پخش زنده
امروز: -
آثار تمدنی بسیاری در سطح جرقویه به وضوح مشهود است که ضرورت حفظ و حراست از این میراث گرانبها را بیش از پیش آشکار میسازد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ کارشناس ایران شناسی و استاد دانشگاه راتگرز در بازدید یکروزه از بناهای تاریخی و میراث فرهنگی بخش مرکزی جرقویه بر اولویت حفظ گویش محلی و آثار تاریخی شهرستان تأکید کرد و گفت: برنامه ریزی برای معرفی بیشتر و بهتر جرقویه نقش بسزایی در ترویج و بهبود فرهنگهای اصیل این منطقه تاریخی دارد.
حبیب برجیان با اشاره به قدمت گویش ولاتی در ایران افزود: این گویش، گویش مناطق مرکزی ایران بوده که به مرور زمان و خصوصاً با پایتختی اصفهان، به مناطق حاشیهای منتقل شده است.
وی با بیان اینکه خوشبختانه هنوز در برخی از مناطق و شهرستانهای استان اصفهان گویش رایج مردم است گفت: نیاز است که فعالان میراث فرهنگی، مستندات و واژگان این گویش را جمع آوری و مکتوب کنند.
در این سفر یکروزه از روستای تاریخی و تمام خشت قارنه، ارگ و خانه تاریخی ملا علی خان میرپنج ینگ آبادی در روستای گنج آباد، دژ تاریخی روستای سیان و ارگ دشت جهان نیک آباد بازدید شد.
شهرستان جرقویه با جمعیتی بیش از ۴۰ هزار نفر یکی از شهرستانهای جدید در شرق اصفهان است که گویش اکثریت مردم در آن ولاتی است و آثار تاریخی زیادی از دوران ایلخانی، سلجوقی، قاجار، اشکانی و صفویه در آن وجود دارد، اما متأسفانه تعداد کمی از این آثار به ثبت ملی رسیده اند.