پاوه و غائلهای که با فرمان امام (ره) ختم به خیرشد
گروهکهای آشوبطلب در ۲۴ مرداد ۵۸ با اشغال شهر پاوه به مراکز سپاه حمله کردند و به جنایات متعددی دست زدند، تا اینکه امام خمینی (ره) فرمان آزاد سازی شهر را صادر کردند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، افراد مسلح حزب منحله دموکرات پس از به دست گرفتن تمام نقاط حساس شهر و ارتفاعات مهم منطقه، به جنایات متعددی دست زدند که در یک مورد، شهادت دلخراش ۲۵ تن از برادران پاسدار بستری در بیمارستان شهر و چهل نفر دیگر از مردم بود. در پی این جنایات فرمان حضرت امام خمینی (ره) برای آزادسازی سریع شهر صادر گردید و پس از جانفشانی های سردار چمران و سرلشکر فلاحی در طی نبردی سهمگین، این شهر از لوث وجود ضدانقلاب پاک شد.
این روزها یادآور حماسه پاوه است، شهری که آماج حملات دشمنان قرار گرفت و تا آستانه سقوط نیز پیش رفت، اما همت یاوران امام خمینی (ره) از جمله شهید فلاحی، شهید چمران، شهید اصغر وصالی، اهداف مزدوران بیگانه پرست را ناکام گذاشت.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، گروهکهای قدرت طلب با حمایت اجانب از جمله رژیم بعث عراق با هدف تجزیه مناطقی از کشور، جنگ داخلی به راه انداختند و با غارت پادگانها دست به شورش و ایجاد جو ترور و ناامنی در استانهای مرزی زدند.
شهرها و روستاهای بسیاری یکی پس از دیگری به اشغال عوامل بیگانه درآمد و مردم بی پناه مورد آزار و اذیت قرار گرفتند.
گروهکهای آشوب طلب بعد از غارت پادگان مهاباد توانستند حضور خود را به زور اسلحه در شهرهای مهمی همچون سنندج، سقز، بانه، بوکان، مریوان و در استانهای آذربایجان غربی و کردستان تحمیل کنند و آنگاه هجمه حملات خود را متوجه شهرهای استان کرمانشاه کرده و به سوی شهرهایی همچون پاوه نیز نیرو گسیل دارند تا با حمایت رژیم بعث عراق ضمن اشغال این شهر، از آنجا به عنوان پایگاه مهمی علیه منافع ملی بهره ببرند.
موقعیت مکانی پاوه
پاوه به دلیل نزدیکی به مرز عراق همچنین دشتی که در نزدیکی آن در خاک عراق وجود دارد و کوهستانی بودن آن، بهترین موقعیت برای انتخاب پایگاهی برای فعالیتهای گروهکها بود از اینرو درصدد تصرف و حفظ آن بودند.
در زمان یورش گروهکهای ضدانقلاب به شهر پاوه نیروهای مدافع شهر را تعداد اندکی پاسدار و نیروهای بومی شکل میدادند.
اما قبل از رسیدن نیروهای دشمن به پاوه اصغر وصالی فرمانده نیروهای مدافع مریوان با شنیدن اینکه ضدانقلاب قصد تصرف این شهر را کرده است بلافاصله خود را به پاوه رساندند.
محاصره پاوه و حمله به بیمارستان
گروهکها با وجود نفرات بیشتر به دلیل مقاومت جانانه مردمی و نیروهای مسلح وفادار به نظام جمهوری اسلامی پشت دروازههای شهر ماندند و موفق به تسخیر شهر نشدند.
اما پاوه به محاصره دشمن درآمد و ساعت به ساعت حلقه آن تنگتر میشد.
شامگاه ۲۲ مرداد سپاه پاسداران و گروهان ژاندارمری پاوه طی پیامهای فوری به مراکز خود در کرمانشاه، اعلام کردند: «پاوه به دست مهاجمان در شرف سقوط است» و از مسئولان و قوای نظامی طلب کمک کردند.
در این پیغامها شرایط بسیار شکننده و مدت مقاومت شهرحدود یک ساعت پیش بینی شده بود.
در پی اعلام این خبر، هیأتی مرکب از دکتر چمران معاون نخست وزیر، تیمسار فلاحی فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش و ابوشریف فرمانده عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با سه فروند هلیکوپتر و مهمات کافی راهی پاوه شدند.
دو روز بعد یعنی در روز ۲۵ مرداد ۱۳۵۸ مهاجمان مسلح با نفوذ به بخشهایی از شهر پاوه، حدود ۶۰ نفر از جمله ۱۸ عضو سپاه پاسداران که در بیمارستان این شهر بستری بودند را قتل عام کردند.
نقش شهید چمران در غائله پاوه
شهید مصطفی چمران در قضیه فراموش ناشدنی «پاوه» شرکت فعال داشت و فرماندهی جریان را بر عهده داشت.
او خود از جریانات درگیری با ضدانقلاب در پاوه چنین نقل کرده است: در جریانات پاوه، خانه پاسداران در محاصره دشمن قرار داشت و پاسگاه ژاندارمری نیز به محض غروب آفتاب با پیشروی نیروهای ضد انقلاب تا پشت دیوارهایش محاصره شد.
گروهک ها برای تسلیم کردن افراد ژاندارمری با بلندگو اعلام میکردند: "ما با شما کاری نداریم، اسلحه خود را تحویل بدهید و به سلامت از پاسگاه خارج شوید، ما فقط میخواهیم پاسدارها و دکتر چمران را سر ببریم! "
شعبانی، مسئول نیروهای پاسدار، نیز ژاندارمها را مختار کرد که خود راهشان را انتخاب کنند و به آنها گفت: "ما آماده شهادت شده ایم و تا آخرین قطره خون خود می جنگیم، ولی به هیچ وجه نمیخواهیم که شما به خاطر ما به خطر بیفتید.
شما میتوانید با کمال آزادی بروید. " ژاندارمها گفتند: "ما افتخار میکنیم که در رکاب پاسداران به شهادت برسیم. "
به این ترتیب، علی رغم تبلیغات وسیع دشمن نیروهای ژاندارم حاضر به تسلیم نشدند و تحت بدترین شرایط ممکن در مقابل حملات آنان ایستادند.
در چنین شرایطی امام خمینی (ره) با صدور فرمانی شدیداللحن خواهان اعزام نیرو به این شهرمیشود و در پی آن نیروهای نظامی به سوی پاوه گسیل شده و شهر از سقوط حتمی نجات می یابد.
بالا گرفتن درگیریها در پاوه
در پی بالا گرفتن درگیریها در پاوه و انتشار اخباری مبنی بر کشتار مردم و پاسداران توسط نیروهای مهاجم، بنیانگذار جمهوری اسلامی با صدور فرمانی خواهان اعزام نیرو به این منطقه شد. متن فرمان امام خمینی بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
«از اطراف ایران گروههای مختلف ارتش و پاسداران و مردم غیرتمند تقاضا کرده اند که من دستور بدهم به سوی پاوه رفته، غائله را ختم کنند. من از آنان تشکر میکنم و به دولت و ارتش و ژاندارمری اخطار میکنم، اگر با توپها و تانکها و قوای مجهز تا ۲۴ ساعت دیگر حرکت به سوی پاوه نشود، من همه را مسئول میدانم. من به عنوان ریاست کل قوا به رییس ستاد ارتش دستور میدهم که بی انتظار دستور دیگر و بدون فوت وقت با تمام تجهیزات به سوی پاوه حرکت کند و به دولت دستور میدهم وسایل حرکت پاسداران را فوراً فراهم کند. تا دستور ثانوی، من مسئول این کشتار وحشیانه را قوای انتظامی میدانم و در صورتیکه تخلف از این دستور نمایند با آنان عمل انقلابی میکنم. مکرر از منطقه اطلاع میدهند که دولت و ارتش کاری انجام نداده اند. من اگر تا ۲۴ ساعت دیگر عمل مثبت انجام نگیرد، سران ارتش و ژاندارمری را مسئول میدانم. والسلام. روح الله الموسوی الخمینی»
پس از پیام امام هزاران تن از نیروهای ارتش و سپاه و داوطلبان غیرنظامی به پاوه سرازیر شدند و پس چند ساعت خبر آزادی شهر پاوه از دست مهاجمان مخابره شد. نیروهای ارتش از نقاط مختلف با هواپیما راهی کرمانشاه شده بودند تا در صورت نیاز پس از تشخیص موقعیت به نقاط ضروری اعزام شوند. آخرین اخبار از شهر جنگ زده پاوه هم حاکی از آن بود که بدنبال اعزام نیروهای کمکی سپاه و ارتش به منطقه، در جریان درگیریها ۳۰۰ نفر از مهاجمان کشته شدند.
پس از پایان غائله و در بعد از ظهر ۲۸ مرداد امام خمینی فرمانده کل قوا، با صدور پیامی از مردم و نیروهای انتظامی و نظامی «تشکر وافر» کرد. متن پیام دوم امام بدین شرح بود:
«بسم الله الرحمن الرحیم
پیرو مسائل پاوه، گروههای بسیار زیادی از اطراف و اکناف کشور آمادگی خود را برای حرکت به منطقه و سرکوبی اشرار اعلام نمودند. من از مردم غیرتمند و برادران عزیزم تشکر وافر می کنم.
پیرو مسئله سنندج- که به اطلاع رسید و به قوای انتظامیه دستور بسیج فوری دادم - از قوای انتظامی اطلاع رسید که اقدام مؤثر و فوری شده است. اکنون مطلع شدم که اهالی محترم و برادران غیور کرمانشاه به طور دسته جمعی پیاده به طرف سنندج حرکت کرده اند.
ضمن تشکر فراوان، از آنان تقاضا دارم به منازل خود مراجعت کنند. به قوای انتظامیه و سپاه پاسداران دستور اکید داده ام که غائله کردستان را ختم نموده، و مردم شریف آن منطقه را از دست ضد انقلابیون نجات دهند و آن منطقه را از لوث اشرار خارج و داخل پاک نمایند. از خداوند تعالی سلامت و توفیق همگان را خواستارم. والسلام. روح الله الموسوی الخمینی».
فرمانده سپاه شهرستان پاوه گفت: ۶۴۰ شهید، ۸۷۵ جانباز و ۲۷ آزاده سرافراز ولایت پذیری و شجاعت خود را به همگان به اثبات رسانده است.
در نیمه شب ۲۴ مرداد ۵۸ این حملات به اوج خود رسید و عدهای از پاسداران شهید و مجروح شدند.
شهید چمران فرماندهی عملیات آزادسازی پاوه را به دست گرفت و سرانجام شهر پاوه در ۲۶ مردادماه آزاد شد.
منابع: انهار، تسنیم