پخش زنده
امروز: -
در دومین روز از هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، رؤسای جمهور برخی از کشورها درباره پیامدهای گسترش هوش مصنوعی سخنرانی کردند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، ساناز فخرآور، خبرنگار خبرگزاری صداوسیما در برنامه جهان امروز به بررسی مهمترین مواضع رؤسای جمهور کشورها در هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل پرداخت.
مجری: سلام و ممنون که دعوت ما پذیرفتید.
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض میکنم خدمت شما و همکاران محترمتان.
سؤال: از مهمترین و جدیدترین حرف ها، صحبتها و سخنرانیهای مقامات کشورها در بیست و چهار ساعت گذشته برای ما بگویید.
فخرآور: در روز دوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد، حدود چهل سخنرانی انجام شده است. من به گزیدهای از مهمترینهای آن اشاره میکنم. رئیس جمهور قبرس توقف فوری درگیریهای اوکراین را خواستار شده و از هر دو طرف خواسته است که به میز مذاکره بروند و به مسئله مهم تغییرات آب و هوایی در این مجمع پرداخته است. رئیس جمهور نامیبیا از افزایش شکاف بین فقرا و ثروتمندان انتقاد کرده و گفته است این خطری برای ثبات جهانی محسوب میشود. وی علاوه بر آپارتاید، از ندادن واکسن کرونا به برخی از کشورها در زمان همه گیری انتقاد کرده و گفته است که کشورهای ثروتمند باید در چنین مواقعی مسئله مالکیت معنوی را حل و فصل کنند. رئیس جمهور رومانی احترام به قوانین بین المللی و در نتیجه پایان جنگ اوکراین را خواستار شده و در ادامه به مسئله آب و هوا پرداخته و خواست که جامعه بین الملل اقدامات ملموس تری در این زمینه انجام دهند. رئیس شورای ریاست جمهوری بوسنی و هرزگوین از همسایگانش به دلیل تفرقه افکنی در این کشور انتقاد کرده و از آنها خواسته است که از این کار دست بردارند و اجازه دهند قومیتهای گوناگون در این کشور به همزیستی ادامه دهند. رئیس جمهور غنا از ساختار نابرابر سازمان ملل انتقاد کرده و گفته است این شرایط باعث میشود که دموکراسی به جایی نرسد. درباره موضوع ساختار نابرابر در روزهای گذشته هم زیاد به آن اشاره شده است، مقامات مختلف اشاره میکنند که ساختار سازمان ملل به دلیل همین نابرابری ها، شاید آن کارکرد لازم را نداشته باشد. علاوه بر این، خود آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در صحبت هایش خواستار اصلاحات در ساختار شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد شده است، به همین دلیل هم سران کشورها به آن اشاره میکنند. رئیس جمهور غنا هم در سخنرانی خود خواستار دریافت غرامت دوران استعمار از کشورهای غربی شد و گفت که درست است که این غرامت آن دردها را تسکین نمیدهد، اما میتواند مرهمی بر آلام مردم آن کشور باشد. رئیس جمهور کرواسی هم تأکید کرد که پیشگیری بهتر از درمان است و باید از وقوع بحرانها جلوگیری کرد. رئیس جمهور کره جنوبی جنگ در اوکراین را محکوم کرد و از عمیق شدن شکافهای ایدئولوژیک در جهان صحبت کرد و گفت که این جنگ باعث انقباض اقتصاد جهانی شده است و همچنین بحران غذا و بحران انرژی را تشدید کرده است. وی در بخش دیگری از صحبت هایش هم تدوین قوانین دیجیتال را خواستار شده است. رئیس جمهور تاجیکستان هم در سخنرانی اش به آب و هوا اشاره کرده و گفته که ۹۰ درصد این کشور کوهستانی است و این کشور بسیار متحمل تغییرات آب و هوایی و زیانهای ناشی از آن میشود. وی علاوه بر این از تبعیض قومیتی، نژادی و مذهبی هم که در جهان درحال گسترش است انتقاد کرده است. رئیس جمهور هندوراس هم از تحریمهای کوبا بر ونزوئلا انتقاد کرد و خواستار خروج کوبا از فهرست کشورهای تروریستی شده است. بسیاری از رؤسای جمهور کشورها به مسئله آب و هوا پرداختند یا جنگ اوکراین را محکوم کردند و کشورهای مالاوی، استونی و دومنیکن از جمله کشورهایی هستند که بر بازسازی اوکراین تأکید کرده اند. همچنین نخست وزیر ایتالیا هم به پیامدهای گسترش هوش مصنوعی اشاره کرده و گفته است که تکامل بر فناوری باید در خدمت مردم باشد نه برعکس باشد.
فخرآور: در عصر دومین روز مجمع عمومی رئیس جمهور جزائر مارشال از اینکه آمریکا هنوز به ساکنان آن منطقه غرامت آزمایشهای هستهای را که در منطقه انجام داده است نپرداخته انتقاد کرد. نخست وزیر اسپانیا او هم به مسئله آب و هوا و پیامدهایش برای کشورهای مثل اسپانیا و کشورهای ساحلی اشاره و علاوه بر آن از افزایش موج افراط و تعصب و تفکرات ارتجاعی در جهان انتقاد کرد. نخست وزیر بلژیک هم با اشاره به مسئله مهاجرت گسترده، بر پیامدهای آن تأکید کرد و گفت که در دورانی که ریاست اتحادیه اروپا را این کشور برعهده دارد پیمان مهاجرتی را تصویب خواهد کرد. نکته بعدی در مورد محمدنجیب میقاتی، رئیس شورای وزیران لبنان است که در گفتگوهایش به بحران لبنان اشاره کرده است که این کشور از بحران رنج میبرد و ابراز امیدواری کرده است که پارلمان این کشور برای انتخاب رئیس جمهور به توافق برسد. وی علاوه بر آن رژیم صهیونیستی را بخاطر نقض قطعنامه ۱۷۰۱ سال ۲۰۶۶ و تصرف قسمت جنوبی لبنان محکوم و تأکید کرد که از نیروهای سازمان ملل متحد در جنوب لبنان حمایت میکند. میقاتی همچنین از نزدیک شدن ایران و عربستان و قرارداد میان آنها هم استقبال کرد. رئیس جمهور لیبی هم تأکید کرد که تجارت جنگ به پایان رسیده است و از کشورهای خارجی خواست که در این کشور مداخله نکنند و به این کشور اجازه بدهند که خودش برای آینده خودش تصمیم بگیرد.
سؤال: سخنرانی مقامات در روزهای آینده باقی مانده است؟
فخرآور: بله نشست ادامه دارد و تقریباً در هر روز چهل سخنرانی انچام می شود.