پخش زنده
امروز: -
معاون پژوهش و برنامه ریزی و سنجش مهارت سازمان فنی و حرفهای کشور: ۴۸۰۰ کارگاه آموزشی در سطح کشور داریم که به صورت رایگان در بخشهای صنعت، کشاورزی، خدمات و فرهنگ و هنر آموزش میدهند و بیش از ۳۱ هزار مجوز آموزشگاه فنی و حرفهای آزاد در بخش خصوصی در همین رابطه دارند فعالیت میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما رادیو اقتصاد در برنامه روزی نو با آقای شهریور معاون پژوهش و برنامه ریزی و سنجش مهارت سازمان فنی و حرفهای کشور درباره عملکرد سازمان فنی و حرفهای کشور گفتگو کرده است.
مقدمه مجری: در هفته دولت هستیم و سازمانها و وزارتخانهها و نهادها مختلف در این هفته گزارشی از عملکرد خودشان میدهند و دستاوردهایی که داشتند در طی سالی که طی شد.
سوال: سازمان فنی و حرفهای در همیشه سالهایی که فعالیت کرده و در همه عرصههایی که فعال بوده همیشه یکی از سازمانهای مورد وثوق بوده برای مردم، آموزشهای حرفهای و مبتنی بر دانش روز، خیلی راهگشا بوده خصوصا برای صنعت و اقتصادکشورمان، و میطلبد که بیشتر و بهتر دیده شود و جوانها و نوجوانها سمت و سوی آموزشی شان به این سمت کشیده بشود تا انشاالله ما بتوانیم این خلاء نیروی کار متخصص را در کارگاههای بزرگ و کوچک تولیدی کشورمان هم پر بکنیم انشاالله. توضیحات شما را بشنویم چه فعالیتهایی داشتید؟ شاخصترین فعالیتها چه بوده و انشاالله چه اهداف و امیدهایی را دنبال میکنید؟
شهریور: هفته دولت را به همه کارکنان پرتلاش بخش دولتی تبریک عرض میکنم.
همانطور که اشاره کردید موضوع مهارت آموزی در کشور بسیار اهمیت دارد و سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور با بیش از ۱۳ هزار نفر پرسنل در بخشهای مختلف در رابطه با ارائه آموزشهای فنی و حرفهای و مهارتی به متقاضیان فعالیت میکند که مخاطبان این سازمان عموما افرادی هستند که در بنگاههای اقتصادی شاغل هستند و نیاز به بازآموزی و ارتقاء مهارت خودشان دارند و همچنین گروههای بعدی که خیلی مهم هستند کارجویان هستند که برای کارآموزی به سازمان مراجعه میکنند و بخشی هم جمعیت غیر فعال کشور ما هستند مثل دانش آموزان و دانشجویان، سربازان اینها هم بخش دیگری از جامعه هدف سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور هستند که در بیش از ۶۵۰ مرکز آموزش فنی و حرفهای آموزش میبینند یعنی چیزی حدود ۴۸۰۰ مرکز کارگاه آموزشی ما در سطح کشور داریم که به صورت رایگان در بخشهای مختلف مخصوصا صنعت، کشاورزی، خدمات و فرهنگ و هنر، مهارت آموزی را دارند آموزش میدهند.
در کنار بخش دولتی ما بیش از ۳۱ هزار مجوز آموزشگاه فنی و حرفهای آزاد داریم که در بخش خصوصی در همین رابطه دارند فعالیت میکنند. اما این که این هفته هفته دولت هست و یک فرصت مغتنمی هست برای این که افکار عمومی مخصوصا مردم و مسئولین توجه شان جلب بشود به موضوع مهارت آموزی و همچنین دستاوردها و عملکرد این سازمان، معرفی و تشریح بشود این فرصت بسیار خوبی است، من اجازه میخواهم در سه حوزهی اصلی که سازمان فعالیت دارد اطلاعاتی را خدمت هموطنان عزیز عرض کنم.
سه تا حوزه اصلی فعالیت دارد یک تدوین و بازنگری استانداردهای آموزشی حرفه و مشاغل هست، دوم خود آموزش که در واقع اجرا میشود، عرض کردم در دو بخش دولتی و غیر دولتی و بخش دیگری که خیلی مهم هم هست بحث سنجش مهارت و تعیین صلاحیت حرفهای مهارت آموزان هست که منجر به صدور گواهینامه میشود، در حوزه استاندارد ما تا الان بیش از ۶۰۰ شغل را استانداردهای شایستگی را برایشان تدوین کردیم و خوشبختانه این جذاب شده برای بخش خصوصی و همچنین برای مهارت آموزان، چون این استانداردها ۳۰ تا ۴۰ ساعته تدوین شده و در همین یک سال گذشته که فعال شده ۳۰ درصد آموزشها د ربخشهای دولتی و خصوصی در همین چارچوب ارائه شده است.
علاوه بر این در سال گذشته یعنی سال ۱۴۰۱ ما بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر را مهارت آموزی داشتیم که نسبت به سال ۱۴۰۰ یک رشد ۲۶ درصدی داشته، ۸۰۰ هزار نفر در بخش دولتی، ۹۰۰ هزار نفر در بخش غیردولتی آموزش دیدند، یکی از طرحهای بسیار خوب ما طرح آموزش در محیط کار واقعی بوده که سال گذشته ۳۶ هزار نفر یعنی در ۳۶ هزار کارگاه این آموزشها را دیدند و سیاست سازمان هم استفاده از ظرفیت بخش غیردولتی هست و این که یک پیوندی بین بنگاههای اقتصادی و مراکز آموزش فنی و حرفهای ایجاد بکند.
موضوع بعدی یا حوزه بعدی، حوزه سنجش مهارت و صلاحیت حرفهای است، روزانه به طور متوسط ۵۳۰۰ نفر در آزمونهای سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور شرکت میکنند.
سوال: عدد بسیار بزرگی است.
شهریور: بله، این آزمونها هم آزمون الکترونیکی است که این متقاضیان به صورت دانشی تست میشوند و بعد هم آزمونهای عملی را دارند، ما برای این که این ارائه خدمات را تسهیل بکنیم و ورود نیروی کار ماهر به بازار کار را تسریع بکنیم، ۴ تا مرکز سنجش راه اندازی کردیم ۵۹ حوزه آزمون الکترونیکی راه اندازی کردیم و بزودی هم در تبریز انشاالله بزرگترین مرکز سنجش مهارت و تعیین صلاحیت حرفهای را افتتاح خواهیم کرد.
در همین حوزه ما زمان فاصله آزمون تا صدور گواهینامه را از ۴۵ روز به ۷ روز کاری کاهش دادیم، در بیش از سه هزار استاندارد و محدودیت را هم از برگزاری آزمونها برداشتیم، یعنی هر شهروندی که میتواند یا مدعی هست که مهارتی را دارد میتواند مراجعه بکند و در آزمونهای ما شرکت بکند و اگر موفق بشود گواهینامه مهارت بگیرد.
سال ۱۴۰۱ ما یک میلیون و ۷۰۰ هزار گواهینامه مهارت صادر کردیم که نسبت به سال ۱۴۰۰، ۳۵ درصد رشد داشته است.
چون ما قانون الزام به فراگیری آموزشهای فنی و حرفهای را داریم که طبق قانون همه بنگاههای اقتصادی در بخشهای مختلف و همچنین دستگاههای دولتی موظف هستند که از افرادی که میخواهند پروانه کسب و فعالیت بگیرند یا این که مشغول به کار بشوند، گواهینامه مهارت فنی و حرفهای را مطالبه کنند، این را من خواستم خواهش کنم که حتما فعالان بخش اقتصادی و حتی دستگاههای دولتی مورد توجه قرار بدهند.
سوال: میدانم که فعالیتهای سازمان فنی و حرفهای و شعب آن در مراکز استانها خیلی گسترده است، ولی زمان کوتاه است امیدوارم در نوبتهای بعدی بتوانیم به این فعالیتها بپردازیم و چگونگی ایجاد پل ارتباطی بین سازمان فنی و حرفهای کشور و صنعت کشور که میتواند اتفاق بسیار مبارکی باشد.
شهریور: فرصت دیگری اگر بگذارید که ما نهضت ملی مهارت آموزی را که برنامه ۵ ساله تدوین شده و برای این که ما به ۱۶ میلیون نفر آموزشهای مهارتی بدهیم انشاالله خدمت هموطنان بزرگوارمان تشریح خواهیم کرد.