پخش زنده
امروز: -
دبیرکل سازمان ملل متحد در پیامی به اجلاس مقابله با توفانهای ماسه و گرد و غبار از کشورهای توسعه یافته خواست که منابع مالی و وعدهها برای اقدامات مربوط به تغییرات اقلیمی را محقق کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آبادان، آنتونیو گوترش افزود: تاکنون بیش از ۳۳۰ میلیون نفر تحت تأثیر توفانهای گرد و غبار قرار گرفتهاند و فعالیتهای انسانی این توفانها را تشدید میکند.
وی لازمه رسیدن به این هدف را همکاریهای بینالمللی دانست و گفت: به همین دلیل است که ما بر افزایش حمایت و سرمایهگذاری برای بهبود سیستمهای هشدار زودهنگام پافشاری میکنیم؛ ما باید با حمایت از کشاورزان در جهت حفاظت از خاک سطحی و با احیای زیست بومها، با علل این مسئله مقابله کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: خوشبختانه کویت، قطر، عمان، امارات و عربستان، رویکرد مناسبی به موضوع مقابله با گرد و غبار دارند و امیدواریم با همکاریهای مشترک بتوانیم کانونهای وقوع گرد و غبار در منطقه را کنترل کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به سؤال خبرنگار یک رسانه عراقی درباره ممانعت دولت ترکیه از تأمین حقابههای ایران و عراق از رودخانههای مرزی گفت: اولین حقابهای که باید تأمین شود، حقابه طبیعت است و معمولاً در طرحهای عمرانی اولین حقابهای که سلب میشود، حقابه طبیعت است. در حوضههای آبخیز دجله و فرات این اتفاق رخ داده و ایران، عراق و سوریه که در پاییندست قرار گرفتهاند، با مشکل مواجه شدهاند.
دکتر سلاجقه یادآور شد: اخیراً رایزنیهای خوبی بین جمهوری اسلامی ایران با ترکیه، عراق و سوریه برای تأمین حقابههای پاییندست انجام شده و امیدواریم با برگزاری نشستهای بیشتر، بتوانیم به همگرایی بهتری در زمینه تأمین حقابهها برسیم.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار یک رسانه یمنی نیز اظهار داشت: ایران آماده است که تجربیات خود را به همه کشورهایی که درگیر پدیده گرد و غبار هستند، از جمله کشور دوست و برادر یمن انتقال دهد. البته امیدواریم هرچه زودتر جنگ ناخواسته و رنج ایجاد شده برای مردم این کشور پایان یابد تا بتوانیم در حوزه محیط زیست به ویژه تثبیت خاک در مناطق ماسهای یمن به این کشور کمک کنیم.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به سؤال دیگری درباره افزایش محسوس تعداد روزهای دارای پدیده گرد و غبار در ایران توضیح داد: جمهوری اسلامی ایران از نظر موقعیت جغرافیایی و توپوگرافی در معرض کانونهای اصلی گرد و غبار سایر کشورها قرار گرفته است؛ به نحوی که ریزگردهای صحرای آفریقا تا کشورهای حوزه خلیج فارس و غرب آسیا، در نهایت وارد ایران میشوند و مناطق مختلف کشور را تحت تأثیر قرار میدهند.
وزیر محیط زیست عراق با اشاره به خشکی بخش اعظم منابع آبی رودخانههای عراق گفت: کاهش آب دجله و فرات بار اضافهای بر دوش مردم و دولت عراق گذاشته است.
ئامیدی افزود: کشور عراق به سمت همکاریهای دو و چند جانبه در حوزه محیط زیست پیش رفته و در این راستا در سال ۲۰۲۲ با کشور ایران تفاهمنامهای منعقد کرده است.
وی با اعلام حمایت عراق از اقدامات سازمان ملل برای ایجاد توازن موضوعات محیط زیستی یادآور شد: باید با اجرای برنامههای مقابله با گرد و غبار، تبادل اطلاعات و تبادل هیئتهای فنی در راستای توانمندسازی کشورها با حمایت سازمانهای بینالمللی پیش رویم.
وزیر محیط زیست عراق خاطرنشان کرد: در شهرها و استانهای مختلف عراق از جمله کربلا، طرحهای محیط زیستی در نظر گرفته شده است.
در نشست دو جانبه ایران و قطر در حاشیه اجلاس بینالمللی مقابله با توفانهای ماسه و گرد و غبار، بر افزایش همکاریها در مقابله با پدیده گرد و غبار تأکید شد.
اجلاس بینالمللی مقابله با توفانهای ماسه و گرد و غبار از ۱۸ شهریورماه امسال در تهران در حال برگزاری است.
در این اجلاس ۲ روزه حدود ۵۰ کشور شرکت کردهاند و حدود ۱۵ نهاد بین المللی در آن مشارکت فعال دارند و قرار است در این اجلاس بین المللی با نشستهای تخصصی، همه کشورها تجربههای خود در خصوص مهار ریزگردها و مقابله با آن به اشتراک بگذارند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در توضیح تصمیمات این اجلاس، بررسی مسائل منطقهای و امضای موارد کمککننده در زمینه کاهش گرد و غبار فرامرزی و جلوگیری از بیابانزایی در قالب بیانیه را از برنامههای این اجلاس برشمرد و ادامه داد: رئیس جمهور بحث تشکیل صندوق مالی مشترک در حوزه محیط زیست را مطرح کرده است تا با حمایت مالی این صندوق، تصمیمهای این اجلاس اجرایی شوند و شاهد خروجی اجرایی آن باشیم.
میرشکار با بیان اینکه در قالب این طرح، همه کارها از جمله؛ نهالکاری، مالچپاشی محیط زیستی و ایجاد سازههای کمککننده به مدیریت آب و گرد و غبار انجام میشود، اضافه کرد: این طرح مکانیابی شده و در صدد هستیم کار مشترکی با استان ایلام و طرف مقابل عراقی داشته باشیم.
به گفته میرشکار؛ مقرر شده طرح آزمایشی به صورت مشترک توسط خوزستان و ایلام و استانهای درگیر گرد و غبار کشور عراق اجرا شود تا تجربهها به کشور عراق منتقل شوند و شاهد انجام کارهای موثری در زمینه مهار گرد و غبار در عراق باشیم.
وی به اهمیت کنترل گرد و غبار در عراق اشاره کرد و افزود: درصورتیکه گرد و غبار کشور عراق کنترل نشود، خوزستان و ایلام از استانهایی هستند که بیشترین تاثیرپذیری را از آن خواهند داشت.
خبرگزاری صدا وسیما : ضرورت همکاریهای بین المللی برای مقابله با توفانهای گرد و غبار