تعطیلی بزرگترین خط تولید دکستروز کشور؛ ۱۲ ساله شد
مدیر عامل یک مجموعه تولیدی دکستروز میگوید: در حالی که سالانه به حدود ۱۰ هزار تن دکستروز در کشور نیاز داریم، یک واحد تولیدی بزرگ که میتواند ۷ هزار تن از این نیاز را تامین کند از ۱۲ سال پیش تعطیل شده است.
آقای حسن نیلفروشزاده در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما با تاکید بر اینکه دکستروز محصول خاص و راهبردی است افزود: این محصول در صنایع دارویی، مثل تولید سرمهای تزریقی، تولید محلولهای تزریقی دیالیز، تولید محلولهای همودیالیز و اقلام صنایع دارویی دیگر کاربرد دارد.
وی اضافه کرد: این محصول همچنین در صنایع غذایی مثل تولید شیرینی، شکلات، آبمیوه، بستنی و ... کاربرد وسیعی دارد.
نیلفروش زاده با بیان اینکه هم اکنون نیاز کشور به این محصول راهبردی, ۹ تا ۱۰ هزار تن در سال است گفت: تنها شرکت دکستروز ایران، سالیانه ۲ هزار تن پودر دکستروز را تولید میکند و بقیه وارد میشود.
این تولید کننده دکستروز افزود: شرکت دیگری هم وجود دارد که از ۱۸ سال پیش با ظرفیت تولید ۶ تا ۷ هزار تن در سال در یاسوج احداث شده که متاسفانه پس از چند سال فعالیت، تعطیل شده و ماشین آلات نصب شده همه غیر فعال مانده اند که اگر این کارخانه راه اندازی میشد کشور از واردات دکستروز بی نیاز و از خروج ارزهای زیادی از کشور جلوگیری میشد.
نیلفروش زاده ادامه داد: با توجه به اینکه مواد اولیه تولید دکستروز نشاسته ذرت و گندم است و از آنجائی که ایران در کشت گندم و ذرت توانمند است بنابراین میتوانیم این محصول راهبردی را کاملا بومی سازی کنیم.
مدیر عامل شرکت تولید دکستروز گفت: بر اساس آزمایشهایی که در وزارت بهداشت و اداره مراجع سلامت، انجام شده، دکستروزهای تولید داخل، با توجه به اینکه توسط ماشین آلات اروپایی تولید میشود حتی از نمونههای خارجی هم باکیفیتتر است.
نیلفروش زاده گفت: با توجه به اینکه کارخانه فرآوری آرد و گندم دنای یاسوج ظرفیت بالایی در تولید آرد، نشاسته، گلوکز و دکستروز دارد اگر راه اندازی شود خیلی از نیازهای کشور رفع میشود بنابراین برای اینکه این محصول یک کالای راهبردی است میطلبد که مسئولین رده بالای کشور در احیای این واحد تولیدی مهم ورود پیدا کنند.
وی در خصوص مالکیت کارخانه آرد و نشاسته دنا گفت: مالکیت این مجموعه، به عهده شرکت اقتصادی کوثر از زیر مجموعه بنیاد شهید است و از سال ۸۴ که این تغییر مالکیت را سازمان صنایع ملی به بنیاد شهید داد خط تولید دکستروز و گلوکز که مجهز به ماشین آلات آلمانی و ارویایی است متوقف شده است.
نیلفروش زاده گفت: در طول ۱۸ سال گذشته، دوگانگی بین بنیاد شهید و مقامات استانی ایجاد شده و تاکنون دو بار این مجموعه به مزایده گذاشته شده که هر بار با مخالفت مقامات استانی مزایده باطل شده است.
مدیرعامل مجموعه صنعتی شرکت دکستروز ایران اضافه کرد: زمین این کارخانه، چون در داخل شهر است به لحاظ مالی ارزش بالایی دارد، اما برای یک شرکت تولیدی رقمهای اعلامی، توجیه اقتصادی و عقلانی ندارد.
نیلفروش زاده گفت: در آذر ماه گذشته، بنیاد شهید بعد از یک سال و نیم دوباره مزایده این کارخانه را مطرح و قیمت کارخانه را ۲۷۰ میلیارد تومان و قیمت هر متر زمین را ۵ میلیون تومان اعلام کرد بنابراین برای بخش خصوصی که قرار بود کار تولیدی انجام دهندبه هیچ وجه این قیمتها توجیه اقتصادی نداشت.
وی افزود:با برنده شدن یکی از متقاضیان در مزایده، دوباره مقامات استانی مخالفت و اعلام کردند که ارزش زمین کارخانه, ۱۷۰۰ میلیارد تومان است که در بررسیها و تحقیقاتی که انجام شد اگر شرکت خصوصی بخواهد صفر تا صد آن کارخانه را دوباره وارد و راه اندازی کند با ۲۰۰ میلیارد تومان میتواند به بهره برداری برساند و قیمتهای که مقامات استانی اعلام میکند منطقی نیست.
رئیس جمهور در سفری که ۲۶ تیرماه به استان کهگیلویه و بویراحمد داشت به سازمان اقتصادی کوثر ۲ ماه ضرب الاجل تعیین کرد تا وضعیت کارخانه فرآوری آرد و گندم دنا را مشخص کند. در حالی این ضرب الاجل امروز پایان یافت که هنوز هیچ اقدامی برای فعال سازی یا واگذاری این مجموعه از سوی سازمان اقتصادی کوثر انجام نشده است.