پیگیری قطع بیمه قالیبافان
از ۴۵۰ هزار قالیباف دارای بیمه تامین اجتماعی در سال ۱۳۹۲، بیمه ۲۵۰ هزار نفر به علل مختلف قطع شد و واریزی حق بیمه سنوات گذشته آنها حدود ۱۰ سال است که بلاتکلیف مانده است.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما؛ سال گذشته بود که برای پیگیری وضعیت بیمه قالیبافان به سراغ متولیان صنعت فرش رفتیم.
خانم فرحناز رافع رئیس مرکز ملی فرش در بهمن ۱۴۰۱ در مصاحبهای اختصاصی گفته بود: بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر با دارا بودن کارت شناسایی قالیبافی در صنعت فرش دستباف مشغول فعالیت هستند که فقط ۲۳۰ هزار نفر بیمه قالیبافی دارند و باقی فعالان فاقد بیمه هستند.
وی ادامه داد: افزایش بیمه قالیبافان در رکودی ۱۰ ساله فرو رفته است و به دلیل مشخص نبودن ردیف بودجهای طرحهای توسعهای برای آن در نظرگرفته نشده است.
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: امسال با هماهنگی و همکاری که با سازمان تامین اجتماعی داشته ایم فقط توانستیم به ازای هر یک نفر که از بیمه تامین اجتماعی خارج میشود یک نفر قالیباف را وارد کنیم، که باز هم کافی نبود.
این در حالی بود که آقای عبدالله بهرامی مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای سراسری فرش دستباف نیز با اشاره به وضعیت نابسامان بیمه شدگان قالیبافی در اظهار نظری گفته بود: سازمان تامین اجتماعی تا سال ۹۲، چهار صد و پنجاه هزار بافنده را تحت پوشش بیمه قرار داد، اما از سال ۹۲ به بعد، بیمه ۲۵۰ هزار بافنده را به علت تامین نشدن بودجه قطع شد و تاکنون هیچ مسئولی پاسخگو نیست که پولهای که بافندهها بابت ۵ تا ۶ سالی که پرداخت کردند چه شد؟ هزاران میلیارد تومان پول وارد سازمان تامین اجتماعی شد، اما بیمه این بافندهها قطع شد و هیچ کس هم پاسخگو نیست.
وی با اشاره به اینکه دولت مکلف است حدود دو میلیون بافنده را بیمه کند گفت: بحث بیمه در امنیت اجتماعی بافنده بسیار مهم است که میتواند انگیزه برای ادامه بافت داشته باشد.
براساس قانون مصوب سال ۸۸ استادکاران و کارگران قالی و فرش دستباف بدون کارفرما و با کارفرما، شاغل در کارگاههای خانگی تکباف قالی و فرش و یا تحت پوشش تعاونیهای قالی و فرش و مجتمعهای کوچک و بزرگ مربوطه و همچنین شاغلان صنایع دستی خانگی و غیر آن در گروههای مصوب شناسه دار (کددار) صنایع دستی ایران که به صورت تمام وقت در مشاغل یاد شده اشتغال دارند، تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار میگیرند که بیست درصد (۲۰%) سهم دولت و هفت درصد (۷%) سهم بیمه شده خواهد بود. درصورت وجود کارفرما، با پرداخت سه درصد (۳%) سهم کارفرما بیمه یاد شده شامل بیمه بیکاری نیز خواهد بود.
برای پیگیری وضعیت بیمه و بلاتکلیفی قالیبافانی که بیمه آنها قطع شده به سراغ وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی رفتیم.
آقای سید صولت مرتضوی در حاشیه بازدید از میزهای تخصصی خبرگزاری صداوسیما درپاسخ به اینکه چرا بیمه قالیبافان متوقف شده است، گفت: بیمه قالیبافان نیاز به بودجه دارد و نمایندگان مجلس باید به آن بودجه لازم را تخصیص دهند.
وی با اعلام اینکه در برخی سالها منابع لازم برای بیمه قالیبافان اختصاص داده شد، افزود: برخی سالها هم بودجهای برای این موضوع در مجلس در نظر گرفته نشد و برای همین در سالهای گذشته بیمه این افراد زحمت کش جامعه منظم ادامه پیدا نکرده است.
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در خصوص افرادی هم که در سالهای قبل حق بیمه خود را پرداخت کردند، اما اکنون بیمه آنها قطع شده، گفت: این موضوع را به عنوان یار دوازدهم قالیبافان پیگیری میکند، اما خبرنگاران رسانه ملی هم باید وکیل مدافع قالیبافان باشند تا این افراد زودتر به حق و حقوق خود برسند.
این در حالی است که از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر مشمول بیمه تامین اجتماعی تنها در حدود ۲۳۰ هزار نفر دارای بیمه هستند و برای پیگیری این کاستی به سراغ متولیان بیمه قالیبافی در سازمان تامین اجتماعی رفتیم:
آقای مهدی شکوری مدیرکل امور بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی درباره حذف بیمه قالیبافان گفت: برای اطمینان بخشی به بیمه شدگان با وجود محدودیت بودجه و امکان جذب بیمه شدگان جدید، به گونه برنامه ریزی کرده ایم که افرادی که در این حرفه اشتغال ندارند را از بیمه خارج و افراد مشغول به کار در این حرفه و بافندهها را جایگزین کنیم.
وی توضیح داد: اگر بیمه ۱۰۰۰ نفر قطع شده، معادل آن میتوانیم هزار نفر جدید را جذب کنیم، همان طور که سال گذشته با این روش بیش از ۶ هزار بافنده جذب شدند و امسال هم این روش را ادامه میدهیم.
فعالان این صنعت میگویند وجود برخی موانع در تامین مواد اولیه و قطع شدن بیمهی قالیبافان سبب شده تا بافندهها رغبتی به تولید فرش دستباف نداشته باشند و به همین جهت تولید این محصول در کشور کاهش چشمگیری داشته است.
صنعت فرش در ۳۱ استان کشور جریان دارد که نیازمند حمایت بیمهای از قالیبافان به عنوان عناصر اصلی تولید در این عرصه هستند.
پیگیری تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما برای توسعه و افزایش بیمه قالیبافان همچنان ادامه دارد.
زهره پرورش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما