به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از ستاد توسعه علوم و فناوری شناختی ،خانم مریم قربانی سرپرست این تیم فنی - تحقیقاتی گفت : در حال حاضر جهت تحریک عمقی مغز بیماران از روش تهاجمی کاشت الکترود (عنصر رسانایی که از راه آن جریان الکتریکی به محیط وارد یا از آن خارج شود ) استفاده میشود که مستلزم جراحی بوده و عوارض بسیار نامطلوبی دارد و طراحی و ساخت دستگاه تحریک الکتریکی بدون اعمال مستقیم جریان میتواند به بهبود روشهای بالینی کنونی کمک شایانی کند.
وی افزود: در این طرح با ساخت یک سامانه (سیستم) تحریک نوین ، شامل الکترود خازنی ، موفق شدیم نقاط عمیقی از مغز را به روش تداخلی ، تحریک کنیم همچنین اثر گذاری روش فوق در ایجاد میدان الکتریکی متمرکز و تاثیر آن بر روی فعالیت نورونی به صورت تحلیلی و شبیه سازی بررسی شد.
خانم قربانی گفت : در این طرح ها با رویکرد تجربی و محاسباتی مساله مهم تحریک بهینه فراجمجمهای از جنبههای مختلف بررسی شد و روش نوینی برای تحریک الکتریکی عمقی فراجمجمهای به صورت غیر تماسی پیشنهاد و در این روش از الکترودهای خازنی « باریم تیتانات زایده دار» برای تحریک بهینه استفاده شده است.
سرپرست این تیم فنی - تحقیقاتی با بیان اینکه تحریک مغز توسط میدان الکتریکی خارجی کاربردهای بالینی متنوعی در بیماریهایی نظیر پارکینسون، افسردگی و صرع دارد، افزود : امیدواریم در آینده بتوانیم از روش پیشنهادی برای تحریک الکتریکی غیرتهاجمی و در عین حال عمقی مغز ، برای کاهش علایم بیماری بیماران پارکینسونی استفاده شود.
وی گفت : در تمامی روشهای تحریک الکتریکی مغز ، میدان الکتریکی توسط تزریق مستقیم جریان به بافت مغز ، اعمال میشود. هرچند جریانهای تزریقی دامنه کمی دارند، اما همچنان مخاطرهآمیز بوده و میتوانند عوارض جانبی نامطلوب ایجاد کنند .
خانم قربانی افزود : تحریک مغز توسط میدان الکتریکی خارجی ، کاربردهای بالینی متنوعی در بیماریهایی نظیر پارکینسون، افسردگی، و صرع دارد همچنین از این تحریکها ، میتوان برای بهبود فرآیند تثبیت حافظه حین خواب در افراد سالم نیز استفاده کرد.
وی گفت : امیدواریم این رهیافت چند لایه به مسئله تحریک الکتریکی مغز تصویری جامعتر و قابل اعتمادتر پیشروی پژوهشگران قرار دهد و تاحدی از تاثیر منفی ناشی از رویکرد سعی و خطا در یافتن پارامترهای صحیح برای یک تحریک موثر مغزی بکاهد.
سرپرست این تیم فنی - تحقیقاتی افزود : بیمارستانها و شرکتهای فعال در زمینه تجهیزات پزشکی میتوانند از دستاوردهای این طرح استفاده کنند.
وی افزود : مرحله (فاز) بعدی این طرح ، آزمایش سامانه تحریک ساخته شده بر روی موش و سپس میمون سالم و بیمار خواهد بود و در آینده امیدوار هستیم که از سامانه فوق برای کاربردهای بالینی در انسان استفاده شود.