پخش زنده
امروز: -
دانشمندان به دنبال پرتاب موشکهای پاکسوز هستند تا آلودگیهای زیست محیطی را کاهش دهند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما صنعت سفرهای فضایی، با چندین پرتاب در سال، نقش مهمی در میزان انتشار کربن دارد. با رشد سریع صنعت فضایی تجاری، بهتدریج شاهد افزایش پرتاب موشک به فضا هستیم و این مسئله میتواند تاثیرات نامطلوبی روی آبوهوا و در نتیجه سلامت انسان داشته باشد.
در ماه مه سال ۲۰۲۲، دو دانشمند از دانشگاه نیکوزیا در قبرس، در مطالعهای که در مجله Physics of Fluids منتشر شد، به دنبال اندازهگیری این تاثیرات از طریق شبیهسازیها بودند. در این شبیهسازیها، دانشمندان از دادههای مبتنی بر سوخت استاندارد موشک RP-۱ استفاده کردند. RP-۱ یک شکل بسیار تصفیه شده از نفت سفید است که برای چندین دهه بهعنوان سوخت استاندارد موشک مورد استفاده قرار گرفته است. از آنجا که RP-۱ سوختی پاکسوز نیست، مقادیر زیادی CO ۲ و ذرات کربن سیاه را منتشر میکند.
بر اساس گزارشی که اخیرا منتشر شده است، اکنون میتوانیم امیدوار باشیم که یک انقلاب سبز در صنعت پرتاب فضایی آغاز شده است. بهتازگی سه شرکت نوظهور پرتاب موشک، یعنی دو شرکت اروپایی و یک شرکت آمریکایی، تصمیم گرفتهاند موشکهای خود را با سوخت پروپان سازگار کنند. پروپان بسیار تمیز میسوزد و کربن سیاه در جو باقی نمیگذارد. از طرفی شکل تجدیدپذیر پروپان-پروپان زیستی- میتواند انتشار CO ۲ را تا ۹۶ درصد نسبت به موشکهای دیگر کاهش دهد.
یکی دیگر از نشانههای امیدوارکننده صنعت فضایی مربوط به آژانس فضایی اروپا (ESA) میشود. آنها اخیرا در مطالعهای به نام «سیستمهای حملونقل فضایی و پرتاب فوقالعاده سبز» به دنبال راهحلهایی برای بهرهبرداری در سالهای ۲۰۳۰-۲۰۵۰ هستند.
مقابله با انتشار زبالههای فضایی نیز از موضوعاتی است که به آن پرداخته شده است. اکنون میلیونها زباله فضایی در مدار زمین وجود دارد. آژانس فضایی اروپا (ESA) قرار است منابع خود را در اختیار طرحهایی قرار دهد که به دنبال حذف فعال زبالههای فضایی هستند و مدار زمین را تمیز میکنند.
آنچه امروز بهعنوان فعالیتهایی داوطلبانه انجام میگیرد، بیشک در آینده به مشوقهای مالی و در نهایت تصویب قوانین منجر خواهد شد و با این حساب بعید به نظر میرسد که پرتابها و سفرهای فضایی برای مدت طولانیتری مجوز رایگان دریافت کنند.