پخش زنده
امروز: -
معاون فنی و حسابرسی اقتصادی دیوان محاسبات گفت: بیشترین رسوب حسابهای فرعی دولتی را در شرکتهای مختلف صنعت نفت با حدود ۱۹۶ همت داریم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون فنی و حسابرسی اقتصادی دیوان محاسبات با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری ، آقای صادقی فرد مدیر مالی شرکت ملی پخش فرآوردهای نفتی ایران و آقای دکتر اندرزی، معاون اداره کل بودجه وزارت بهداشت در ارتباط تلفنی به پرسش ها درباره مسدودسازی حسابهای فرعی دولتی پاسخ دادند.
مجری : آخرین مهلت دیوان محاسبات برای مسدودسازی حسابهای فرعی دولتی به پایان رسید، هنوز بیش از ۴۰ هزار حساب دولتی فرعی نزدبانکهای مختلف کشور وجود دارد که غیرقانونی هست و طبق مهلت دیوان محاسبات باید تا دیروز به بانک مرکزی منتقل و متصل میشد، در گفت و گوی خبری امشب با جناب آقای دکتر برزوزاده معاون فنی و حسابرسی اقتصادی دیوان محاسبات به بررسی روند این موضوع و چالشها و اشکالات و یا روند کار خواهیم پرداخت میهمانان دیگری هم به صورت تلفنی یا تصویری به جمع ما اضافه خواهند شد، از جمله نماینده برخی از دستگاهها که هنوز به حساب واحد خزانه متصل نشدند.
سوال: ۳۱ شهریور ماه مهلت مشخص شده برای حسابهایی که باید مسدود میشدند و دستگاههایی که باید حسابهای فرعی خودشان را به حساب واحد خزانه متصل میکردند، بفرمایید چه تعداد حساب مسدود شدند تا ۳۱ شهریورماه و چه تعداد حساب متصل نشد به حساب واحد خزانه؟
برزوزاده: از تعداد حسابهایی که فرعی بایستی به حساب خزانه متصل میشد با توجه به شناسایی اولیه که انجام شده بود، حدود ۷۵ هزار حساب بود که از این حسابهای فرعی تعداد حسابهای دانشگاهها به ۴۳ هزار حساب رسیده یعنی کاهش پیدا کرده و موجودی آنها هم کاهش پیدا کرده، در حساب فرعی مجموعه صنعت نفت کاهش چشمگیری داشتیم که از سه هزار و ۶۰۰ حساب به ۵۴۳ فقره حساب رسیده است.
سوال: مهلت زمانی که مشخص کرده بودید ۳۱ شهریورماه هست به تعداد حسابها که نگاه میکنیم برخی از آنها از جمله دانشگاههای علوم پزشکی، وزارت نفت یا حتی وزارت علوم هستند که حساب هایشان را مشخص نکردند تکلیف آنها با توجه به این که این مهلت و زمان قانونی مشخص شده را عبور کردند و مشمول خط و نشانهای دیوان محاسبات میشوند چیه؟
برزوزاده: ببینید حسابها را شناسایی اش خیلی برای ما مهم بود ما با همکاری همکاران در سراسر استانها و در حوزههای مختلف فنی و حسابرسی، تلاش کردیم که اول شناسایی کنیم ببینیم که این حساب ها، منشاء اش چیه؟ در واقع از کجا شکل گرفته؟ و تعداد حساب هایش را ببینیم.
سوال: شناسایی کار راحتی بود؟
برزوزاده: نه کار سختی بود، کار خیلی دشواری بود، چون از بانکهای مختلف باید استعلام میگرفتیم از مراجع مختلف باید استعلام میگرفتیم اینها را باید رسیدگی میکردند دوستان ما در دیوان محاسبات، بالاخره این کاری که به عنوان نهاد عالی حسابرسی هستیم با کمک همه دوستانمان در دیوان محاسبات، اتفاق افتاد و شناسایی کامل انجام شد، در حسابهایی که شناسایی شده شاید ۴۳ هزار حساب در، چون در لحظه ما اینها را رصد میکنیم و نظارت مستمر باید باشیم در پایان سال، بسیاری از این حسابها فعال و موجودی صفر دارد، و این معنا نیست که همیشه صفر باشد، اینها باید گردشش کنترل بشود و ببینیم که آیا در سنوات گذشته یا در سنوات آتی که داریم دنبال میکنیم آیا این گردش داشته، موجودی داشته، ولی امکان دارد که خیلی از دستگاهها هم اطلاعی از این حسابها ندارند، مثلا مراجعه میکنند میگوییم که شما آیا این حسابها را میدانیم، میگویند ما از اصلا اطلاعی نداریم.
سوال: مگر میشود دستگاهی حساب افتتاح کرده باشد و خبر نداشته باشد؟
برزوزاده: حساب داشته و اطلاع نداشته با مجوزهای خاص این کار را کردند در طی سالهای متمادی که مجوزهایشان ابطال شده و مجوزهای خاصی آمده در جریان این امور حسابها قرار نگرفتند، ولی هر دستگاه اجرایی در راستای ارزیابی مساله پاسخگوییش باید اولین کارش این است که یک استعلامی از حوزههای مختلف انجام بدهد و ببیند تعداد حسابهای فعالش چقدر هست؟ این که یک در دانشگاهی شش هزار حساب فعال دارای مانده صفر داشته باشیم برای ما جای سوال است که علتش چیه، چرا این قدر نیازسنجی این حسابها برای چی بوده؟ لذا خیلی از دستگاهها با اطلاعاتی که ما داریم و اطلاع رسانی که به دستگاههای اجرایی داریم از دیروز شروع کردیم روز تعطیل و داریم اطلاع رسانی میکنیم دستگاه ها، در واقع به دنبال بستن حسابها و انتقال موجودی آنهایی که مانده دار هست را در دستورکار قرار دادند و دوستان ما دارند پیگیری میکنند که به سرعت مانده وجوهی که در این حسابها مسدود شده یا به نوعی راکد است یا به نوعی در واقع مدیریت وجوه شده، سریعا به حسابهای خزانه منتقل بشود.
سوال: اشاره کردید به حسابهای فرعی که حالا باید دستگاهها متصل میکردند رسوب درواقع این دستگاه چقدر هست؟ اگر بخواهیم به تفکیک بگوییم که در هر کدام از آنهایی که مورد اشاره ما بودند؟
برزوزاده: با اعلامی که خود آقای دکتر دستغیب امروز اعلام کردند ما بیشترین رسوب را در صنعت نفت داریم، در شرکتهای مختلفش اینها دانه دانه حساب هایش رسیدگی شده حدود ۱۹۶ همت منابعی است که بیشترش در حوزه پالایش و پخش و پخش فرآورده هاست، بایستی این رسوب نقدینگی منتقل بشود و حسابهای مربوطه در خزانه داری که بتوانند کمک تامین منابع دولت بیاید؛ لذا برای ما شرکت ملی نفت و شفافیت در صنعت نفت اهمیت ویژه داشته، خوشبختانه تعداد حساب هایشان کاهش پیدا کرده، اصلاح رویههای خوبی را دارند انجام میدهند، ولی چند تا حسابهای عمده شان که برای ما مهم است بایستی در دستورکار وزارت نفت قرار بگیرد و این هم انتقال پیدا کند.
سوال: مگر نباید تا ۳۱ شهریورماه حتما این کار صورت میگرفت بنابر تکلیف قانونی، الان اشاره میکنید از هرکدام از این دستگاههایی که نام بردید در طول گفتگو از ابتدا، که ما هم حتما به فراخور زمان حتما نماینده آنها را روی خط میآوریم و از ایشان سوال میکنیم که این اتفاق میافتد، چرا مهلت قانونی را عبور کردند، میخواهم بپرسم که روند را به چه صورتی میبینید؟
برزوزاده: ببینید من بعید میدانم رئیس دستگاهی با اعلام یک رئیس کل دیوان محاسبات یک نهاد عالی حسابرسی، نخواهد که این تکلیف قانونی را انجام بدهد، قطعا باید ما معذوریتها و ملاحظاتشان را بشنویم.
سوال: پس چرا این زمان را عبور کردند ازش، ۳۱ شهریورماه تکلیف قانونی بود که آنها باید عملیاتی میکردند، حالا برخیها باید ظرفیتها و بسترها را فراهم میکردند و برخیها باید یک نظم و انضباطهایی را حالا در خود دستگاه و وزارتخانه فراهم میآوردند؟
برزوزاده: مهمترین مساله اش این استکه همانطوری که آقای دکتر دستغیب توی بیانات شان فرمودند، شناسایی این وجوه و رصد کاملش هست، تقریبا این حسابها در کنترل و نظارت دیوان محاسبات قرار گرفته، هرلحظهای که ما منشاء این پولها برایمان مشخص بشود، ورودی و خروجیش را به سمت منابع دولتی رهگیری میکند و انتقال میدهیم.
سوال: الان تو این شناسایی و تشخیص کجای راهید؟
برزوزاده: ما همه صددرصد حسابهای اصلی را کنترل و رصد کردیم، حسابهای فرعی را صددرصد در حوزه دانشگاه و شرکتهای دولتی شناسایی کردیم و موجودیهایش را داریم میبینیم، در پایگاه جامع مالی مان در بحث شناسه ملی همه دستگاهها داریم رصد میکنیم لذا کسی نمیتواند حتی یک ریال از این وجوهی که شناسایی شده بتواند دخل و تصرف کند یا جابجا در جای دیگر کند، لذا ما داریم الان فرآیند رسیدگی به مراجع دادسرایمان را داریم، تمام این موجودیها الان کشف شده، تعداد حسابها کشف شده، آماده برخورد با درواقع کسانی هستند که انحرافات مالی دارند، لذا این که شناسایی شده و به نوعی در کنترل دیوان محاسبات هست، گام بزرگی است که میتوانیم در گامهای بعدی این را در مدیریت منابع استفاده بهینه کنیم.
سوال: یک نکتهای که اشاره کردید بخشی از این حسابها دروزارت نفت و حالا در رده شرکت ملی پخش هستش، برویم سراغ ارتباط با آقای صادقی فرد مدیر مالی شرکت ملی پخش فرآوردهای نفتی ایران که همراه ما هستند.
صادقی فرد: استحضار دارید که شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی وظیفه تحویل، انتقال و توزیع روزانه ۲۵ میلیون لیتر فرآوردههای نفتی را شامل بنزین، گازوئیل، سوخت هواپیما، نفت سفید و گاز مایع در سراسر کشور دارد.
سوال: آقای صادقی فرد چرا ۳۱ شهریور ماه رد شد و بنا بر تکلیف قانونی که باید به واحد خزانه متصل میشدید برخی از حسابهای وزارت نفت این اتفاق نیفتاد برایش؟
صادقی فرد: من از شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی مزاحمتان هستم، در شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی
سوال: و البته نماینده وزارت نفت در برنامه ما
صادقی فرد: آقای دکتر برزوزاده، سال گذشته بعد از این که بانک مرکزی اعلام آمادگی کرد برای انتقال حسابهای ما، جلسهای با حضور آقای دکتر طالبی دبیرکل محترم و آقای دکتر برزوزاده و تیمهای فنی بانک و شرکت برگزار شد و بعد از آن کارگروهی تشکیل شد که در سال گذشته ما در ۵ مرحله حدود ۳۶۰ حساب بانکی را که داشتیم به بانک مرکزی انتقال دادیم، یعنی با افتتاح ۱۴۸ فقره حساب ۳۶۰ فقره حساب نزد بانکهای تجاری کاملا بسته شد.
سوال: آقای دکتر برزوزاده اشاره کردند که برخی از حسابها هنوز منتقل نشده است البته این حساب ها، حسابهای مهمی با ماندههای قابل توجه هستند، چرا این اتفاق نیفتاد تو مدت زمانی که قانون برای شما مشخص کرده بود؟
صادقی فرد: آقای دکتر استحضار دارند حسابهای مهم من که گردش مالیش ۱۰۰ همت در سال است، حسابهای مربوط به وجوه فروش فرآوردههای نفتی است که تا پایان سال قبل، کلا به بانک مرکزی منتقل شد، حسابهایی که مانده حسابهای هزینهای من است که بعد از تامین بودجهای که خزانه و سازمان هدفمندی برای من تامین میکند، من باید به مناطق و ۳۷ منطقه و ۲۵۰ نقطه کشور توزیع کنم، برای هزینههای جاریشان اینها مبالغی توی این حسابها اصلا رسوب نمیکند، این کار را هم، چون پارسال ما کار بزرگی داشتیم برای انتقال حسابهای فروش، این انتقال حسابهای هزینهای را توی سال جاری شروع کردیم از اردیبهشت ماه، خود خزانه داری کل حسابهایی که برای من افتتاح کرد برای شرکت ما، ۲۵ پنج افتتاح کرد.
سوال: چندتا اصلا حساب به طور کلی هنوز منتقل نشده به حساب واحد خزانه؟
صادقی فرد: ما الان کلا در حال حاضر ۵۰ فقره حساب مانده و آن هم مربوط به حساب عاملین ذی حسابی که خزانه داری کل ابتدای شهریورماه امسال اعلام کرد به بانک ملی در سراسر کشور و کار افتتاح حساب، صدور چک و ارتباط سامانههای شرکت با این حسابها در حال انجام هست.
سوال: آقای دکتر برزوزاده، ۵۰ حساب که با توجیه و دلیل آقای صادقی فر هنوز منتقل نشدند.
برزوزاده: درست است ببینید چیزی که میتوانم بگویم این است که حساب داشتن یعنی رعایت اصل ۵۳ یعنی مجوز خزانه، ً تعداد ۵۰ تا حساب الان ۳۳ تا حساب هست، حالا شاید آقای صادقی فر در جریان کامل نیستند، ۳۳ حساب تجاری دارند، حساب تجاری یعنی مشخص نیست اینها درآمد است یا هزینه است، حسابی که میتوانند بدون مجوز خزانه خودشان مدیریت در این حسابها داشته باشند، اینها به عنوان حسابی که خزانهای یا درآمدی یا هزینه تلقی نمیشود، حساب تجاری هست برای این که مدیریت وجوه را خودش دارند انجام میدهند، لذا شرکت پخش حتی حساب پرداخت را هم به تازگی درخواست داده و دارد این کار را انجام میدهد، یعنی حتی حسابهایی هم که گردش خزانهای پیدا میکرد و از شرکت پالایش و پخش برمی گشت این حساب را افتتاح نکرده بود که این در واقع انحراف مسلم است و این اتفاق افتاده، تاکیدات زیادی هم در جلسات مختلف به دوستان کردیم که حسابها را برای شفافیت و انضباط مالی باید بیاورند، دو و سه دهم همت موجودی این حسابهاست، این حسابها اگرچه دوستمان گفتند به عنوان هزینهای است، ولی به دلیل اینکه تجاری هست، حسابهایی که امکان دارد که با یک رای دادگاه از حساب شان بردارند، مثلا ما بند ج تبصره ۲۴ جزء ۵ اشاره کردیم که حسابهای دریافت، حسابهایی که هیچ مرجعی، حتی برداشت ندارند، این حسابها اگر حسابهای خزانهای باشند، هم کمک به آنها میکند و هم در رصد است، یا هزینه حمل سوخت را بدون گردش خزانه اینها از آن مسیر دارند انجام میدهند، البته ظرف شرکت پخش فرآوردههای دولتی اینقدر بزرگ هست که خدماتی که دارند میدهند قابل توجیه هست، ولی باز هم بایستی این را در دستورکار قرار میدادند که خوشبختانه با پیگیری که آقای دکتر دستغیب از مقام عالی وزارت نفت کردند، آقای وزیر نفت دستور اکید دادند و این تعداد حساب ها، حسابهای سختی هم نیست، ۳۳ حساب است که بایستی قول مساعد بدهند که در اسرع وقت بیایند برای تخلفشان و آن انحراف شان سر جایش باقی هست و باید پاسخگوی این انحراف باشند.
سوال: آقای صادقی فرد همچنان ما را همراهی میکنید؟ از نگاه شما ۵۰ حساب هزینهای از نگاه دیوان محاسبات کشور ۳۳ حساب تجاری، کی وعده میکنید که اینها به طور کامل با توجه به شرایطی که دارند و اشارهای که جناب آقای دکتر برزوزاده کردند که به محض ممکن است رای یک دادگاه از آنها برداشتی صورت بگیرد و در زمره همین بحث ما قرار میگیرد وصل شود و منتقل شود به حساب واحد خزانه؟
صادقی فرد: این ۵۰ تا که گفتم، چون میدانم که ۵۰ درصدش تا همین امروز کار انتقالش انجام شد و بسته میشود، این موضوعی را هم که آقای دکتر فرمودند که ما امسال به اصطلاح دیر اقدام کردیم، ما تو اردیبهشت امسال درخواست کردیم، منتها فرآیند درخواست حساب دستور از خزانه به بانک مرکزی و افتتاح حساب، تا ۲۴ مرداد طول کشیده، حسابهای عاملین ذیحساب من هم هفته اول شهریور اعلام شده، یعنی این زمانی که طول کشیده که فرآیند حسابهای پرداخت نزد بانک مرکزی حساب تمرکز سپرده نزد بانک مرکزی باز بشود این قسمتش دیگر به شرکت خیلی مربوط نیست، من از زمانی که حسابها باز شده کار انتقال و بستن حسابهای قبلی را انجام دادم تا حالا من.
سوال: ماحصلش آقای صادقی الان نکتهای که گفتید همان ابتدا ۵۰ درصد این از نگاه آقای صادقی فرد این ۵۰ حساب، کارهایش انجام شده امروز؟
برزوزاده: فرآیند افتتاح حساب، مدیریت حسابهای بانکی در راستای ماده ۷۶ فرآینده یک روزه است دوستان باید بروند سیستمی اصلا کسی مراجعه حضوری نمیکند، علت دارد علتش این است که اولا از طریق سیستم مدارک کافی ارسال نکردند، شناسههای واریز درستی را اعلام نکردند، علتش مقاومت خود دستگاه هم هست، باید بروند بنشینند مشکلشان را با خزانه حل کنند، این طور نیست که خزانه این همه حساب یک روزه باز میکند، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، به صورت آنی میتواند حساب باز کند اینها مشکلشان این است که ذی حساب منصوب وزارت دارایی شان هم تعیین تکلیف نشده، ماده ۷۶ میگوید که از طریق اهلیت ذی حساب، تا یک مدت ذیحسابشان هنوز منصوب نشده بود، ببینید مشکل مشکل خزانه نیست، مشکل این که خود دستگاه باید بداند که اهلیت افتتاح حساب اول به خود ذی حساب، مدیر آنست بارها گفتیم شرکتی ذی حسابش طبق ماده ۳۹ و ۳۱ و ۷۶ قانون محاسبات رسمیت از طریق دستگاه پیدا نکرده نباید بهانه افتتاح حساب را بیاوریم، لذا خزانه داری کل کشور با سبقهای که من خودم شناختی که از دوستان دارم، یکروزه میتواند حساب باز کند به شرطی که موارد پیش نیازش را زودتر حل کند، خب ببینید دستگاهی که این همه مدت.
سوال: الان این چیزی که گفتند الان نصفی از این حسابها به درواقع نگاه آقای صادقی فرد امروز تعیین تکلیف شده.
برزوزاده: ما اطلاعات مان تا ۳۱ شهریور ماه هست دیگر.
سوال: آقای صادقی فرد، قول مابقی حسابها را کی میدهید؟
صادقی فرد: الان تمام این شناسهها را حتی حضورا توی خزانه داری کل رفتیم، من الان برای پنجره واحد درخواست وجه الان دو هفته است که با خزانه داری کل در ارتباطم هنوز به خاطر این که حالا سیستم هایشان ورژن هایش فرق میکند، دو هفته است الان من نمیتوانم درخواست وجه توی بانک مرکزی ثبت کنم، من چهارنفر را فقط برای این موضوع گذاشتم، اگر که اینها جواب بدهد من ظرف شاید یک هفته این را انجام میدهم، من اگر فردا حسابهایم باز بشود و دسترسی ام به این حسابها انجام بشود، چون عملیاتی شرکت را که نمیتوانم، عملیات این شرکت را یک ساعت متوقف کنم.
سوال: پس شما به شرط موضوعی که مطرح کردید یک هفتهای قول میدهید که تمام حسابها منتقل بشود به حساب واحد خزانه، درست هست؟
صادقی فرد: بله
سوال: نکته در توضیح صحبت آقای آقای صادقی فرد
برزوزاده: ببینید مشکلی که آقای دکتر صادقی گفتند مورد قبول ما نیست، به دلیل این که خودشان فرمودند، در واقع باید بروند آنجا، میتوانند از سیستم تنخواه گردان، از خزانه درخواست کنند فعلا یک قسمتی را به عنوان تنخواه گردان بگیرند، مشکلاتشان را حل وفصل کنند تا سیستم شان برقرار بشود، این مشکلات فقط برای این دستگاه نیست، این همه شرکت، این همه دستگاه اجرایی دارند حساب شان را یک روزه دارند باز میکنند لذا دستگاه اجرایی خودشان به نظر من مدارک و مستنداتی که ارائه میخواهند بدهند مشکل دارد و خزانه داری دارد روزانه این پول را به صورت سیستمی در تمام کشور دارد انتقال وجه میکند و هیچ مشکلی هم ایجاد نشد.
سوال :ابتدای صحبت هایتان اشاره کردید در توضیح اسم برخی از دستگاهها و نهادهایی که هنوز متصل نشدند به دانشگاههای علوم پزشکی که برخی از آنها تعداد حساب بالایی دارند با مانده صفر و برخی از آنها هم با مانده قابل توجه که هنوز متصل نشده است. برویم سراغ آقای دکتر اندرزی، معاون اداره کل بودجه وزارت بهداشت.
آقای دکتر حسابهای باقیمانده در دانشگاههای علوم پزشکی کی وعده میکنید که به حساب واحد خزانه متصل بشوند ۳۱ شهریورماه آخرین مهلت برای انتقال و اتصال به حساب واحد خزانه بود؟
اندرزی: خدماتی که دانشگاههای علوم پزشکی در کل کشور ارائه میدهند، سطح وسیعی از کشور را دربر میگیرد، بیش از هزار بیمارستان و ۳هزار مرکز بهداشتی، درمانی، و بیش از ۱۰۰ هزار کارمند دارند ارائه خدمت میکنند در حوزه سلامت به مردم ایران، خب سال ۱۳۹۸ خزانه داری دانشگاههای علوم پزشکی را از حساب متمرکز خزانه مستثنی کرد، ولی در سال ۱۴۰۱ با توجه به این که قانون، دانشگاهها را ملزم کرده بودند که حساب خزانه داری حساب اصلی را مسدود کنند تمام دانشگاههای علوم پزشکی کشور، حساب اصلی را در خزانه داری متمرکز کشور انجام میداد، یعنی هم حسابهای درآمدی، هم حساب بودجه عمومی که سازمان برنامه تخصیص میدهد به صورت متمرکز در خزانه داری واریز شد، اما در مورد تعداد حسابها خب، با توجه به این که.
سوال: و البته تکلیف حسابهای فرعی دیگر؟
اندرزی: بله، در مورد حسابهای فرعی، همانطور که آقای دکتر برزوزاده فرمودند خیلی از این حسابها شاید بیش از ۱۰ است که حساب راکد است یعنی با تغییر یک مسئول مالی در یک بیمارستان یا در یک مرکز بهداشت، یا جابجایی که طبق دستور بین بانکها انجام شده یعنی حسابها جابجا شده، این حسابها به صورت راکد باقی مانده، و به اصطلاح شاید گردش صفری داشته باشد، ما از سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بیش از ۹۰ درصد گردش مالی ما از طریق حساب متمرکز بوده، یک سری مشکلاتی دانشگاههای ما مواجه هستند در خصوص این حسابهای فرعی.
سوال: یک نکته آقای دکتر برزوزاده اشاره کردند که اطلاع رسانی تقریبا انجام شده برای این که آن حسابهایی که راکد است در واقع صفر هست یا کار فعالی صورت نگرفته در طول سالهای گذشته، در اختیار دستگاهها قرار داده شده، شما از دیوان محاسبات این اطلاع رسانی و این موضوع را دریافت کردید که بروید به سراغ حسابهایی که فعال نیستند و آنها را مسدود کنید و ببندید؟
اندرزی: بله، دستور و بخش نامهها صادر شده، ولی لیست این ۴۰ هزار حسابی که میفرمایند، لیست را اگر دیوان محاسبات در اختیار وزارت بهداشت قرار بدهد ما تو هفته آتی تمام دانشگاهها را ملزم میکنیم که این حسابهای فرعی و راکد را مسدود کنند.
سوال: آقای دکتربرزوزاده در استودیو اشاره میکنند که در اختیار دانشگاهها قرار داده شده است.
اندرزی: در اختیار وزارت بهداشت قرار داده نشده، اگر این را در اختیار وزارت بهداشت به صورت متمرکز قرار بدهند با توجه به این که پایش عملکرد صورت میگیرد در دانشگاههای علوم پزشکی، این مهم هم در هفته آتی به نتیجه خواهد رسید.
سوال: یک نکته با توجه به این که یک تکلیف بودجهای بود الان خود وزارت بهداشت روی این موضوع نکرده و آمار و لیستی در اختیار ندارد، منتظر است لیست دیوان محاسبات هست؟
اندرزی: نامه نگاریها با تمام دانشگاهها انجام شده همانطوری که میدانید دانشگاهها به صورت هیئت امنایی اداره میشود و دستگاه مستقل است، یعنی کدمستقل اجرایی دارد و این که دسترسی ما همانند بانک مرکزی و دیوان محاسبات به حسابهای فرعی دانشگاهها نیست، و همانطوری که خدمتتان عرض کردم خیلی از این حساب ها، حسابهای راکدی است که شاید بیش از ۵ سال یا ۱۰ سال هیچگونه گردش مالی نداشته، ولی لیست این حسابها داده بشود به وزارت بهداشت، توسط تیم پایش و عملکرد در تمام دانشگاهها و بیمارستانها و مراکز بهداشتی اجرایی میشود و این قانون و این تکلیف مهم به نتیجه میرسد.
سوال: آقای دکتر اندرزی این نامه نگاریهایی که میگویید برای دریافت لیست و آماری که باید در این حوزه به دست شما برسد اقدام کنید، باید قبل اتفاق میافتاده این اتفاقات مال قبل است شما اشاره میکنید و توضیحش میدهید؟ یا تازه بعد از پایان ۳۱ شهریور ماه این اقدام وزارت بهداشت انجام داده؟
اندرزی: بله ما از آبان ماه نامه نگاری هایمان توسط وزارت بهداشت به دانشگاههای علوم پزشکی انجام شده، آن حسابهایی که.
سوال: آبان ماه و الان مهرماه هستیم، یعنی هنوز در این فاصله تقریبا یک ساله به این نتیجه و جمع بندی نرسید وزارت بهداشت برای خروجی تعداد حسابهای راکد و این که حسابهایی که فعال نیستند مسدود کند و مابقی به حساب واحد خزانه متصل بشود، یک سال گذشته؟
اندرزی: دانشگاه به صورت هیئت امنایی اداره میشود و به صورت مستقل دستگاه اجرایی اند که دارند این فعالیتها را انجام میدهند.
سوال: به هرحال وزارت بهداشت متولی بوده، میخواهید آقای بروززاده یک توضیح و یک سوال بپرسند؟
برزوزاده: آقای دکتر اندرزی فکر میکنم در جریان ما با آقای دکتر طبائی و دکتر قنبری نیستید، ما جلسهای را حدود یک ماه پیش با آقای دکتر طبایی مدیرکل بودجه و معاونشان آقای دکتر قنبری داشتیم، تمام حسابهای فرعی را با موجودی هایش در اختیارشان قراردادیم، گفتیم شما خودتان در پایش عملکرد بودجهای که در حوزه مرکز بودجه تان هست این را بررسی کنید و به ما اعلام بکنید که رسما تعداد حسابهای غیرمجازتان چقدر هست؟ تمام اطلاعات را ابتدا در اختیار وزارت بهداشت قراردادیم، سی دی اش را در اختیار دکتر طبائی در جریان کاملند، آقای دکتر اندرزی تشریف نداشتند احتمالا در جریان نیستند، بعد از آن جلسه قرار شد دوستان بررسی کنند، تعداد حسابها را کاهش چشمگیری داشته، از آن تعداد حساب به همین دلیل کاهش پیدا کرده، یعنی پیگیری خود آقای دکتر طبایی و همکارانشان در وزارت بهداشت روند را کاهشی کردند.
سوال: پس آقای دکتر برزوزاده اجازه بدهید از آقای دکتر اندرزی بپرسیم که و وعده بگیریم که باقی مانده حسابهایی که آقای دکتر برزوزاده که نماینده دیوان محاسبات کشور در استودیوی ما هستند، اذعان و اعتراف میکنند روند کاهشی بود، مابقی کی به حساب واحد خزانه متصل خواهد شد؟
اندرزی: دستور مقام عالی وزارت، مطمئنا ما پیگیری میکنیم که تمام این حساب ها، به جز آنهایی را که قانون ما را مجبور میکند بازباشد مثل تسهیلاتی گرفتند و بانکها باید با ما همکاری کنند، تمام حسابهای فرعی را با توجه به مقام عالی وزارت در هفتههای آتی مسدود خواهد شد.
سوال: آقای دکتر این هفتههای آتی میتواند از دو سه هفته باشد تا چندین هفته، اگر وعده بخواهیم بگویید عدد بخواهیم بگویید چند هفته، به ما چند هفته را وعده میدهید؟
اندرزی: اگر مشکلات قانونی نداشته باشد دو سه هفته آتی این مهم به نتیجه میرسد.
سوال: روندها را که در هر دستگاه و وزارتخانه و در هر ارگانی که بررسی میکنیم در مورد اتصال به حساب واحد خزانه میبینیم که روند، کاهشی بوده.
برزوزاده: بله حتما این طور بوده به دلیل این که دستگاهها را همکاران ما رصد میکنند، دانه دانه مراجعه میکنند و هدف ما اصلاح رویه است و صیانت از کارگزاران، ما هدف مان پیشگیرانه است، هدفمان دنبال این نیست که کار از کار بگذرد و در واقع این انحراف مالی را متوجه دستگاه اجرایی کنیم، همه اقداماتی که تا الان انجام شده، پیشگیرانه بوده و الان هم دنبال این هستیم که این مانده وجوه مصرف نشده را درواقع منشاءش را ببینیم که چی هست و سریعتر به حساب خزانه منتقل کنیم، الان حسابها در پایگاه جامع مالی دیوان محاسبات قابل کنترل و مشاهده است و هر تغییری حتی الانی که مانده وجوه مصرف نشده عمرانی به پایان رسیده، اینها را کنترل میکنیم تمام استانها را بسیج کردیم و دانه دانه دارد حسابها را کنترل میکند.
سوال: یک نکته، قدم اول را برای اجرای حساب واحد خزانه شفافیت و انضباط مالی در کشور در حوزه مالی عنوان کردید، قدم بعدی شما بعد از اتصال همه دستگاهها و وزارتخانهها چه خواهد بود؟
برزوزاده: اولا این کار را مستمرا انجام خواهیم داد، ما جریان منابع مالی را در حوزه شرکتهای شبه دولتی یا تحت تملک دولت را بایستی تحت کنترل دولت را ورود میکنیم، ما آثار اقتصادی این شرکتهای شبه دولتی که به یک نوعی آثار تورمی دارد برای کشور مورد بررسی خواهیم داد، شناسههای اینها رسیدگی شده، هماهنگیهای لازم با بانکها داریم انجام میدهیم در گام بعدی بایستی تمام شرکتهای دولتی را اعم از دارائی هایشان و بدهی هایشان بایستی کنترل بشود و این گامهای بعدی ما در راستای اصلاح ساختار بودجه است.
سوال: بنا بر تعامل و همکاری، هم دیوان محاسبات و هم دستگاهها با شما دو طرفه اگر یک وقتی تخلفی صورت گرفت یا آنهایی که تخلف انجام دادند باز هم همکاری نکردند؟
برزوزاده: ببینید اینها را ما دیگر هم به آقای رئیس اعلام خواهیم کرد و هم به مردم شریف ایران اعلام میکنیم و بعد هم از طریق دادسرا اقدامات قضایی و قانون را انجام میدهیم، هر دستگاهی که معضلی، مشکلی داشته باشد ما میتوانیم جلسه بگذاریم مشکلش را بررسی کنیم و بتوانیم این گام را به سویی که میخواهیم هدفمند حرکت کنیم.