پخش زنده
امروز: -
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: با تصویب هیئت امنا، نگاه جدید دانشگاه آزاد، کاهش اتکاء به شهریه دانشجوست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در حاشیه نشست با اعضاء هیئت علمی ۲۳ دانشگاه و دانشکده دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران گفت: حقوق اعضای هیئت علمی پیش از تلاش کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس برای برداشتن سقف حقوق در دانشگاه آزاد اسلامی وجود نداشت. ما یک دانشگاه غیر دولتی هستیم و برداشته شدن سقف حقوق اعضای هیئت علمی و مالیات برای دانشگاههای دولتی است.
محمد مهدی طهرانچی افزود: آنچه که مهم است و باید در دانشگاه آزادی که اخیراً در جلسه هفته قبل جلسه هیئت امنا برگزار شد نگاه جدید دانشگاه آزاد به کاهش اتکاء به شهریه است، چون باید به هیئت علمی توجه کنیم حقوق هیئت علمی و کارکنان را افزایش دهیم. امسال مصوب شد اتکا دانشگاه به شهریه از ۸۴ درصد به ۷۵ درصد کاهش یابد و این اتفاق بسیار خوبی بود که با تحقق برنامههای سال مالی پیش رو که مصادف با سال تحصیلی است بتوانیم با فشار کمتری بر روی شهریه و از دسترنج محصولات دانش بنیان، دانشگاه را اداره کنیم.
بین ۵ تا ۲۵ درصدافزایش شهریه داشتیم
طهرانچی با بیان اینکه شهریه در دانشگاه آزاد بین ۱۸ نوع واحد آموزشی باهم متفاوت است، افزود: میزان افزایش شهریههای امسال (۱۴۰۲) با میزان افزایش در سال گذشته برابر بود و به هیچ وجه بالاتر نرفت، مثلاً حقوق در واحدهای رتبه یک با حقوق در واحدهای رتبه هجدهم کاملاً متفاوت است حتی کمتر از نصف میشود. دانشجویانی هم که انتخاب رشته میکنند توجه کنند افزایش شهریهها تابعی از رشته محل است. مثلاً رشته تاریخ با رشته حقوق مساوی نیست و افزایش شهریه در استان سیستان و بلوچستان با تهران بین ۵ تا ۲۵ درصد تفاوت دارد. این طور نیست که فقط همه رشتههای علوم انسانی یک میزان شهریه داشته باشند. در دانشگاه آزاد برای تحقق عدالت آموزشی در شهرهایی که امکانات کمتری دارند و محروم هستند با واحدهایی مثل تهران مرکز و علوم تحقیقات متفاوت است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی درباره افزایش شهریه در میان سال ۱۴۰۱ گفت: افزایش دوباره شهریه در سال گذشته به خاطر این بود که دولت در مهر ۱۴۰۱ حقوق کارکنان را به یک باره افزایش داد. یعنی سال پیش حقوق هیئت علمی دو بار افزایش یافت و ما مجبور شدیم برای این که در فروردین افزایش حقوق اعضای هیئت علمی داشته باشیم، شهریهها را اضافه کنیم، اما امسال بنا نداریم افزایش شهریه بین سال اتفاق بیفتد.
اعضای هیئت علمی وابسته و دستیار آموزشی استخدام میکنیم
محمد مهدی طهرانچی درباره فرایند جذب اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد گفت: امسال طرح ویژهای با عنوان جذب هیئت علمی وابسته و دستیار آموزشی اجرا کردیم. تاکنون ۴۰ هزار دانشجوی دوره دکتری متقاضی دستیار آموزشی شدند که ۲۰ هزار نفر از اینها انتخاب شدند که در دورههای پایه کارشناسی تدریس کنند و در هفته منتهی به پایان شهریور هم این روند ادامه دارد.
او افزود: بخشی از شهریه دانشجویان دوره دکتری که به عنوان دستیار آموزشی فعالیت میکنند در ازای خدمتی که به دانشگاه میدهند جبران میشود. این کمکی برای دانشجویان دوره دکتری است که میخواهند تدریس هم داشته باشند.
طهرانچی افزود: البته این به صورت یک دوره آموزشی خواهد بود و در کنار آنها استاد پشتیبانی قرار دارد که سیر درس را حمایت خواهد کرد. یک دوره آموزشی ۱۶ ساعته هم خواهند گذراند که بتوانند در آینده مدرک دستیاری آموزشی هم از دانشگاه آزاد دریافت کنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه با استادان حق التدریس خداحافظی کردیم افزود: قسمت دوم جذب اغضای هیئت علمی استادان تحت عنوان هیئت علمی وابسته است. در حال جذب۶ هزار نفر هستیم که تا هفته دوم مهر ۱۴۰۲ به پایان برسد. الان بیش از ۱۳ هزار نفر اعلام آمادگی کرده اند. از میان آنها در حال انتخابیم از استادانی که دارای مدرک دکترا هستند و تجربههای خیلی خوبی در کنار قدرت علمی دارند. گروههای هیئتهای اجرایی جذب استانها در حال مصاحبه هستند و ۶ هزار نفر از این جمع به هیئت علمی دانشگاه آزاد امسال اضافه میشوند. جمع هیئت علمی وابسته و دستیاران آموزشی در حقیقت نگاه جدید دانشگاه آزاد است برای اجرای آموزشی موثر و کارآمد است.
طهرانچی گفت: بحث مهمی که امسال داریم نگاه جدیدی به مفهوم دانشکده است در کشور برای مفهوم میان رشتهای و بین رشتهای مفهوم تقریبا نگاهها بسیار ضعیف بود. طبق برنامه سند تحول باید دانشکدههای موضوعی و دانشکدههای فناوری را تاسیس میکردیم. بنابراین علوم انسانی را به پنج حوزه فرهنگ و تمدن، دانشکده فرهنگ و تمدن، دانشکده هنر و رسانه، دانشکده جامعه و حکمرانی، دانشکده تعلیم و تربیت اسلامی و دانشکده فرهنگ و زندگی تقسیم کردیم که این پنج دانشکده پنج دانشکده اساسی است البته در همه واحدها نخواهد بود، ولی در واحدهای بزرگ حوزه علوم انسانی و اجتماعی به این صورت خواهد بود. بحث حوزه کشاورزی را تحت عنوان دانشکده کشاورزی غذا و فراسودمندها خواهیم داشت با صنایع غذایی در حقیقت و بهداشت موادغذایی اینها میآیند در کنار کشاورزی زراعت فضای جدیدی را میسازند. حتی رشتههایی مثل شیمی و اینها هم میآیند این جا و در این حوزه با محوریت غذا و فراسودمندها اتفاقاتی خواهد افتاد. بحث صنعت ساختمان یک دانشکده است. مهندسی ساخت و فناوریهای صنعتی دانشکده خواهد شد بحث فضای مجازی هوش مصنوعی و فناوریهای پیشرفته در حقیقت یک دانشکده خواهد بود. فناوریهای همگرا علوم و فناوریهای همگرا کوانتومی دانشکده خواهد بود و دانشکده علوم پایه نخواهیم داشت. با محوریت ماموریت در حقیقت دانشکده شکل خواهد گرفت. بحث معدن نفت انرژی یک دانشکده خواهد بود که رشتههای مجموعه مهندسی ذیلش قرار خواهد گرفت و مجموعاً هفت حوزه را در این حوزهها حوزه فنی مهندسی کشاورزی و علوم پایه خواهند داشت. مجموعا دانشگاه با ۲۲ دانشکده با عناوین مدیریت محور آرایش خواهد گرفت و گروههای دانشی در دل این دانشکدههای ماموریت محور خواهد بود اتفاق بزرگی است نگاه نویی است به آموزش عالی و این بتواند آن خواستهای که رهبر انقلاب از دانشگاه دارند که دانشجو را متناسب با شغل و در حقیقت ماموریت اجتماعی تربیت کنید خواهد بود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: از هفته گذشته ابلاغش را داشتیم و در طول این میان دوره مهر ۱۴۰۲ کاملا این را اجرایی میکنیم الان ۱۵ دانشکده تعلیم و تربیت اسلامی را در واحدها مستقر شده واحدها یکی یکی درخواست خواهند داد از ستاد و هر کدام شرایط شان محقق شد اعطای دانشگاه بهشان خواهد شد. پایان این ترم دیگه دانشکدههای سنتی را با آن خداحافظی خواهیم کرد و دانشکدههای ماموریت محور جدید را خواهیم داشت.
وی در مورد آمایش کد رشته محلهایی که از اقبال کمتری برخوردار هستند و منجر به ایجاد شغل نمیشوند گفت: حذف کدرشته محل در اثر عدم تقاضا یک مقدار بحث حرفهای تری دارد این منجر به شغل نیست واقعیت این است که بعضی وقتها مثل رشتههای کشاورزی به شدت نیاز است، ولی ارایه درس مان طوری است که منجر به شغل نمیشود این را باید تمایز قایل باشیم ما با روش دوستان مان در وزارت علوم به این شکل موافق نیستیم و پیشنهادات مان را هم به آقایان داده ایم بایستی داخل محتوای دروس عوض شود باید واحدهایمان اضافه شود بایستی طرح کارشناسی ارشد کشاورزی و امنیت غذایی را به آقایان دو سال است دادیم، ولی این میتواند رشته کشاورزی مان را نجات دهد این که رشتههای کشاورزی ۳۸ تا گرایش دارد و هیچ کدام نمیتوانند یک گلخانه را اداره کنند خب این اشکال از نوع تربیت مان است اگر نوع تربیت مان منجر به شغل نمیشود باید رشته را اصلاح کنیم در دانشگاه آزاد سال هاست با رشتههای بدون متقاضی مواجهیم و این چیز جدیدی نیست.
طهرانچی گفت: دانشگاه آزاد بیش از هفت، هشت هزار کدرشته محل بدون متقاضی دارد. سال گذشته رشته شیمی در اصفهان بعد از این که شرکت معیاردانش آمد در حوزه شیمی و استانداردسازی بسیار مورد توجه قرار گرفت رشته شیمی احیا کند وقتی طرح پویش در زنجان روی مواد شوینده شروع به کار کرد رشته شیمی که سالها دانشجو نداشت احیا شد. واقعیت این است که صنعت به رشته هایمان نیاز دارد. اشکال از نوع تربیت و نوع واحدها است. یک رشته در یک شهر میتواند دیگه متقاضی نداشته باشد، اما در شهر دیگر متقاضی داشته باشد. مدیریت رشته مدیریت بسیار بسیار پیچیده و اقبال اجتماعی و شغل عناصر درگیری باهمن. یعنی یک رشته در جنوب کشور میتواند اصلا اقبال اجتماعی نداشته باشد کارآیی هم نداشته باشد، ولی همان رشته در یک شهر دیگه باتوجه به مثلا شهر معدنی باشد آن جا رشته داوطلب داشته باشد. بحث رشته محل ارایه اش اینها بحثهای جدی است که به نظرم طرح آزمایشی دانشگاه آزاد را انجام دادیم مبتنی بر طرح آمایش همه اینها پیش بینی شده و هوشمندانه باید این تغییرات را داد صرف حذف کردن چیز جدیدی را به آموزش عالی اضافه و کم نخواهد کرد.