پخش زنده
امروز: -
محققان یک واکسن ساخته اند که آسیب ناشی از حمله اشتباه سیستم ایمنی بدن به اندامها و بافتهای سالم که در بیماریهای خودایمنی مانند مولتیپل اسکلروزیس، دیابت نوع ۱ و آرتریت روماتوئید رخ میدهد را معکوس میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از نیچر، به طور معمول، یک واکسن به سیستم ایمنی بدن میآموزد که مهاجم ویروسی یا باکتریایی را به عنوان دشمنی که باید نابود شود، تشخیص دهد. اکنون، محققان دانشگاه شیکاگو "واکسنی معکوس" ساخته اند که برعکس عمل میکند.
واکسن جدید حافظه سیستم ایمنی را از یک مولکول حذف میکند، که در هنگام مبارزه با پاتوژنها نامطلوب است، اما در زمینه بیماریهای خودایمنی، ممکن است ثابت شود که یک درمان است.
وظیفه سلولهای T سیستم ایمنی است که آنتیژنهای خارجی خاص را روی سطوح سلولهای ناخواسته شناسایی کرده و به آنها حمله کنند. با این حال، سلولهای T گاهی اوقات ممکن است آن را اشتباه بگیرند. در مورد بیماریهای خودایمنی سلولهای T خود واکنش نشان میدهند و به اشتباه اندامها و بافتهای سالم را ارگانیسمهای خارجی در نظر میگیرند.
محققان از اهمیت کبد در میانجیگری تحمل موضعی و سیستمیک به خود آنتیژنها و آنتیژنهای خارجی آگاه بودند. آنها از مکانیسم طبیعی اندام برای علامتگذاری مولکولهای سلولهای شکسته شده با پرچم «حمله نکن» برای جلوگیری از واکنشهای خودایمنی به سلولهایی که در اثر فرآیندهای طبیعی میمیرند، استفاده کردند. با جفت کردن یک آنتی ژن با یک مولکول شبیه به قطعهای از یک سلول پیر، کبد آن را به عنوان یک دوست و نه دشمن تشخیص داد.
نویسنده مسئول این مطالعه گفت: در گذشته، ما نشان دادیم که میتوانیم از این رویکرد برای جلوگیری از خودایمنی استفاده کنیم. اما چیزی که در مورد این کار بسیار هیجانانگیز است این است که نشان دادهایم میتوانیم بیماریهایی مانند مولتیپل اسکلروزیس را پس از وجود التهاب مداوم درمان کنیم، که در زمینه دنیای واقعی مفیدتر است.
نقش کبد در «تحمل ایمنی محیطی»، مکانیسمی که به موجب آن سلولهای T خود واکنشی حذف میشوند یا بیحال میشوند (از نظر عملکردی به آنتیژنها پاسخ نمیدهند)، از ایجاد یک پاسخ ایمنی نامناسب در بدن جلوگیری میکند. در مطالعات قبلی، محققان کشف کرده بودند که برچسب زدن مولکولها با قندی به نام N-acetylgalactosamine (pGal) این فرآیند را تقلید میکند و مولکولها را به کبد میفرستد، جایی که تحمل نسبت به آنها ایجاد میشود.
این محقق گفت: ایده این است که ما میتوانیم هر مولکولی را که بخواهیم به pGal متصل کنیم و به سیستم ایمنی یاد میدهد که آن را تحمل کند. به جای بالا بردن ایمنی مانند یک واکسن، ما آن را به روشی بسیار خاص با یک واکسن معکوس کاهش میدهیم.
در مطالعه حاضر، محققان بر روی مدل موش مبتلا به بیماری شبیه ام اس تمرکز کردند که در آن سیستم ایمنی به میلین، غلاف عایق اطراف اعصاب حمله میکند. آنها پروتئینهای میلین را به pGal مرتبط کردند و اثر واکسن معکوس را آزمایش کردند و دریافتند که سیستم ایمنی حمله به میلین را متوقف میکند و به اعصاب اجازه میدهد تا به درستی عمل کنند و علائم بیماری را معکوس کند.
در حال حاضر، بیماریهای خودایمنی عموماً با داروهای سرکوبکننده ایمنی که کل سیستم ایمنی را مهار میکنند، درمان میشوند، که ایدهآل نیست.