كارشناس مسائل سیاسی: شكل گیری ارز واحد در گروه بریكس را موجب كاهش قدرت و از بین رفتن هژمونی دلار در آینده نظام اقتصادی جهان عنوان كرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رادیو گفتوگو ،آقای سیدجعفر هاشمی سفیر اسبق ایران در برزیل در ارتباط تلفنی با برنامه راهبرد شرقی با اشاره به ایده اولیه تشكیل گروه بریكس كه متشكل از ۴ كشور بوده است، افزود: درسال ۲۰۱۰ با پیوستن افریقای جنوبی این گروه از بریك به بریكس تبدیل شد.
پیش تر نیز كشورهای افریقای جنوبی، هند و برزیل اتحادیه ای تحت عنوان رنگین كمان داشتند كه دست گرمی برای انجام اتحادیه جدید بود. این كارشناس مسائل سیاسی اهدافی نظیرتوسعه متوازن، گسترش منافع مشترك اقتصادی و تلاش برای ساخت جهانی هماهنگ، صلحی پایدار و رفاه مشترك را از دستاوردهای بریكس دانست. وی افزود: بریكس باید نقشی برای اصلاح نظام مالی داشته باشد؛ چراكه تحریم امریكا موجب مشكلاتی در زمینه غلات شده است و از دیگر سو ۲۰ كشور نیز درخواست پیوستن به بریكس را داشته اند. هاشمی با اشاره به تلاش رئیس جمهور برزیل در ردِ سم پاشی كشورهای غربی و قرار گیری بریكس در مقابل كشورهای گروه۷ گفت: در سال ۲۰۱۷ در جریان اجلاس سران بریكس ایده بریكس پلاس مطرح شد كه اضافه شدن اعضای جدیدی را درپی دارد و از سوی چین مطرح شده است و لذا اخیرا پذیرفته شد كه با قبول كردنِ شروطی اعضای دیگر نیز پذیرفته شوند. در این راستا پیوستن كشورهای غربی به اتحادیه اروپا نیز ابتدا تصویب شد و سپس كشورها موظف بودند ساز و كارهای مربوط به اتحادیه و استانداردهای مورد نظر را از سر بگذرانند؛ درست مانند گذراندنِ واحدهای درسی از سوی یك دانشجو كه در دانشگاه پذیرفته شده است. مقابله بریكس با ناعدالتی در جهان وی با ابراز خوشنودی نسبت به قبول شدن جمهوری اسلامی در این گروه گفت: مخالفت هایی نیز نسبت به بریكس پلاس موجود بود كه خوشبختانه از بین رفت؛ در این راستا چین تلاش بسیاری داشت تا این اتفاق بیفتد. این كشور دومین اقتصاد بزرگ دنیا را داراست و خوب است مخاطبان رادیو گفتوگو بدانند كه اعضای بریكس ۳۷درصد زمین های جهان را در اختیار دارند و ۲۷درصد جمعیت دنیا را در خود جای داده اند و از طرفی ۱۹ درصد تجارت دنیا را مدیریت كرده و ۳۵ درصد ذخایر اصلی دنیا را در اختیار دارند. هاشمی با استناد به این آمار و ارقام به اهمیت بریكس برای آینده نظام بین الملل اشاره كرد و گفت: این گروه در واقع بسیار قدرتمند است و البته باید برخی مشكلات پیش رو را بر طرف نماید ولی اتفاق نظر اعضا ناظر بر ناعدالتی كنونی است كه تحت سلطه غرب می باشد و امریكا و غرب نیز درصدد پر كردن شكاف های حاكمیتی در جهان می باشد. اهمیت و ظرفیت های بریكس بنابراین بریكس اهمیت بسیاری برای اعضا دارد و در مقابل نیز زنگ خطری است برای كشورهایی كه نمی خواهند هژمونی قدرت خود را از دست بدهند. وی با اشاره به آمار سال ۲۰۲۱ گفت: كشورهای بریكس سه میلیارد جمعیت را در خود جای داده كه ۴۶ درصد نیروی كار جهان را تشكیل می دهند و لذا قدرتی باورنكردنی می باشد و در صورت دسترسی به یك ارز واحد، جایگاه بزرگِ جهانی را از آن خود می كنند و منابع وافری نیز در این كشورهاست كه قدرت بالقوه بسیاری را شكل می دهد. سفیر اسبق ایران در برزیل در ادامه سخنان خود در رادیو گفتوگو خاطرنشان كرد: كشورهای بریكس از نظر قدرت جهانی قابل توجه هستند و افزایش همكاری شان با سایر كشورها، در صورت تشكیل بریكس پلاس منجر به نفوذ و ادامه همكاری در موضوعات كلیدی بین المللی خواهد شد و از طرفی هر یك از اعضا ویژگی های منحصر به فردی دارند.