پخش زنده
امروز: -
محققان در مطالعهای جدید برروی بیماران ام اس، توجه خود را به ترمیم غلافهای اطراف اعصاب آسیب دیده معطوف کرده اند که با تقویت سازوکاری توسط یک ترکیب قند طبیعی تنظیم میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نیواطلس محققان مؤسسه بیوشیمی بالینی در دانشکده پزشکی هانوفر (MHH) آلمان میگویند: در اوج گرفتن بیماری ام اس، سلولهای ایمنی سرکش، در پاسخ به علامت سلولهای مغز، غلافهای محافظ میلین را در اطراف اعصاب تخریب میکنند و به آنها آسیب میرسانند. یک قند طبیعی با نام اسید پلی سیالیک، نقش مهمی در فعال کردن این سلولها دارد. محققان دریافتند که اگر این سلولها موسوم به میکروگلیا را با اسید پلی سیالیک اضافه دستکاری کنند، سلولها میتوانند از حالت التهابی به ضد التهابی تبدیل شوند و به این غلافهای عصبی اجازه ترمیم میدهند.
هاوک تیسلر (Hauke Thiesler) محقق دانشکده پزشکی هانوفر در این باره گفت: میکروگلیا گیرنده ایمنی به نام Siglec-E دارد که اسید پلی سیالیک را تشخیص میدهد. این سلولهای کلیدی کار را مستقیماً در محل انجام میدهند و ما میخواهیم آنها را به یک جهت خاص هدایت کنیم، به اصطلاح با کمک اسید پلی سیالیک آنها را برای بهبودی برنامه ریزی کنیم.
تیسلر میافزاید: هدف ایجاد محیطی است که به آن غلافهای میلین و سلولهای عصبی اجازه میدهد تا ترمیم شوند و بیماران ام اس را از بسیاری از اختلالات عملکرد مغز و نخاع مرتبط با بیماری خودایمنی نجات دهد.
لارا جاسمین شرودر (Lara-Jasmin Schröder) از بخش عصب شناسی میگوید: افراد مبتلا معمولاً زمانی که علائم بالینی ام اس برای اولین بار ظاهر میشوند بین ۲۰ تا ۴۰ سال سن دارند. به همین دلیل، محققان میگویند که این زمان دریچه بزرگی برای درمانهایی باقی میگذارد که میتوانند خوددرمانی را تشویق کنند تا به طور بالقوه ام اس را در حالت بهبودی نگه دارند.
تیسلر در پایان میگوید: مزیت این است که گیرنده Siglec-E در مغز فقط روی سلولهای میکروگلیا مینشیند و بنابراین میتواند به روشی بسیار هدفمند در آنجا دخالت کند. همچنین با توجه به اینکه این درمان بر روی سازوکاری عمل میکند که التهاب را به یک منطقه ترمیم ضد التهابی تبدیل میکند، ظرفیت بررسی سایر بیماریهای عصبی نیز وجود دارد.
شرح کامل این تحقیق در مجله Frontiers in Cellular Neuroscience منتشر شده است.
مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خودایمنی التهابی ناتوان کننده است که بر سیستم عصبی مرکزی (CNS) تأثیر میگذارد. در حالی که مبتلایان میتوانند دورههای طولانی بهبودی را تجربه کنند که در آن علائم رایج مانند کنترل حرکتی و خستگی با خوابیدن ام اس کاهش مییابد، اعصاب آسیب دیده به طور فزاینده میتواند عود بیماری را مکرر و شدیدتر کند.