پخش زنده
امروز: -
وزن گیری مادر برای رشد و تکامل مطلوب جنین ضروری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس،کارشناس ارشد تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان خرامه گفت:نوزادانی که مادرانشان در دوران بارداری وزن گیری کافی نداشته اند، کم وزن به دنیا میآیند. خطر تولد نوزاد کم وزن در مادران لاغر، دو برابر بیشتر از مادران با وزن طبیعی است.
فاطمه ایزدی افزود:زنان لاغری که قبل و حین بارداری از برنامه غذایی مطلوبی برخوردار نبوده اند، با دریافت ناکافی کالری و مواد مغذی مواجه میشوند. این مادران اگر پس از زایمان نیز دچار فقر غذایی باشند، دچار کم خونی نیز میشوند، بنابراین مداخلات تغذیهای برای بهبود وضع تغذیه زنان باردار لاغر ضروری است.
وی ادامه داد:در بارداری توجه به برخی نکات از جمله افزایش وزن مناسب دوران بارداری با توجه به BMI فرد قبل از بارداری، داشتن رژیم غذایی متعادل شامل استفاده از همه گروههای غذایی و دست کم سه وعده اصلی و سه میان وعده، تمرینهای ورزشی مناسب و مصرف مکملهای ویتامینی و مواد معدنی موردنیاز ضروری است.
او گفت:دریافت ناکافی مواد غذایی در دوران بارداری، یکی از دلایل وزن گیری ناکافی در این دوران است، علاوه بر دریافت ناکافی مواد غذایی، عوامل دیگری مانند کم اشتهایی، فعالیت زیاد بدنی، مشکلات بهداشتی، تهوع، پایین بودن قدرت خرید مواد غذایی و کاهش جذب مواد مغذی به دلیل وجود عفونت، از دلایل لاغری زنان در دوره بارداری است.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه یک رژیم غذایی سالم و متعادل در دوران بارداری، به کاهش برخی از علائم بارداری مانند حالت تهوع و یبوست نیز کمک میکند گفت:خانمهای باردار لاغر، نیاز به افزایش وزنی بیش از خانمهای باردار با وزن طبیعی دارند، بنابراین لازم است با به کار بردن توصیههای تغذیهای مناسب، میزان کالری دریافتی و وزن آنان را افزایش داد.
راههای افزایش اشتهای مادران باردار لاغر :
کشیدن غذا در بشقاب بزرگتر
استفاده از سبزیهای رنگی در غذا به منظور زیبا کردن غذا و افزایش اشتها.
استراحت کافی در طول روز. (خانمهای باردار لاغر باید حتماً در طول روز ساعاتی را استراحت کنند)
جلب حمایت همسر و اعضای خانواده برای ایجاد محیطی توام با آرامش و کمک به او در انجام کارهای روزمره به منظور کاهش حجم کارهای خانم باردار.
همچنین با مقوی کردن و مغذی کردن غذاها میتوان به افزایش وزن آنها کمک کرد.
راههای افزایش دریافت انرژی و مقوی کردن غذاها :
استفاده از عسل، خرما، شیره انگور و شیره خرما همراه با صبحانه
استفاده از حداقل دو میان وعده شامل بیسکویت ترجیحاً سبوس دار، نان و پنیر، نان و سیب زمینی، نان و تخم مرغ، نان و خرما همراه با یک لیوان شیر و انواع میوه در فواصل وعدههای غذایی اصلی.
مصرف مقدار بیشتری از گروه نان و غلات مثل نان برنج و ماکارونی، خانمهای باردار لاغر میتوانند روزانه تا ۱۱ سهم از این گروه که معادل ۳۳۰ گرم نان یا ۷۷۰ گرم برنج پخته، مصرف کنند.
استفاده بیشتر از سیب زمینی در انواع غذاها.
استفاده از از لبنیات پرچرب و بستنیهای پاستوریزه و میوههای شیرین و انواع خشکبار به عنوان میان وعده
اضافه کردن مقداری کره به غذا در هر وعده غذایی و یا روغن زیتون داخل سالاد
استفاده از قلم گوسفند و گاو در طبخ غذاها
راههای مغذی کردن وعده غذایی (افزایش دریافت پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی)
افزایش دریافت گروههای هرم غذایی مانند گروه شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزها و میوهها و سبزی ها.
راهکارهایی ساده برای دریافت بیشتر انواع گروههای غذایی:
استفاده از شیر، ماست، پنیر و بستنی به عنوان میان وعده مانند نان و ماست، نان و پنیر، شیر برنج و امثال آن. خانمهای باردار لاغر میتوانند روزانه تا ۴ سهم از مواد این گروه مصرف کنند.
مصرف دوغ کم نمک و غلیظ و بدون گاز در وعدههای غذایی
استفاده از کشک در غذاهایی نظیر آش کشک، آش دوغ و کشک بادمجان در برنامه غذایی روزانه
استفاده بیشتر از غذاهای تهیه شده با انواع گوشت ها، کتلت کباب و انواع خورشت
استفاده بیشتر از تخم مرغ به عنوان میان وعده یا همراه با غذا مانند عدس پلو یا رشته پلو همراه با خاگینه و یا استفاده از غذاهای تهیه شده با تخم مرغ مانند انواع کوکو و کتلت.
استفاده از غذاهای تهیه شده با انواع حبوبات مانند عدسی و خوراک لوبیا
مصرف انواع خشکبار و مغزها به عنوان میان وعده.
استفاده از سبزیها و میوهها به عنوان میان وعده
استفاده بیشتر از غذاهای تهیه شده با سبزیها انواع آش، سوپ، برخی از خورشها و کوکوها.