پخش زنده
امروز: -
عراق برای جبران کمبود برق قصد دارد یک راکتور هسته ای با مقاصد صلح آمیز بسازد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از کریدل، در حالی که عراق با کمبود فلج کننده برق دست و پنجه نرم میکند، دولت این کشور درباره ایجاد یک راکتور هستهای برای مقاصد صلح آمیز گفتگو کرده است.
این پایگاه اینترنتی نوشت: دفتر رسانهای محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در بیانیهای اعلام کرد در جدیدترین نشست شورای وزیران امنیت ملی، درباره ایجاد یک راکتور هستهای محدود برای مقاصد صلح آمیز و تولید برق پاک که به کاهش وابستگی عراق به دیگر منابع انرژی مانند گاز و نفت کمک کند، گفتگو شده است.
زیاد علی فاضل وزیر برق عراق ژوئن سال گذشته اعلام کرد عراق ۲۴ هزار مگاوات برق در روز تولید میکند که این رقم نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد افزایش داشته است. اما تامین برق برای تامین نیاز ۲۴ ساعته، نیازمند تولید ۳۴ هزار مگاوات در روز است.
علاوه بر این، بیشتر تولید برق عراق متکی به واردات گاز طبیعی از ایران است که هر ساله میلیاردها دلار هزینه دارد. واردات گاز از ایران، با احتمال قطع شدن روبروست. وزارت خزانه داری آمریکا گاهی اوقات به دلیل تحریمهای واشنگتن اجازه نمیدهد عراق پول گاز را به ایران پرداخت کند.
عراق از شرکت فرانسوی توتال انرژی و چند کشور حوزه خلیج (فارس) برای توسعه زیرساختهای تولید گاز طبیعی خود کمک میگیرد. عراق مقادیر زیادی گاز طبیعی دارد، اما بیشتر آن به عنوان سوخت در استخراج نفت استفاده میشود.
پایگاه اینترنتی بلومبرگ ژوئن ۲۰۲۱ گزارش داد عراق قصد دارد هشت نیروگاه هستهای را به قیمت ۴۰ میلیارد دلار بسازد تا ۱۱ گیگاوات برق مورد نیاز را تامین کند.
کمال حسین لطیف رئیس سازمان تنظیم مقررات منابع رادیواکتیو عراق گفت عراق برای تولید برق و نمک زدایی آب، به انرژی هستهای نیاز دارد. لطیف هشدار داد: «ما چند پیش بینی داریم که نشان میدهد در صورت در اختیار نداشتن انرژی هستهای تا سال ۲۰۳۰، با مشکل بزرگی مواجه خواهیم شد.»
لطیف گفت کابینه عراق از شرکتهای روسی و کره جنوبی برای ساخت رآکتورهای هستهای کمک گرفته و این طرح را با مقامات فرانسوی و آمریکایی مورد بحث قرار داده است.
اسرائیل سال ۱۹۸۱ در زمان جنگ ایران و عراق، راکتور هستهای اوسیراک را بمباران کرد.
شورای امنیت سازمان ملل پس از جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱، به آژانس بین المللی انرژی اتمی دستور داد برنامه تسلیحات هستهای عراق را پیدا و خنثی کند. آژانس بین المللی انرژی اتمی تا اکتبر ۱۹۹۷، ۳۰ بازرسی و نظارت برای برچیدن تاسیسات هستهای و خارج کردن تمام مواد هستهای قابل استفاده برای ساخت سلاح در عراق را تکمیل کرده بود.
عراق سال ۱۹۹۸ به همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی پایان داد، اما اجازه داد بازرسیها در سال ۲۰۰۲ از سر گرفته شود تا جلوی تهاجم به رهبری آمریکا بر اساس ادعاهای جعلی مقامات واشنگتن مبنی بر اینکه عراق دارای سلاحهای کشتار جمعی است، گرفته شود.
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد بازرسیهای سه ماهه، «هیچ شواهد یا نشانههای قابل قبولی مبنی بر احیای برنامه تسلیحات هستهای در عراق پیدا نکردند.»
با این حال، جرج دبلیو بوش مارس ۲۰۰۳ به ارتش آمریکا دستور حمله به عراق را داد. آن حمله منجر به کشته شدن ۳۰۰ هزار عراقی در طول تهاجم و جنگ داخلی متعاقب آن شد.
جنگ همچنین به زیرساختهای تولید برق عراق آسیب زد. عراقیها از آن زمان، منبع مطمئن برق از طرف دولت نداشتند و به شدت به ژنراتورهای بنزینی متکی هستند.
«گروه بررسی عراق» در سازمان سیا سال ۲۰۰۴ اینطور نتیجه گیری کرد که شواهدی دال بر اینکه عراق پیش از تهاجم به این کشور برنامه هستهای خود را از سر گرفته باشد وجود ندارد.
شورای امنیت سازمان ملل سال ۲۰۱۰ محدودیتها در خصوص فعالیتهای هستهای عراق را لغو کرد.