پخش زنده
امروز: -
مدرّس، مشاور و پژوهشگر آموزشی گفت: برای بهرهمندیِ بِهینه از رتبه و نتیجۀ کسبشده و انتخاب رشتۀ شایسته و برجسته و پُربازده لازم است داوطلبان کنکور سراسری سال ۱۴۰۲، مشاوران، دبیران و مدیران مدارس و آموزشگاههای سراسر کشور و والدین دانشآموزان به چند نکتۀ کلیدی و کاربردی توجّه کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای پدرام زاویه، چهل نکتۀ ایدهآل برای انتخاب رشتۀ شایسته را تبیین و تشریح کرد.
۱- در پُرکردن فرم انتخاب رشته، حسابی دستودلباز باشید و بههیچعنوان بخیل و خسیس نباشید و هر ۱۵۰ جایگاه را پُر کنید و از تمام انتخابهایی که میتوانید داشته باشید، استفاده کنید و بهرهمند شوید!
۲- همۀ کدرشته محلّ های باآزمون و بدون آزمون (پذیرشِ صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی)، باید در یک فرم وارد شوند.
کدرشته محلّ های تمام گروههای آزمایشی باید در همان فرم قرار بگیرند.
برای انتخابِ رشتههای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی، میتوانید بدون توجّه به نوع مدرک دیپلم و یا پیشدانشگاهی و بدون درنظرگرفتنِ گروه آزمایشی که در آن ثبتنام کرده و یا شرکت نمودهاید، از تمامی گروههای آزمایشی اقدام نمایید.
داوطلبان کنکور سراسری سال ۱۴۰۲، نیازی به ثبتنام در سامانۀ پذیرش دانشجو صرفاً بر اساس سابقۀ تحصیلی ندارند!
۳- با هر رتبه و نتیجهای، حتماً و قطعاً انتخاب رشته کنید.
اگر قبول بشوید و تشریف نبرید و برای کنکورِ سال بعد بمانید، یقیناً بسیار بهتر از این هست که هیچچیز قبول نشوید و برای سال بعد بمانید!
۴- اگر دورۀ روزانه، نوبت دوّم (شبانه)، غیرانتفاعی، پیامنور، مَجازی، پردیس خودگردان، شهریهپرداز و دانشگاه آزاد اسلامی قبول شوید و تشریف نبرید و ثبتنام نکنید، هیچ مشکل و معضل و مسئلهای پیش نمیآید و ذرّهای محدودیّت و محرومیّت ایجاد نمیشود!
طبق قواعد و قوانین موجود؛ حتّی اگر در دورۀ روزانه یا غیرروزانه ثبتنام کنید، بدون انصراف قطعی از تحصیل، میتوانید در کنکور سراسری سال ۱۴۰۳، ثبتنام و شرکت نمایید.
در واقع؛ پذیرفتهشدگان دورۀ روزانۀ آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ و دانشجویان دورههای روزانه و غیرروزانۀ (نوبت دوّم «شبانه»، دانشگاه آزاد اسلامی، پردیس خودگردان، شهریهپرداز، پیامنور، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی «غیرانتفاعی» و مجازی) همۀ مقاطع تحصیلی، اعمّ از کاردانی (پیوسته و ناپیوسته) و کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته) و کارشناسی ارشد (پیوسته و ناپیوسته) و دکتری عمومی یا تخصّصی، بهشرط نداشتن منع نظاموظیفه، میتوانند همزمان با تحصیل در دانشگاه و بدون انصراف از تحصیل، در آزمونسراسری سال ۱۴۰۳ ثبتنام و شرکت نمایند و درصورت قبولی، باید فرم انصراف قطعی از رشتۀ قبلی را به دانشگاه جدید محلّ تحصیل خود ارائه نمایند.
پذیرفتهشدن در رشتهمحلّهای دورۀ روزانۀ بدون آزمون (پذیرشِ صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی) نیز، محدودیّت و محرومیّت ایجاد نمیکند.
۵- با رشتههای متمرکز با شرایط خاصّ (همچون رشتههای دانشگاه شاهد و دانشگاه فرهنگیان)، طوری رفتار کنید که انگار هیچ مصاحبهای در کار نیست! یعنی برای چینِش، بههیچعنوان خودتان را درگیر و گرفتارِ مصاحبهداشتنشان نکنید.
۶- یکی از پُرتکرارترین پرسشهای داوطلبان، بعد از پایان فرآیند انتخاب رشته، این است که چرا برای رشتههای متمرکز با شرایط خاصّ که انتخاب کردم، دعوت به مصاحبه نشدم؟!
چون یا دارای شانسِ قبولی در اولویّتهای بالاتر از کدهای مربوط به رشتههای شرایط خاصّ، بودهاید یا حداقلّ نمرۀ علمیِ لازم و موردنیاز برای معرّفی در این مقطع و مرحله را نداشتهاید.
۷- برای انتخاب رشتۀ اصولی و اساسی، لازم است که با کمک تستهای استاندارد بینالمللی همچون MBTI و HOLLAND که بهشکل رایگان و فراوان در فضای مجازی موجود هستند، تیپ شخصیّتی و ترجیحات شخصیتان و رغبت و ترجیحات شغلیتان را تشخیص بدهید تا رشتههای مناسب برای خودتان و متناسب با تیپ شخصیّتیتان را بشناسید!
۸- انتخاب اَساسی یا احساسی؟: انتخاب رشته باید بر اساس علاقۀ همراه با شعور باشد نه علاقۀ مبتنی بر شور که در نهایت سبب میشود علاقه تبدیل شود به مَلاقه و موجبِ آه و ناله!
حتماً رشتهها را خیلی دقیق و عمیق بشناسید و احساسی و شانسی انتخابشان نکنید.
آگاهی و اطّلاع از امکان ادامۀ تحصیل در رشتههای مطلوب و موردنظرتان، بسیار واجب و ضروری است!
۹- انتخاب رشتۀ صرفاً بر اساس پولسازی و بازار کارِ رشتهها، اشتباه فوقالعاده مهلک و خطرناکی است.
پول یا علاقه؟!: تردید نکنید علاقه! پژوهشهای پُر¬شُمار نشان دادهاند، آنهایی که در ابتدا علاقه را به پول ترجیح میدهند، عموماً شرایط و نتایج عالیتری نصیبشان میشود!
انتخابتان همراه با لذّت هست یا همراه با ذلّت؟!
۱۰- به کیفیّت و وضعیّت و موقعیّت شغلیِ اکنون و الانِ رشتهها نگاه نکنید که اصلاً معقول و منطقی نیست!
به حالت و شرایطِ ۴ تا ۷ سال آینده که از دانشگاه فارغالتّحصیل میشوید، توجّه و نگاه و نظاره کنید!
۱۱- انتخاب رشتۀ زنبیلی ممنوع! یعنی گمان نکنید اگر یک رشتهمحلّ (یک رشته در یک دانشگاه) را بالاتر قرار بدهید، شانس قبولیتان در آن انتخاب بالا میرود. اگر قرار باشد در یک رشتهمحلّ قبول شوید، در ردیف ۱۵۰ هم قرارش بدهید، باز هم قبول میشوید و اگر قرار به قبولنشدن در آن رشتهمحلّ باشد، در ردیف ۱ هم باشد، قبول نمیشوید!
شما در اوّلین انتخابی که نمرۀ لازم و شرایط موردنیاز برای قبولی را داشته باشید، قبول میشوید و دیگر انتخابهای بعدیتان توسّط سیستم بررسی نمیشوند. انگار که اصلاً وجود ندارند!
۱۲- تحصیل در دانشگاههای غیرمعتبر، اگر همراه با خبرگی و نخبگی و نوآوری و نوآفرینی باشد، مسلّماً میتواند به کارآفرینی و ارزشآفرینی منتهی شود!
بهقول دکتر علی شریعتی: اگر حسّ روییدن در تو باشد، در کویر هم رشد خواهی کرد!
۱۳- اگر در یک رشتۀ دانشگاهی غیرممتاز، ممتاز و متمایز باشید، بهمراتب بهتر و برتر از این هست که در یک رشتۀ ممتاز، غیرممتاز و غیرمتمایز باشید.
۱۴- از محلّ سکونت و شهرتان، خیلی دور نشوید و حواستان باشد شهرهایی مثل بروجرد و بروجن و بیرجند و بجنورد را با هم اشتباه نگیرید!
۱۵- تعدّد و تنوّع، ترمز تصمیمگیری هستند. در حقیقت گزینههای زیاد موجود برای تصمیمگرفتن، موجب توقّف تصمیمگیری میشوند! پس گزینههایتان را محدودتر کنید تا راحتتر و رَوانتر، تصمیمِ معقول و مقبول و منطقی و مناسب را بگیرید.
۱۶- انتخاب اَساسی یا وسواسی؟: در انتخاب گرایش و دانشگاه و شهر، حسّاس باشید، امّا بدون وسواس!
۱۷- شوربختانه، در کشورمان بیشتر از ۸۰ میلیون کارشناس و مشاور و متخصّص در تمامی اُمور زمینی و فضایی و فَرازمینی داریم که در همۀ حوزهها و حیطهها، صاحبنظر و همواره در حال عرضه و اظهار و ارائۀ نظرات و نگاههای تخصّصیشان هستند. پس لطفاً به نظرات هر کسی، اعتماد و اعتنا نکنید و فقطوفقط از کارشناسِ کارآمد و کاربلد و کارکُشته، راهنمایی و مشورت بگیرید.
۱۸- تصمیمگیرندۀ پایانی شمایید و مسئولیّتش هم تماماً با شماست. تصمیمگیری را به هیچکس واگذار نکنید.
حتماً از متخصّصِ متعهّد و مجرّب، مشورت بگیرید، ولی تصمیم نهایی را فقطوفقط خودتان با شهامت و شجاعت بگیرید و مسئولیّتش را هم کاملاً بپذیرید. جزو خوشحالانِ بیاراده نباشید!
۱۹- بههیچوجه به انتقالی و تغییر رشته امید نبندید، چون معمولاً امید واهی و توخالی است!
۲۰- برای چیدمان حرفهای و هوشمندانه، باید انتخابهایتان را طوری بچینید که وقتی از بالا به پایین پیش میروید، میزان تمایل و رضایتمندیتان کم شود و کاهش یابد. تغییرات میل و رغبتتان با حرکت بهسمت انتخابهای پایینتر، اکیداً نزولی و کاهشی است!
۲۱- اصلاً و ابداً در چینشتان به بومیگزینی (استانی، ناحیهای، قطبی و کشوری) توجّه نکنید.
۲۲- انتخاب رشتۀ مجازی سازمان سنجش، مطمئنترین و معتمِدترین و معتبرترین و مستندترین مرجع و منبع موجود است! بیخودی پولتان را با انتخاب رشتههای کامپیوتریِ بیپایه و بیمایۀ متفرّقه، دور نریزید و به هدر ندهید!
۲۳- دانشگاه، نهایتاً چند سالی همراه شماست؛ امّا رشته، عین همسر احتمالیتان تا آخر عمر با شماست! پس رشته نسبت به دانشگاه، فوقالعاده مهمّتر و حیاتیتر است.
۲۴- مراقب باشید در دام و تور مشاورنماهای شیّاد و شارلاتان و کَلّاش و کلاهبردار نیفتید و گرفتار نشوید. هرگز هیچکس با رتبۀ نجومی و فضایی، برق یا پزشکی یا حقوق دانشگاههای ممتاز و در کلّ، رشتههای پُرطرفدار و دلپذیرِ دانشگاههای برتر و معتبر، آنهم در دورۀ روزانه؛ قبول نشده، نمیشود و نخواهد شد!
هیچ شعبده و معجزه¬ای در کار نیست! بیچونوچرا، همهاش فریب و حیله و حُقّه و کَلَک و دَغل و دروغ است برای سرکیسهکردن افراد بیفکر و زودباور و سطحینگر...
۲۵- مهمّترین رتبهای که با آن سروکار دارید، رتبه در سهمیۀ نهایی است. رتبه در سهمیۀ نهاییتان، علّت و عامل قبولی شماست نه انتخاب رشتهتان! انتخاب رشته، رتبهتان را کم و عوض نمیکند! انتخاب رشته صرفاً کمک میکند در بهترین رشتهای که امکان و احتمالِ قبولی در آن را دارید، پذیرفته شوید نه در رشتهای که شانس و امکان قبولشدن در آن، برایتان وجود ندارد. گولخور نباشید...
۲۶- حتماً برای هر کدرشتهمحلّ به توضیحات، جنس پذیرش، نیمسال پذیرش و شرایط و ضوابطِ درجشده در بخش پیوستها، دقّت کنید.
حواستان به تمام اصلاحات و اطّلاعیّهها و کُدرشتهمحلّهای جدیدی که توسّط سازمان سنجش اعلام میشوند هم باشد!
۲۷- نوبت دوّم و نیمسال دوّم با هم متفاوت هستند! نوبت دوّم، دورۀ نوبت دوّم یا شبانه است و نیمسال دوّم مربوط به کُدرشتهمحلّهایی (کُدرشتهمحلّ: یک رشته در یک دانشگاه با یک کُد عددی) است که شروعشان از نیمسالِ دوّم یعنی بهمنماه است و هیچگونه تفاوتی بهغیر از زمان آغازشان با کُدرشتهمحلّهای نیمسال اوّل ندارند!
۲۸- بهتر و مناسب تر است که رشته محلّهای دورۀ نوبت دوّم (شبانه) و مؤسّسات غیرانتفاعی را در محلّ سکونتتان یا نهایتاً شهرهای نزدیک به محلّ سکونتتان انتخاب کنید، چون باید شهریه و هزینه پرداخت کنید.
۲۹- مدرک یا مهارت؟!: اگر ارزش مـدارک مـتعدّد، ۱ واحد باشد، یقیناً ارزش مهارتهای متنوّعِ مثبت و مفید و مؤثّر، بیشتر از ۱۰۰ واحد خواهد بود. بسیاری از شرکتهای برتر و معتبر دنیا و برخی از شرکتهای داخلی، شرط مدرک تحصیلی برای استخدام و بهکارگیری افراد ندارند و بهدنبال افراد ماهر و متبحّر هستند! بنابراین قَویّاً و عمیقاً و شدیداً باید بهدنبال افزایش مهارت باشید نه افزودن مدرک! به همین خاطر نباید پریشانی و نگرانی و ناراحتیِ اَلکی در مورد قبولیتان داشته باشید.
۳۰- سلایق و علایق و عقاید خانوادۀ عالیقَدرتان، کاملاً مهمّ و مُحترمند، ولی سلایق و علایق و عقاید خودتان، بسیار مهمّتر و محترمترند و دیگر هیچ...
۳۱- یِکهو پردیسهای دانشگاه فرهنگیان را با پردیسهای خودگردانِ دانشگاهها اشتباه نگیرید! از زمین تا آسمان با هم فرق میکنند! پردیسهای خودگردان، پولی¬ و بسیار گران هستند. امّا پردیسهای دانشگاه فرهنگیان نهتنها شهریه ندارند، حقوق هم میگیرید و استخدام هم میشوید...
حتماً حواستان باشد که پردیسهای دانشگاه تهران (پردیس فارابیِ قم، پردیس ابوریحانِ پاکدشت) را با پردیسهای خودگردان اشتباه نگیرید!
۳۲- برای دانشگاههای فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی، فقط میتوانید کدرشتهمحلّهای مربوط به اُستان بومیتان که در کارنامهتان با عنوان اُستان بومی مشخّص شده است را انتخاب نمایید.
۳۳- ۱۰ رشتهمحلّ اوّل (ردیف ۱ تا ۱۰) را تخیّلی و رؤیایی انتخاب کنید که حسرتبهدل نمانید! یعنی انتخابهایی که با وضعیّت و موقعیّت فعلیتان، خیلی فاصله دارند و تقریباً برایتان دستنیافتنی هستند را قرار دهید.
۳۴- از ردیف ۱۱ تا ۵۰ را رشتهمحلّهای خوشبینانۀ منطقی انتخاب کنید نه خوشبینانۀ تخیّلی! یعنی انتخابهایی را که نیاز به رتبه و شرایط بهتری نسبت به رتبه و شرایط الانتان دارند، بگذارید. رتبه و شرایط بهتر نه رتبه و شرایطِ خیلی خیلی بهتر!
۳۵- از ردیف ۵۱ تا ۱۳۰ را به رشتهمحلّهای واقعبینانه اختصاص دهید. یعنی انتخابهای مطلوبی را که با رتبهتان و شرایطِ اکنونتان همخوانی دارند و در همان محدوده هستند، قرار دهید.
۳۶- در ۲۰ جایگاه پایانی (ردیف ۱۳۱ تا ۱۵۰)، انتخابهایی را که دوستشان دارید و شانس قبولیتان در آنها بالاست، بگذارید که امسال، جامانده و وامانده و درمانده نشوید. رشتههای دورۀ روزانه را هم میتوانید بدون دغدغه و دلهره و دلواپسی انتخاب کنید.
۳۷- انتخاب رشتۀ شما زمانی به پایان رسیده است که رسیدِ انتخاب رشته که شامل اطّلاعات و مشخّصات فردی، شمارۀ رسیدِ انتخاب رشته (کُد عددیِ رسید انتخاب رشته) و لیست کُدرشتهمحلّهای انتخابیِ شماست را دریافت کرده باشید.
حتماً این رسید را ذخیره یا چاپ کنید و نزد خود نگه دارید!
۳۸- بِرَم یا که نَرَم؟!: خیلی دقیق و عمیق، ببینید و بررسی کنید که فایدۀ ماندن و امسال نرفتن بیشتر است یا هزینهاش! تنها مراقب باشید جوّگیر نشوید که بعداً ناجور، گیر میکنید!
۳۹- ذهن خوب یا ژِن خوب؟!: اگه ذهن خوب داشته باشیم، قطعاً هیچ نیازی به ژن خوب برای رشد و پیشرفت نداریم. با تربیت و تقویت ذهن، میتوانیم ذهنی خوب و مرغوب و مطلوب، داشته باشیم.
اکثرمان فکر میکنیم ماها باهوشترین مردم دنیاییم، در حالی که بهتر است واقعبین باشیم و بهجای اینکه فکر کنیم فوقالعاده هستیم، تلاش کنیم فوقالعاده بِشویم!
برای مفیدبودن، کوشش کنیم نه برای مهمّبودن. اگر مهمّ هم شدیم که چه بهتر!
۴۰- پیشنهاد میشود، قصّه و قضیه را خیلی جدّی نگیرید! مشاهدات و مطالعات مفصّل و متعدّد نشان میدهند که شادی، ساختنی است نه یافتنی! انتخاب با شماست.
حتماً با حدّاکثرِ دقّت و جدّیّت و کیفیّت، کارهای لازم و اُمورِ موردنیاز برای انتخاب رشتۀ شایسته و برجسته را انجام دهید و اجرا کنید، امّا بههیچعنوان تصوّر و تخیّل نکنید که کسب نتیجه و رتبۀ عالی و قبولی در رشته و دانشگاه دلخواهتان، مدّتزمان طولانی و زیادی، سببِ شور و شادی و موجب خوشحالیتان میشود!
قطعاً بعد از فارغالتّحصیلی هم، تغییر و تحوّل و دگرگونی و دِگَردیسیِ خاصّی رخ نمیدهد!
پس منتظر نمانید و کوشش و تلاش و تَقلّا کنید، از اکنون و الان، احوال و روزگارِ نیک و پُرمهر داشته باشید...