پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز بهداشت خوزستان علائم مارگزیدگی و راهکارهای مواجهه با آن را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا گفت: مارگزیدگی از مواردی است که خیلی باید در مورد آن هوشیارانه و با دقت عمل کرد، زیرا هرگونه غفلت ممکن است منجر به عوارض خطرناکی برای فرد مسموم شود.
وی افزود: مارها انواع گوناگونی دارند که از این میان تنها تعداد محدودی سمی و خطرناک هستند، البته باید هرگونه مارگزیدگی را سمی تلقی کرد، مگر خلاف آن ثابت شود.
دکتر بختیاری نیا ادامه داد: مارگزیدگی زمانی رخ میدهد که مار نیش خود را وارد پوست فرد کند و از آن طریق، زهر مار وارد بدن شود، در این موقع مراقبتهای پزشکی برای فرد آسیب دیده ضروری است.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان، دندانهای نیش بلند، مردمک باریک دراز، سر مثلثی شکل، لکه رنگی میان چشم و دهان و فرو رفتگی میان ۲ چشم را از جمله ویژگیهای مارهای سمی برشمرد و اضافه کرد: مارهای سمی ایران معمولا از نوع کبری، جعفری و افعی هستند که سم کمتری در خود دارند و پادزهرشان نیز موجود است.
وی در تشریح علائم مارگزیدگی میگوید: درد و تورم، خونریزی در ناحیه گزش، اختلالهای عصبی مانند؛ مشکلات بینایی، حسی، حرکتی، کلامی، تهوع، استفراغ، سرگیجه و احساس ضعف، کاهش فشار خون، تب، لرز و تعریق و همچنین تنگی نفس از جمله علائم هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه اقدامات پس از مارگزیدگی از اهمیت زیادی برخوردار است، افزود: باید مراقب گزش مجدد باشید و مصدوم را در حالت استراحت قرار دهید و سپس از اورژانس ۱۱۵ کمک بخواهید.
وی اضافه کرد: در صورت مشاهده شواهد واکنش حساسیتی شدید ازجمله؛ کهیر، تورم، خشونت صدا، تنگی نفس، کاهش هوشیاری و... علائم را بلافاصله به اورژانس ۱۱۵ اطلاع داده و تا جایی که ممکن است بیمار را در حالت استراحت قرار دهید.
دکتر بختیاری نیا گفت: اندام را بی حرکت کنید و هم سطح بدن قرار دهید، از هر گونه برش در محل یا مک زدن با دهان پرهیز کرده و از کمپرس سرد استفاده نکنید.
وی ادامه داد: مصدوم را مرتبا از نظر علائم حیاتی و سطح هوشیاری بررسی کرده و باند الاستیک کشی را بالاتر از محل گزش ببندید، به اندازهای که خیلی سفت نباشد و به اندازهای که یک انگشت از زیر آن رد شود، همچنین باید زیور آلات، ساعت یا لباسهای تنگ را خارج کرده و از بیمار از خوردن و نوشیدن پرهیز کند.