پخش زنده
امروز: -
به گفته رئیس بنیاد گندمکاران ، نرخ خرید تضمینی بر اساس تورم، تجزیه و تحلیل قیمتهای تمامشده، نرخ جهانی و مبادله، تعیین میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای عطاء الله هاشمی ، رئیس بنیاد گندمکاران در مصاحبه با رادیو گفت و گو در خصوص قیمت خرید تضمینی گندم توضیحاتی داد. به گفته آقای هاشمی برای قیمت گذاری ۴ شاخص معیار است ، هزینه تولید بعلاوه سود متعارف ، قیمت پایه سال قبل بعلاوه تورم سالانه ، نرخ جهانی و مبادله .
سوال : فصل برداشت گندم است و نکته قابل توجه و مهم این است که در واقع قیمت خرید تضمینی هم اعلام شد صحبت می کنید در مورد این اتفاق ؟
هاشمی : خوشبختانه امروز که من با شما صحبت می کنم ما از مرز تقریبا ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان خرید هم گذشتیم این خرید تقریباً بی سابقه ای است. در مورد خرید تضمینی گندم در دهه های گذشته خبر بسیار خوب با تلاش کشاورزان و با همکاری کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی و با قیمت خوبی که سال گذشته ما داشتیم کشاورزان بیشتر همت کردند و تلاش کردند در خصوص امنیت غذایی ، تامین امنیت غذایی و اینکه ما تا امروز با این خرید در خصوص گندم خبازی بی نیاز شدیم خوشبختانه ولی قیمت خرید تضمینی هنوز اعلام نشده نمی دانم شما فرمودی اعلام شده چون قرار بود دیروز جلسه شورای قیمت گذاری برای اعلام قیمت خرید تضمینی تشکیل شود به توجه به اینکه تعدادی از اعضاء برای مراسم اربعین مشرف شده بودند به کربلا به همین علت دیروز جلسه تشکیل نشد و موکول شد به هفته آینده.
سوال : پس موکول شده به هفته بعد چون در خبرها برای من در واقع درج شده بود که قیمت خرید تضمینی گندم اعلام شده و قرار بوده که ۳۲ قلم محصول کشاورزی در واقع قیمت گذاری شود و تعیین تکلیف شود .
هاشمی : بله هفته آینده انشاالله ۳۲ قلم محصول کشاورزی که یکی از قلمهایش گندم است ، تعیین تکلیف خواهد شد.
سوال : بعد آقای هاشمی چند نکته وجود دارد ، پارسال چه قیمت بود ؟
هاشمی : برای سال زراعی ۱۴۰۰ – ۱۴۰۱ قیمت ۱۱۵۰۰ تومان بود که این مورد رضایت کشاورزان واقع شده بود که ما سال گذشته با توجه به اینکه یک سال قبلش ما ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن کلاً خرید تضمینی داشتیم رسیدیم به مرز هفت و نیم میلیون تن خرید تضمینی که ناشی از قیمتی بود که در آن سال برای گندم در نظر گرفته شده بود و این تداوم قیمت گذاری در دو سال گذشته منجر به این شد که سال گذشته کشاورزان ، پائیز سال گذشته خوب بکارند و خوب مدیریت کنند و با توجه به اینکه انتظارم این بود که قیمت ، قیمت خوبی باشد برای امسال خوب هم تولید کردند، منتهی با توجه به اینکه ما نظرمان این بود که یک تجدید نظری شود قیمت گندم با توجه به تمام شرایط و هزینه های تولیدی که ۱۷ هزار تومان برآورد شده بود ، به هر حال یک گلایه ای هم ما با کشاورزی و با گندمکاران در خصوص قیمت امسال داشتیم اما با تمام اوصاف این خریدها انجام شد تولید انجام شد امروز به مرز تقریباً ۱۰ میلیون ۳۰۰ هزار تن رسیدیم. امیدواریم انشاالله قیمت خوبی برای سال آینده یعنی سال زارعی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۳ مصوب شود که این تداوم و پایداری تولید ادامه پیدا کند .
سوال : نرخ پیشنهادی شما ؟
هاشمی : برای امسال ما ۱۷ هزار تومان را پیشنهاد کرده بودیم اما با توجه به بعضی از موانع در خصوص اینکه اعتبارات برای خرید فراهم نشد، ۱۵ هزار تومان خرید شد. برای سال آینده می دانید ما برای قیمت گذاری ۴ شاخص را قانون تعیین کرده یکی هزینه تولید بعلاوه سود متعارف است ، یکی قیمت پایه سال قبل بعلاوه تورم سالانه که اعمال می شود. این دو شاخص شاخص سوم که بیشتر روی آن تاکید نمی شود اون رابطه مبادلاتی است چون پایه قیمت ما برای سال 95 است رابطه مبادلاتی قابل اعتنا نیست و چهارمین شاخص برابری نرخ گندم وارداتی است که متغییر است. خودتان می دانید گاهاً در بازارهای جهانی با کوچکترین حرکات سیاسی واجتماعی و اقتصادی این جابه جا می شود. ما بیشتر روی دو شاخص اولی تاکید داریم .
سوال : یعنی سود متداول و هزینه تولید ؟
هاشمی : کشاورز با سود متعارفی که برایش در نظر گرفته می شود و نرخ تورم سالانه ، این دو موضوع را ۲۸ استان گندم خیز هم توسط بنیاد ملی گندمکاران و اتاق اصناف کشاورزی و مدیریتهای سازمان جهاد کشاورزی و هم از طرف مرکز پژوهشهای اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی که یک مرکز کاملاً تخصصی است از این ۴ مرجع تقریباً هزینه تولید به دست آمد و سود متعارفی برایش در نظر گرفته شد ما به قیمت ۲۳۷۰۰ تومان برای هزینه تولید و سود متعارف در نظر گرفتیم که البته در بعضی از استانها و گندم دیم و گندم آبی یک مقدار بالا و پائین تغییر خواهد داشت اما به طور متوسط به این قیمت رسیدیم که بتوانیم هم با در نظر گرفتن منافع ملی ، با در نظر گرفتن امنیت غذایی و با در نظر گرفتن سود و درآمد کشاورز و تامین شدن زندگی کشاورزان در نظر خواهد گرفت هفته آینده انشاالله به یک قیمت مناسبی که هم کشاورز تامین شود و هم منافع ملی و هم امنیت غذایی یک قیمتی اعلام شود که مورد رضایت کشاورزان هم باشد .
سوال : یعنی این عدد 23 هزار تومان به نظر می رسد که حالا حداقل اگر اون ۲۳۷۰۰ که شما گفتید محقق نشود بالای ۲۰ هزار تومان باشد دیگر ؟
هاشمی : یقیناً باید بالای ۲۰ هزار تومان باشد ما نمی گوییم ۲۳۷۰۰ اعمال شود اما باید یک نرخی و قیمتی باشد که بالای ۲۰ هزار تومان باشد که کشاورز بتواند حداقل سودش را داشته باشد .
سوال : و حال عوامل و سازمانهای موثر بر این نرخ گذاری کدام سازمانها هستند ؟
هاشمی : شورای قیمت گذاری متشکل از ۹ عضو است، ۲ عضو ناظر از کمیسیون کشاورزی مجلس که حق رای ندارند، ۹ عضوی که عضو اصلی هستند و حق رای دارند ۳ عضوش عضو دولتی است، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه است، دومین عضو وزیر امور اقتصادی و دارایی و سومین عضو که ریاست شورا را هم به عهده دارد ، وزیر جهاد کشاورزی است. این ۳ عضو دولتی هستند و ۶ عضو غیر دولتی رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور ، رئیس اتاق اصناف کشاورزی ، رئیس اتحادیه تعاونی های روستایی ، رئیس نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور و ۲ کشاورز خبره به انتخاب وزیر جهاد کشاورزی . اینها ۹ عضور تشکیل دهنده و اعضای اصلی و صاحب رای شورای قیمت گذاری هستند البته شورای قیمت گذاری واتخاذ سیاستهای حمایتی است که در کنار قیمت گذاری سیاستهای حماتی هم برایش در نظر گرفته شده که در برخی از این موارد این سیاستهای حمایتی اعمال می شود که حتی پوششی داشته باشد برای اینکه احتمالاً در بعضی از مواقع قیمت مطلوب مصوب نشود ، سیاست های حمایتی در کنارش می تواند جبرانی برای کشاورز و تولید کننده باشد .