پخش زنده
امروز: -
آنطور که مهمان ویژه برنامه بریکس شبکه خبر میگوید، بریکس نوک پیکان حمله به نظم آمریکایی در بعد اقتصادی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، هادی زاده، کارشناس مسائل بین الملل در این برنامه تلوزیونی گفت: این بدان معنا است که کشورهای عضو بریکس به دنبال توسعه روابط، ایجاد سازو کارهای اقتصادی و سیاسی جدید بدون سلطه آمریکایی هستند.
به گفته هادی زاده، در کنار این سیاست ها، مبحث دلارزدایی نقشی کلیدی را ایفا میکند و در مورد دلازدایی، بگذارید به جملهای از وزیر خارجه انگلیس اشاره کنم که بعد از کنفرانس برتون وودز که در آن دلار رسماً به عنوان پول جهانی معرفی شد ایراد شد. آنجا خبرنگاری از وزیر خارجه انگلیس پرسید، آیا با تبدیل شدن دلار به پول جهانی، انگلیس به عنوان یکی از ایالتهای آمریکا شناخته میشود؟ وزیر خارجه انگلیس با سرافکندگی گفت: "شاید چیزی بدتر از این. "
هادی زاده ادامه داد: این بدان معنی است که وقتی پول جهانی دلار توسط آمریکا به عنوان پول اصلی نظام بین الملل در مراودات تجاری انتخاب شد خیلیها از آن ناراضی بودند، اما قدرت اعلام نارضایتی نسبت به این مسئله را نداشتند. کشورهای بریکس امروز این جرأت را به خودشان دادند که بیایند اعلام کنند که ما میخواهیم یک ارز جدیدی را معرفی کنیم. این ارز قرار نیست شبیه به دلار و یورو باشد و در دنیا تبدیل به پول رسمی دنیا شود. ارزی است که بین کشورهایی که عضو این ساز و کار هستند مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
او گفت: قرار است یک صندوق ارزی تشکیل شود و صحبتها در مورد این که این صندوق چگونه باید عمل کند، مبادلات بر مبنای پول ملی به چه صورت باشد، آیا صرفاً بر مبنای ارز ملی هر کشور باشد یا خیر، یک ارز واحدی را مشخص کنیم، هنوز در جریان هست. اما کشورها همان طور که میدانید به سمت این رفتند که مبادلات خودشان را با ارزهای ملی خودشان انجام بدهند. این ظرفیت اقتصادی در کنار بانک توسعه نوین بریکس میتواند روند دلارزدایی را شدت ببخشد.
به گفته این کارشناس، دلارزدایی یک پروسه است. یک روند است. یعنی همان طور که از صد در صد مبادلات جهانی که به دلار بوده است امروز رسیدیم به زیر ۷۰ درصد. کشورهای دنیا و به خصوص قدرتهای نوظهور جهانی به دنبال این هستند که هر روز آمار استفاده از دلار را در مبادلات خودشان کمتر و کمتر کنند تا هیمنه قدرت اقتصادی آمریکا را بشکنند.
هادی زاده گفت: بریکس فرصتهایی را برای ما درست میکند، مثلاً بریکس بانک توسعه جدید دارد. این بانک فارغ از مسئله سوئیفت به دنبال این است که روابط و مبادلات اقتصادی و مالی بین کشورها را رتق و فتق کند و به نظرم این یکی از فرصتهای سیاسی - اقتصادی است که امروز در اختیار ما قرار میدهد.
وی ادامه داد: هم اکنون ۴۰ درصد جمعیت دنیا در کشورهای عضو بریکس هستند، این یک ائتلاف فراقارهای است. این ائتلاف شامل قدرتهای جهانی هست. قدرتهایی مثل قدرت اقتصادی چین، مثل روسیه به عنوان قدرت نظامی و اقتصادی که حتی به عنوان پمپ بنزین جهان معروف است؛ چون سرشار از منابع انرژی است.