پخش زنده
امروز: -
هوش مصنوعی طی یک سال گذشته پیشرفت چشمگیری کرده است و حالا محققان سنگاپوری در حال تحقیق درباره این موضوع هستند که آیا میتوان با استفاده از هوش مصنوعی ذهن افراد را خواند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از شبکه «گلوبال نیوز»، محققان معتقدند نتایج این تحقیق میتواند به معلولان و افرادی که قدرت تکلم ندارند کمک فراوانی کند، هر چند برای استفاده از آن نیاز به قانونگذاری هم وجود دارد.
آیا تا به حال نگران این بوده اید که فردی میداند شما دقیقاً به چه فکر میکنید؟ «لی» به دانشگاه ملی سنگاپور آمده است تا ببیند آیا واقعاً انجام گرفتن چنین کاری ممکن است. او و شرکت کنندگان دیگر در این مطالعه، ساعتها داخل دستگاه پرسروصدای اِمآرآی قرار میگیرند.
تکنسین: سرتان نباید اصلاً تکان بخورد!
وقتی که آنها داخل دستگاه هستند، هزاران تصاویر را به مدت هر کدام ۹ ثانیه به آنها نشان میدهند و هر بار عملکرد مغز آنها اسکن میشود و آنها با استفاده از این اسکن ها، یک الگوی هوش مصنوعی برای شرکت کننده در تحقیق میسازند. سری بعد که دوباره آنها در دستگاه قرار میگیرند، آنها به تصاویر جدیدی نگاه میکنند و پژوهشگران سعی میکنند تا با استفاده از همان الگوی هوش مصنوعی و «استیبل دیفیوژن» (Stable Diffusion)، که یک الگوی عمومیِ تصویرسازی با استفاده از هوش مصنوعی است، دوباره آن تصاویر را تکرار کنند، اما دانشمندان این بار به جای استفاده از کلمات از دادههای مربوط به اسکن مغز شرکت کنندگان استفاده میکنند.
جیاشین چینگ، دانشگاه چینی هنگ کنگ: این مترجم فعالیتهای ذهن را به زبان خاصی ترجمه میکند که برای «استیبل دیفیوژن» قابل فهم است و بعد تصاویری را ایجاد میکند که شما در آن لحظه میبینید.
اینها بعضی از تصاویری هستند که شرکت کنندگان به آنها نگاه کرده اند و اینها تصاویری هستند که الگوی هوش مصنوعی ساخته است. بعضی از تصاویر بازآفرینی شده، دقیقتر از بقیه هستند. این تحقیق فعلاً در مرحله تصاویر ساده است و مغز هر فرد هم به الگوی متفاوتی نیاز دارد، اما دانشمندان امیدوارند این تحقیق روزی بتواند به افراد معلول یا کسانی که توان تکلم ندارند، کمک کند.
ژیجیائو چن، دانشگاه ملی سنگاپور: شاید بتوانیم به (معلولان) کمک کنیم تا بتوانند رباتهای مخصوص خود را کنترل کنند و از گوشی تلفن همراه خود استفاده کنند و با دیگران ارتباط برقرار کنند.
پی بردن به آنچه در ذهن یک فرد میگذرد، نگرانیهای اخلاقی هم به همراه دارد. آیا ممکن است افکار بیمارانی که مغز آنها اسکن میشود، ردیابی شود؟ آیا میشود از دستگاه اِمآر آی به عنوان دستگاه دروغ سنج استفاده شود؟ پژوهشگران میگویند پیش از آنکه این فناوری تکمیل شود، به قانونگذاری درباره آن نیاز است.
ژوان هلن ژو، دانشگاه ملی سنگاپور: این کار بسیار سخت خواهد بود. به نظرم دست کم پنج تا ۱۰ سال دیگر زمان لازم است.
البته هیچ کسی به صورت تصادفی درون دستگاه اِمآرآی قرار نمیگیرد، پس فعلاً افکار ما فقط به خودمان تعلق دارند.