاعت شان که به آرمانهای خودشان پایبند هستند تبریک گفت و گفت که از آنها حمایت میکند. در مقابل صحبتهای وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، وزیر امور خارجه ارمنستان هم صحبت کرد و گفت که این جمهوری آذربایجان است که دارد زورگویی میکند و مسئول جان صدها هزار نفر از زنان و کودکان و افراد بی گناه در منطقه قره باغ است و دارد تلاش میکند که ارمنستان را وارد یک اقدام نظامی کند، اما با این حال این کشور تأکید دارد بر صلح و میخواهد رابطه خوبی با همسایه اش داشته باشد. برکینافاسو وزیر خدمات مدنی اش شرکت کرده است در مجمع عمومی خب میدانیم که این کشورها، مالی، برکینافاسو و نیجر در این مدت روابط پرتنشی را با فرانسه داشته اند، وزیرشان هم از فرصت این تریبون استفاده کرده است و یک بار دیگر فرانسه را متهم کرده است به اینکه وضعیت کنونی لیبی که الان گرفتار آن است برعهده نیکلا سارکوزی رئیس جمهور پیشین فرانسه است و همینطور برعهده جامعه اقتصادی غرب آفریقا، اتحادیه آفریقا. وزیر امور خارجه ونزوئلا هم صحبتهای جالبی داشته است در مورد مناقشه امریکا و تحریکاتی که در منطقه انجام میدهد و اقدامات قهری؟ یک جانبه که علیه خیلی از کشورها داشته است.
پخش گزارش
سؤال: چند کشور دیگر مانده است؟
فخرآور: مالی و امارات متحده عربی را هم بررسی میکنیم. وزیر امور خارجه مالی خو دش را نماینده عبدالرحمن شیانی؟ رئیس دولت نیجر بعد از کودتا اعلام کرد و گفت که قدرتهایی مثل فرانسه که تلاش میکنند بی ثباتی ایجاد کنند در منطقه ساحل و مالی را محکوم میکند و به شورای امنیت هم در مورد اقدامات فرانسه در این منطقه که تلاش میکند یعنی آنها ادعا میکنند که تلاش میکند که گروههای تروریستی را بیدار کند در منطقه، به شورای امنیت هشدار داد. امارات متحده عربی هم وزیر روابط و همکاریهای بین الملل آن در مجمع شرکت داشته است. یک بار دیگر ادعاهای شان را در مورد جزایر سه گانه ایران مطرح کردند و همچنین در مورد گسترش تسلیحات هستهای در جهان هشدار داد.
سؤال: حاشیه یا رخداد خاصی داشته است؟
فخرآور: دیروز در حاشیه نشست مجمع عمومی، نشست غیررسمی وزرای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو برگزار شد که رضا نجفی، معاون حقوقی وزیر امور خارجه ما هم در آن شرکت داشت.
سؤال: الان در مجمع عمومی فکر میکنم پنج روز سپری شده است و یک نصف روز باقی مانده است؟
فخرآور: بله. امروز و فردا یک توقفی انجام میشود روز سه شنبه نوبت صبح هم دوباره سخنرانیها از سر گرفته میشود.
سؤال: یعنی سران کشورهای باقی مانده آن موقع صحبت میکنند؟
فخرآور: بله