پخش زنده
امروز: -
رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخم گذار گفت: به رغم اینکه کشورمان تا سال 1400 وارد کننده تخم مرغ بود , اما افزایش تولید تخم مرغ در دوسال گذشته به حدی بوده که مقداری از آن را نیز صادر می کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما, آقای حمیدرضا کوچک کاشانی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخم گذار مهمان رادیو اقتصاد , برنامه مجله صبحگاهی روزی نو بودند که به بررسی چگونگی سرعت گرفتن تولید تخم مرغ , پایداری آن و عوامل مختلف موثر در این مسئله پرداختند.
با توجه به سرعت گرفتن تولید تخم مرغ و افزایش توجه مدیریت مرغداران در کشور در این زمینه اقدام دیگری هم صورت گرفته و آن هم افزایش یافتن آن است، در این بین بازیگران مختلفی وجود دارد از جمله صادرکنندگان، حال صحبت از صادرات آن هم وجود دارد اما در بحث عرضه قیمت های مختلفی است که روی شانه های تخم مرغ تاریخ ها و مختصاتی درج شده، حال صحبت بر سر این است که بالاخره نرخ این فرآورده چند است؟ حال با این که توصیه های متخصصان تغذیه و پزشکان این است که روزی یک یا دو تا دانه تخم مرغ میل کنید و به خصوص برای بچه ها و این ماده پروئتینی درون خود مادر تولید فراوانی در صنایع غذایی دیگری هم وجود دارد و زنجیره بزرگی را دربر می گیرد، به همین سادگی هم نیست.
سوال: قیمت بالاخره درچه سطحی است ؟
آقای کاشانی: قیمت تخم مرغ که چهارده ماه است تقریبا تولیدکنندگان ما 30 درصد و 40 درصد زیر قیمت مصوبی که دولت اعلام کرده دارند محصولات خود را می فروشند.
سوال: یعنی الان که در فروشگاه ها قیمت های بالایی دارد، شنیدم تا قیمت 170 هزار تومان وجود دارد.
آقای کاشانی: نه دیشب اگر یک گزارشی را پخش می کرد که در میادین کیلویی 52 هزار تومان، یعنی 10 درصد زیرقیمت مصوب فروخته می شود در فروشگاههای زنجیره ای از 90تا 85 تومان فروخته می شود، نه در سطح شهر, ممکن است با بسته بندی خاص یا شرایط خاص باشد، حال یک شانه یا دوتا شانه خرید کنند، آن دیگر ملاک قیمت نیست، 60 درصد نیاز تهران است که در فروشگاه های زنجیره ای و میادین تامین می شود.
سوال: یعنی از مجاری رسمی، قیمت شفاف و دقیق؟
آقای کاشانی: بله به صورت زیرقیمت مصوبه عرضه می شود همیشه خواهشمان از دولت این است که حداقل رو قیمت مصوب کاری بکنند که بشود مقداری خرید کنند که تخم مرغ را حداقل مرغدار به قیمت مصوب بتواند بفروشد.
سوال: این محصول را می گوییم دولت بخرد یا فرض کنید تعاونی هایی وارد بشوند، یا همین فروشگاه های زنجیره ای بخواهند بخرند تا چه مدتی می شود در سردخانه نگه داری کرد؟
آقای کاشانی: زنجیره سرد تخم مرغ اگر حفظ بشود، 90 روز می شود نگهداری کرد، ولی در کشور ما بیشتر از یک ماه دامپزشکی برای مصرف خانوار نمی گذارد.
سوال: و اگر این اتفاق بیفتد منافع بازار، منافع تولیدکننده حفظ می شود یعنی اگر به موقع دولت بخواهد که چون یک بخش هایی غیرقابل کنترل است ورود کند، یعنی این مداخله می تواند کمک بکند؟
آقای کاشانی: بله تا حدودی می تواند، در موضوع تخم مرغ در سال 99 یعنی تا سال 1400 وارد کننده بودیم، خدا را شکر دوسال است که در حال صادرات هستیم ، از سال گذشته 55 هزار تن تا امروز که با شما
صحبت می کنم 80 هزار تن ، صادارت تخم مرغ انجام دادیم ، در کشوری که واردات تخم مرغ داشتیم، الان حداقل دوسال است که با برنامه ریزی دقیقی که صورت گرفته به یک صادرکننده تبدیل شدیم و ترکیه نمی تواند نه از لحاظ قیمتی و نه از لحاظ کیفیتی در کشورهایی که اطراف ما هستند با ما رقابت کند.
سوال: آنچه که الان صحبت می کنیم با وجود حفظ مصرف یا سرانه مصرف که رابطه مستقیم با سلامت دارد یک نگاه، نگاهی است که به عنوان یک منبع غذایی به آن توجه داریم و یک موضوع، موضوع سلامت است که این سرانه مصرف هم رعایت شده، درست است؟
آقای کاشانی: بله ، تخم مرغ تنها کالایی است که سرانه مصرفش در دوسه سال اخیر افزایش داشته، یعنی تنها منبع پروتئینی است که مردم تهیه می کنند، هم به خاطر قیمتش و هم به خاطر آسان تهیه کردنش است که افزایش سرانه مصرف می شود.
سوال: پس الان هم تولید داخل تامین وجود دارد حال اگر فرض کنیم که ایرانی روزی یک تخم مرغ بخواهد مصرف بکند ، حدود 85 میلیون تخم مرغ داریم و نسبت به سرانه مصرف هم، قیمت چقدرباید باشد؟
آقای کاشانی: ابتدای امسال که قیمت اصلاح شده قیمت درب مرغداری 47 هزار و 300 تومان ، قیمتی بوده که دولت و ما توافق کردیم و عرضه کردیم، ولی بعد از عید 30 درصد، چهل درصد کرایه ها افزایش پیدا داشته، از واکسن و ریزمغذی و مکمل ها و داروها ، افزایش دو برابری داشته و تقریبا یک ماه گذشته شماره بازارگاه که سایت رسمی دولت، 25 درصد قیمت سویا را افزایش داد و مرغداران ما در حال تهیه آن هستند ، قیمت ما باید متناسب با مواد اولیه ای باشد که تهیه می کنیم و هزینه تولید، از دولت تقاضا کردیم قیمت ما را متناسب با هزینه های تولید و افزایش هایی که صورت گرفته در چهار پنج ماه گذشته مواد اولیه مان، متناسب با آن کارشناسی کنند و اعلام کنند.
سوال: چقدر فکر می کنید؟
آقای کاشانی: قیمتی را که ما محاسبه کردیم و برای دولت فرستادیم 57 هزار تومان است ولی آنها باید قیمت را محاسبه و کارشناسی کنند.
سوال: آنها که تخم مرغ تولید نمی کنند، مرغ پرورش نمی دهند، چگونه صنف و صنعت باید زحمت کشد و بعد آنها تعیین قیمت بکنند؟ مگر آنها خودشان سابقه دار صنعت شما هستند؟
آقای کاشانی: این که در همه کالاها نظر می دهند و قیمت گذاری دستوری که اشتباه است ولی صورت می گیرد.
سوال: اگر دولت پایش را کنار کشد از این حوزه و فقط به عنوان سیاستگذار ناظر باشد چون مطمئنم که اتحادیه ها و تولیدکنندگان ما بلدند چه کنند، خودتان می توانید از صفر تا صد این مجموعه را یعنی از تامین نهادها، مدیریت، تامین بازار، آرامش بخشی به مردم و اقتصاد بازار یا بازار اقتصادی این محصول انجام بدهید؟
آقای کاشانی: صددرصد، یعنی اگر دو سال دولت واقعا دخالت در هیچ زمینه ای نکند، یعنی از قیمت گذاری بگیرید تا مصرف که مردم دارند ما علاوه بر این که تعهد می دهیم که نیاز کشور را تامین کنیم و تولید را افزایش بدهیم مطمئن باشید که کاهش قیمت هم خواهیم داشت ولی به شرط این که واقعا دولت در هیچ زمینه ای در بحث توزیع و قیمت گذاری هیچ دخالتی نداشته باشد.
سوال: راجع به طعم پاسخی دارید؟ چرا طعم تخم مرغ ها مثل قدیم نیست؟ واقعا همینطوره؟
آقای کاشانی: نه اتفاقا تخم مرغ هایی که الان تولید می شود از خیلی از تخم مرغ هایی که قدیم تولید می شد کیفیت مطلوب تری دارد چون قدیم غلات و موادی که مرغ می خورد ارزانتر بود الان براساس موادی که مرغ می خورد گرانتر است و از آن طرف تخم مرغش هم گرانتر است و مقرون به صرفه نیست و کالایی هم که نامرغوب و جنس نامرغوب باشد مخصوصا تخم مرغ صنعتی که مرغ باید استفاده بکند باعث این می شود که تولید کمتری داشته باشد یا تولید ضعیفی داشته باشد.
سوال: امیدوارم این سرانه 180 که تلاش می شود 180 تخم مرغ برای هر ایرانی به 230 گفته شده که رسیده، تلاش بر این است که بشود 250 تا یعنی بعضی ها ممکن است در روز دوتا تخم مرغ بخورد، بعضی ها کمتر یا حتی ممکن است مصرف نکنند امیدوارم که شاهد آرامش بخشی بیشتر به این مسئله و ارزش های نهفته این باشیم حتی توسعه پیدا بکند برای صادرات بیشتر، که در فهرست مصرف کشورهای همجوار ایران قرار گرفته و صادرات ما به آن کشورها هم وجود دارد که شما هم اشاره کردید به این موضوع.