نانوالیاف به مقابله با میکروارگانیسمهای عامل عفونت میآیند
محقق کشورمان در خصوص تولید نانوالیاف ضدمیکروبی برای مقابله با میکروارگانیسم های عامل عفونت ، با حمایتهای بنیاد ملی علم ایران تحقیقات گسترده ای را انجام داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از «مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری » ، بررسی مشکلات علم پزشکی از جمله مقاومت به آنتیبیوتیکها، به یکی از چالشهای مهم محققان در همه رشتهها تبدیل شده است و سعی در بررسی و پیدا کردن راه چاره آن دارند. بنیاد نیز از طرحهایی که به این موضوع میپردازند، حمایت میکند.
«تولید نانوالیاف ضدمیکروبی حاوی «پپتید بوفورین I نوترکیب» به روش الکتروریسی و بررسی ویژگیهای آن» طرحی است که خانم «سحر روشنک» در قالب رساله دکتری با راهنمایی خانم «فخری شهیدی» انجام داد. خانم روشنک که دکتری تخصصی علوم و صنایع غذایی - میکروبیولوژی مواد غذایی از دانشگاه فردوسی مشهد، کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی - میکروبیولوژی مواد غذایی از دانشگاه صنعتی اصفهان و کارشناسی علوم و صنایع غذایی از دانشگاه آزاد خوراسگان دارد ، درباره شکلگیری ایده این طرح گفت: پیش از این روی ترکیبات زنده میکروبی تحقیق میکردم و متوجه شدم قورباغهها با وجود آنکه در یک محیط آلوده زیست میکنند، بیماری نمیگیرند. در کنار این موجودات، وزغها هم درون معدهشان، محتویاتی دارند که باز هم در برابر بیماریها از آنها دفاع میکند. به همین دلیل به بررسی این موضوع تحقیقاتی پرداختم. این پژوهشگر همچنین افزود : ایمنی غذا نیز یک مسئله جهانی است که پیامدهای مهمی در سلامت انسان دارد. مواد غذایی ناایمن سالانه موجب بیماری حداقل دو میلیارد نفر در سراسر جهان شده و میتواند کشنده باشد. افزایش نگرانی نسبت به نگهدارندههای مصنوعی، شیوع پاتوژنهای ناشی از غذا که مقاوم به آنتیبیوتیکها هستند و افزایش تقاضای مصرفکنندگان برای استفاده از مواد غذایی طبیعی، از چالشهایی است که در صنایع غذایی ایجاد شده است. وی گفت : به همین دلیل بهکارگیری پروتئینهای نوترکیب در مهار پاتوژنها مورد توجه خاص پژوهشگران حوزه ایمنی مواد غذایی بوده و قدمهای مؤثری در این زمینه برداشته شده است. همچنین با یافتن منابع جدید کمخطرتر از مواد سنتزی و شیمیایی ، نظیر نگهدارندههای غذایی در مهار پاتوژنهای (بیماری زا ) غذایی، تمرکز بر روی سامانه های (سیستمهای ) تولیدی کمخطر با مزایای نسبی بیشتر، نیز بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است. این محقق افزود : مقاومت به آنتیبیوتیک یکی از مشکلات امروز است و میتوان با کمک میکروارگانیسمهایی که درون معده وزغ است، این مشکل را تا حدودی بر طرف کرد. همچنین از نانوالیاف کمک گرفتم تا مشکلات ناشی از قرار گرفتن این مواد در دمای محیط رفع شود. روشنک در تعریف نانوالیافها نیز گفت : نانوالیاف معمولاً بهعنوان الیافی با قطر کمتر از ۱۰۰ نانومتر تعریف میشوند. زمانی که قطر الیاف پلیمری از میکرومتر به نانومتر کاهش پیدا کند، خصوصیات جالبتوجهی در آن ظاهر میشود که از آن جمله میتوان به بزرگشدن نسبت سطح به حجم، افزایش قابلیت انعطافپذیری در گروههای عاملی سطحی و عملکرد مکانیکی عالی مانند سختی و قدرت کشسانی اشاره کرد. وی افزود : در نتیجه هدف از تعریف این طرح ، ارائه روشی جدید در جهت بهینهسازی تولید « پپتید ضدمیکروبی بوفورین I نوترکیب » و کاهش هزینههای تولید این پپتید و سایر پپتیدهای مشابه بود که نه تنها امکان استفاده آن را بهعنوان یک ترکیب ضدمیکروبی فعال و مؤثر در صنایع غذایی فراهم میکند؛ بلکه میتواند قدم بزرگی در جهت تسهیل استفاده از آن در درمان انواع بیماریهای مرتبط با میکروارگانیسمهای مقاوم به آنتیبیوتیک، حاملهای درونسلولی داروها باشد. این محقق گفت : تولید نانوالیاف حاوی پپتید و بررسی خصوصیات آن و معرفی نانوالیاف بهعنوان جایگزین نگهدارندههای شیمیایی یا روشهای فیزیکی نگهداری مواد غذایی برای مهار میکروارگانیسمهای عامل عفونت و مسمومیت ناشی از مواد غذایی، از دیگر اهداف انجام این طرح بود.