پخش زنده
امروز: -
برای مقابله با قاچاق سوخت مسئولان در شهر سبها مشخصات رانندگان را ثبت میکند و به آنها بارکدی میدهند که در جایگاه سوخت خوانده میشود و در هر سه روز یک بار میتوانند سوخت دریافت کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، در شهر سبها، در مرکز لیبی، به رغم موجود بودن سوخت، رانندگان در صفهای طولانی مقابل جایگاههای سوخت منتظر میمانند. مسئولان محلی برای مبارزه با قاچاق و توزیع منصفانه سوخت نظامی مبتنی بر بارکد تعریف و اجرایی کرده اند. در این نظام توزیع سوخت که ژوئیه گذشته اجرایی شد، مالکان وسایل نقلیه باید اطلاعات خود را ثبت کنند. پس از آن بارکدی دریافت میکنند که در جایگاههای سوخت با دستگاه خوانده میشود. خلف الله غامد، مسئول نظارت بر صدور بارکد، میگوید پیش از اجرایی شدن این نظام برخی سودهای کلانی از فروش سوخت به جیب زدند. آنها سوخت یارانهای را به قیمت ۱۰ دینار (۷ دلار) خریداری میکردند و در بازار سیاه ۳۰۰ دینار (۲۱۱ دلار) میفروختند.
خلف الله غامد، مسئول نظارت در صدور کارت سوخت: هدف از این ابتکار از بین بردن بازار سیاه سوخت و کاهش تراکم در جایگاههای سوخت است. علت تراکم خودرو در جایگاههای سوخت افرادی هستند که سوخت خریداری میکنند و غیرقانونی میفروشند. راننده میتواند باک خودرو خود را با ۱۰ دینار (۷ دلار) پرکند. برای سود بیشتر اغلب خودروها ۶۰ لیتر سوخت دریافت میکند و آن را ۲۰۰ تا ۳۰۰ دینار (۱۴۱ تا ۲۱۱ دلار) در بازار سیاه میفروشند.
خلف الله غامد: قاچاق سوخت به خارج بسیار سودآور است. درنظر بگیرید وقتی سوخت از انبار به مخازن سوخت در جایگاه انتقال داده میشود، در ازای هر ۴۰ هزار لیتر، حاشیه سود کمتر از ۱۰۰۰ دینار (۷۰۰ دلار) است. اما اگر همین سوخت در بازار سیاه لیتری یک دینار فروخته شود سود عایدی از آن ۴۰ هزار دینار (۲۸ هزار دلار) در ازای ۴۰ هزار لیتر است.
ابوخالد عبدالله، شهروند شهر زویله: نظام ثبت نام در سبها کارآمد است، اما مناطقی وجود دارد که چنین نظامی در آن برقرار نیست. بر خلاف سبها که بنزین همواره تامین میشود و در دسترس است، مردم در برخی مناطق با مشکل کمبود سوخت روبرو هستند. اینجا هر فرد میتواند سه روز یک بار سوختگیری کند. در مقابل در مناطقی، چون شهر من برای دریافت سوخت تا یک هفته باید منتظر ماند.
لیبی در زمره کشورهایی است که ارزانترین بنزین در آن عرضه میشود و یک لیتر بنزین یارانهای پانزده صدم دینار (یک دهم دلار) فروخته میشود. مناطقی در جنوب لیبی با مشکل کمبود سوخت روبرو هستند و قاچاق سوخت به کشورهای همسایه کمبود را شدیدتر میکرد.