چگونگی بررسی جزئیات برنامه هفتم در صحن مجلس
با پایان بررسی لایحه برنامه هفتم در کمیسیون تلفیق برنامه، نمایندگان از فردا در دوشیفت کاری رسیدگی به لایحه را در دستور کار خود دارند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، رئیسجمهور در جلسه علنی روز یکشنبه ۲۸ خردادماه، لایحه برنامه هفتم کل کشور را پس از ارائه گزارشی از محورها و برنامهها به رئیس قوه مقننه تقدیم کرد. برنامه هفتم، چهارمین و آخرین برنامه پنجساله کشور در مسیر سند چشمانداز ۱۴۰۴ است که مسیر حرکت قوای سه گانه را برای سالهای ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۶ ترسیم میکند؛ این لایحه با ۲۴ فصل و ۷ بخش (۱۱۷ ماده)، در چارچوب اسناد بالادستی و ۲۶ سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری و سند تحول دولت تدوین شده است و به مسائلی همچون موضوعات اقتصادی، زیربنایی، فرهنگی و اجتماعی، علمی، فناوری و آموزشی، سیاست خارجی، دفاعی و امنیتی و اداری، حقوقی و قضایی پرداخته است.
با رای موافق مجلس به کلیات لایحه برنامه هفتم، نمایندگان طبق آئین نامه داخلی مجلس دست به کار شدند و پیشنهادات خود را نسبت به این لایحه به کمیسیونهای تخصصی دادند تا این نظرات بعد از بررسی در این کمیسیونها به کمیسیون تلفیق برنامه هفتم ارائه شود. کمیسیون تلفیق برنامه هفتم هم با ۹ عضو کمیسیون برنامه و بودجه و ۳ عضو از اعضای هر کمیسیونهای تخصصی، کار بررسی این لایحه را شروع کرد؛ البته در جریان بررسی این لایحه در کمیسیون تلفیق، مسئولان قوه مجریه هم برای دفاع از آنچه دولت ارائه داده بود، حضور داشتند.
پس از اتمام کار کمیسیون تلفیق، نمایندگان ۱۰ روز فرصت داشتند تا پیشنهاداتشان را درباره این لایحه ارائه دهند، فرصتی که ۲۳ شهریور به پایان رسید. بگفته سخنگوی کمیسیون برنامه هفتم از این هفته کار بررسی این لایحه در صحن علنی مجلس شروع میشود و در صورت موافقت بهارستان نشینان با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق برنامه هفتم، جلسات مجلس برای رسیدگی به این لایحه باید در همه روزهای هفته به جز در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی، حداقل روزی چهار ساعت دایر باشد و تا زمانی که شور و مذاکره پایان نیافته و رأی مجلس اخذ نشده است از دستور خارج نشود.
از جمله مصوبات کمیسیون تلفیق برنامه هفتم میتوان به حذف پیشنهاد دولت درباره محاسبه حقوق بازنشستگی بر اساس میانگین ۵ سال آخر، تشکیل ستاد ملی ترانزیت به ریاست رئیس جمهور، معافیت مشمولان دارای ۳ فرزند و بیشتر از خدمت سربازی، فعال شدن شبانه روزی گمرکات زمینی و بنادر بزرگ، فراهم شدن امکان مشارکت بخش خصوصی در اکتشاف و بهره برداری از میادین جدید نفتی با سازکارهای رقابتی، ایجاد سامانه شفاف سازی اموال و مستغلات بانکها، مشخص شدن سازوکار تسویه بدهی دولت به صندوق توسعه ملی و ... اشاره کرد.
اما با تغییراتی که در ماده ۱۸۰ آئین نامه داخلی مجلس صورت گرفته، بررسی لایحه برنامه هفتم در صحن مجلس با تغییراتی انجام خواهد شد، به این نحو که ابتدا کلیات گزارش کمیسیون تلفیق برنامه هفتم در صحن مجلس قرائت شده و بعد از آن ۵ موافق و ۵ مخالف و همچنین نماینده دولت و نماینده کمیسیون تلفیق درباره این گزارش دیدگاههای خود مطرح میکنند و در نهایت درباره گزارش کمیسیون تلفیق رای گیری میشود.
نمایندگان مجلس اگر به کلیات گزارش کمیسیون تلفیق رای موافق دادند، مجلس وارد بررسی جزییات این لایحه میشود، در صورتیکه کلیات گزارش مورد موافقت نمایندگان قرار نگرفت، این موضوع به کمیسیون تلفیق ارجاع میشود، چراکه این گزارش کمیسیون تلفیق است که به رای گذشته شده و نه لایحه دولت. کمیسیون هم یک هفته فرصت دارد تا گزارش خود را دوباره به مجلس ارائه دهد.
با تغییراتی که در جزییات بررسی برنامه هفتم صورت گرفته، ابتدا گزارش کمیسیون در مورد هر ماده، هر تبصره و بند مستقل، خوانده شده و بعد از آن یک موافق و یک مخالف در زمینه آن بند و تبصره نظر میدهند. در ادامه اگر گزارش کمیسیون در آن بند مذکور رای آورد دیگر هیچ پیشنهادی درباره آن بند خوانده شده، پذیرفته نمیشود و سایر مواد بررسی میشود. پیش از این اگر بندی خوانده میشد، ابتدا نمایندگان پیشنهاداتی اعم از حذف کل، اصلاح جزء و یا ... را مطرح میکردند، اما در تغییرات جدید ابتدا پیشنهاد کمیسیون تلفیق به رای گذاشته میشود و اگر پیشنهاد کمیسیون در زمینه بند و یا تبصرهای رای نیاورد، ابتدا پیشنهاد حذف کل مطرح شده و اگر حذف کل هم رای نیاورد، پیشنهاد جایگزین کمیسیون تخصصی مطرح خواهد شد. همچنین اگر متن جایگزین و پیشنهادی کمیسیون رای نیاورد، پیشنهادات نمایندگان بررسی و در نهایت پیشنهاد نمایندگان رای گیری میشود.
بگفته سخنگوی هیئت رئیسه مجلس، قرار است بررسی برنامه هفتم از فردا، سه شنبه ۲۷ شهریور در دو شیفت نمایندگان کلیات و جزئیات لایحه برنامه هفتم را بررسی کنند.