به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از « سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران» ، حسن زمانیان گفت : طبق آمار موجود سالانه حدود ۳ میلیارد دلار ارز برای واردات دارو و مواد اولیه و حد واسط دارویی به کشور هزینه میشود که بخش قابل توجهی از این واردات ، مربوط به مواد اولیه و یا حد واسط دارویی و بهداشتی است که عمدتاً توسط صنایع شیمیایی و دارویی و آرایشی بهداشتی در کشور به محصولات نهایی تبدیل میشوند.
وی با تاکید بر همافزایی این پژوهشکده با سایر موسسات فعال در حوزه شیمی دارویی افزود : کسب و ایجاد دانش فنی تولید بسیاری از این مواد نیاز به توسعه و گسترش کیفی و تخصصی شدن پژوهشکده های فعال در این حوزه دارد ، بر همین اساس ایجاد پژوهشکده شیمی دارویی در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران ، میتواند با سایر مراکز و موسسات فعال در زمینه تولید مواد اولیه و حدواسط دارویی همافزایی داشته باشد.
پژوهشکدههای فناوریهای شیمیایی و زیست فناوری سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی از گذشته در این حوزه اقداماتی را انجام دادهاند و منشأ ایجاد چند شرکت دانش بنیان در این حوزه بودهاند، ایجاد پژوهشکدهای تخصصی در حوزه صنعت شیمی دارویی میتواند به شکلگیری و ایجاد شرکتهای دانش بنیان و همچنین تربیت نیروهای حرفهای در این زمینه کمک کند.
معاون وزیر علوم درباره اهداف و سیاستهای اصلی راهاندازی پژوهشکده شیمی دارویی گفت : یکی از اهداف و سیاستهای اصلی راهاندازی پژوهشکده شیمی دارویی، انجام تحقیقات و پژوهش های کاربردی و توسعه ای برای ایجاد و توسعه دانش فنی تهیه و تولید مواد اولیه و حدواسط صنایع دارویی و بهداشتی است.
زمانیان افزود: همچنین انجام تحقیقات بنیادی و توسعه مرزهای دانش با هدف ایجاد و گسترش محصولات و فرایندهای نوین در حوزه صنایع دارویی و بهداشتی، تربیت و پرورش نیروهای متخصص و کارآمد در زمینه صنایع دارویی و بهداشتی از طریق برگزاری دورههای تحصیلات تکمیلی، دورههای آموزشی کوتاه مدت و بلندمدت و کارگاههای آموزشی عمل، تقویت روحیه همکاری و فعالیتهای علمی و فناوری گروهی و ایجاد آزمایشگاههای پژوهشی، تخصصی و مرجع، از دیگر اهدافی است که در این پژوهشکده دنبال میشود.
معاون وزیر علوم با بیان اینکه پژوهشکده شیمی دارویی با چهار گروه پژوهشی «سنتز ترکیبات دارویی آلی»، «سنتز ترکیبات دارویی معدنی»، «داروهای گیاهی» و «فرمولاسیون و افزایش مقیاس مواد دارویی» فعالیت خواهد داشت، تاکید کرد: درگروه سنتز ترکیبات دارویی آلی پژوهشهای مرتبط به سنتز مواد اولیه، حد واسطها و مواد موثره دارویی آلی انجام خواهد شد. گروه سنتز ترکیبات دارویی معدنی تحقیقات مربوط به سنتز مواد اولیه، حد واسطها و مواد موثره دارویی معدنی پیگیری میشود.
وی افزود: گروه داروهای گیاهی پژوهشهای مرتبط با استخراج، شناسایی و خالص سازی مواد موثره گیاهان دارویی و ترکیبات طبیعی که دارای کاربردهای دارویی و بهداشتی-آرایشی هستند انجام میشود و گروه فرمولاسیون و افزایش مقیاس مواد دارویی در مورد فرمولاسیون داروها، شکل دهی و افزایش مقیاس (کسب و تکمیل دانش فنی تولید نیمه صنعتی و صنعتی) و در نهایت مستندسازی دانش فنی (بررسی توجیه فنی و اقتصادی ترکیبات حاصل در پروژه ها و ارزش گذاری دانش فنی) فعالیت خواهد داشت.
زمانیان با بیان اینکه پژوهشکده فناوریهای شیمیایی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران از ابتدای تاسیس سازمان در زمینه تولید مواد اولیه دارویی و استخراج مواد موثره گیاهان دارویی فعالیتهای قابل توجهی انجام داده است، گفت: برخی از طرحهای نیمه صنعتی اجرا شده در این پژوهشکده در حوزه شیمی دارویی بوده و با توجه به امکانات موجود همچنین امکان گرفتن خدمات آزمایشگاهی از سایر مراکز و موسسات، از ظرفیتهای موجود در بخشهای مختلف سازمان و کشور در این خصوص استفاده خواهد شد.
وی افزود: طرحهایی از جمله تولید اسید سالیسیلیک در مقیاس ۱۰ کیلو در هر بچ، طراحی و ساخت دستگاه استخراج جامد- مایع، تهیه آلژینات دندانپزشکی، تولید نیمه صنعتی صمغ گزانتان، تهیه ماده دارویی فروس فومارات، تولید نیمه صنعتی بنتون ۳۴ و ژلتون و تولید نیمه صنعتی دایکون (سدیم دی استات)؛ طرحهای نیمه صنعتی هستند که در پژوهشکده فناوریهای شیمیایی در حوزه شیمی دارویی اجرا شده است.