«خانه کُرد سنندج»؛ گنجینهای از فرهنگ و تاریخ کردستان
«خانه کُرد» نام بنایی تاریخی در مرکز شهر سنندج است و مجموعه ای فرهنگی نیز در «عمارت آصف» آن در ضلع شمالی خیابان امام خمینی(ره) دایر شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ خانه کُرد شامل عمارتهای آصف دیوان، مشیر دیوان، بخش باقی مانده خانه ساعدالسلطان (منزل امیر آصفی) و زمینهای حد فاصل این بناها و حمام و سر در خانه شجاع لشکر است.
مجموعه فرهنگی «خانه کُرد» شامل فضاها و غرفههای نمایشی موزه سنندج است.
«عمارت آصف» به عنوان اصلی ترین و بزرگترین بنای «خانه کرد»، یکی از قدیمیترین بناهای موجود در شهر سنندج است و براساس شواهد و شیوه معماری، احداث بنای اولیه آن که (بخش عمده ضلع شمالی را دربرمی گیرد) مربوط به دوره صفویه است و قسمتهای دیگر آن در دوره قاجاریه و اوایل پهلوی تکمیل شده است.
این عمارت که به شماره 1882 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است در سال 1376 توسط ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کردستان تملک شد، پس از انجام مطالعات و تهیه طرحهای لازم، مرمت احیای آن از سال 1378 آغاز شد و تا اردیبهشت سال 1382 به طول انجامید.
مجموعه عمارت آصف حدود 4000 مترمربع عرصه و اعیانی دارد و علاوهبر سر در و دالان ورودی و اتاق تقسیم آب، دارای چهار حیاط است که عبارتند از حیاط بیرونی(اصلی)، حیاط اندرونی، حیاط مستخدمین و حیاط مطبخ.
فضاها و غرفههای نمایشی حال حاضر موزه سنندج شامل نگارخانه و حیاط ورودی، حمام، مکتب خانه، بخش اسناد و عکسهای تاریخی، اتاق خان، بخش مشاهیر، مطبخ، کتابخانه، بخش اسناد و عکس های تاریخی، زیورآلات و غرفههایی شامل مشاغل و فنون، پوشاک، صنایع دستی و زندگی روستایی و شهری است.