پخش زنده
امروز: -
چالشهای تامین آب، برق و گاز صنایع کوچک و زیرساختهای شهرکهای صنعتی در برنامه میز اقتصاد با حضور معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی بررسی شد.
به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما؛ ۲۰ طرح زیربنایی و صنعتی و همچنین تعدادی از واحدهای احیا شده امروز با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت در شهرکهای صنعتی راه اندازی شد، این طرحها از جمله ۶۸۰ طرحی بود که در گرامیداشت هفته حمایت از صنایع کوچک به بهره برداری رسید اما با وجود رشد احیای واحدهای راکد و همچنین تسریع در روند اجرای طرح های زیربنایی در شهرک ها و نواحی صنعتی، همچنان این شهرک ها با چالش هایی روبرو هستند.
در برنامه میز اقتصاد امروز ۲۳ مرداد به بررسی راههای رفع چالش صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی همچون مشکل زیرساختهای شهرکهای صنعتی، اعطای تسهیلات و حمایت از صنایع کوچک با حضور آقایان طهمورث لاهوتی، معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی و سجاد هاشمی، فعال صنعتی و خانم کیانا گودرزی،خبرنگار خبرگزاری صداوسیما در برنامه میز اقتصاد پرداخته شد.
مجری (آقای امیراصلانخانی): آقای لاهوتی امروز طرحهایی در بخش صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی افتتاح شده است بفرمایید این طرحها بیشتر در چه صنایعی بوده است؟
لاهوتی، معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران: ما حدودا ۱۹۸ طرح زیربنایی، ۲۲۹ طرح صنعتی و ۲۵۷ واحد راکد بازفعال شده را در هفته صنایع کوچک افتتاح کردیم و امروز با حضور آقای علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت ۴ واحد بازفعال شده و ۷ طرح صنعتی و ۹ طرح افتتاح شد.
سوال: طرحهای زیربنایی شامل چه چیزهایی است؟
لاهوتی: طرحهای زیرساختی شامل شبکه توزیع آب، مخزن ذخیره آب، شبکه گازرسانی و شبکه معابر، طرحهای صنعتی در زمینه شیمیایی، فلزی و صنایع غذایی و واحدهای بازفعال شده راکد در زمینه دارویی و فلزی مجدد به چرخه تولید بازگشتند.
سوال: مشکل واحدهای احیا شده مربوط به شرکت و واحد صنعتی بوده است؟ یعنی واحد تولیدی به دلیل مشکلی تعطیل شده و با کمک شما و یا به همت خود به چرخه تولید بازگشته است؟
لاهوتی: ما برای بازفعال سازی واحد راکد چند روش را انتخاب میکنیم یکی از موضوعات به نوع مشکل واحد صنعتی مربوط میشود، اگر این توانایی از سمت مالک قبلی واحد وجود داشته باشد که واحدتولیدی را دوباره به چرخه تولید بازگرداند ما کمک میکنیم این اتفاق رخ دهد، معمولا کمک ما به این صورت است که برای رفع مشکلات مالیاتی و بیمهای واحدهای تولیدی را در جلسات ستاد تسهیل مطرح و مصوباتی برای آنها بگیریم و یا اگر تعیین تکلیف با بانک هاست که معمولاً ممکن است منجر به این شود که واحد دچار تعطیلی شود که بازهم مصوباتی میگیریم که با فرصتی که میگیرند و با فعالیتی که انجام میدهند، بدهی هایشان را با دستگاههای خدمات رسان تعیین تکلیف کنند.
معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران ادامه داد: بعضی از این واحدها هستند که شرایط خط تولیدشان باید تغییر کند یعنی تولید فعلی، توجیه فنی و اقتصادی ندارد که در این صورت اگر مالکین توانایی و علاقمندی برای تغییر را داشته باشند، با مشاورههای لازم در کلینیک های کسب و کار سعی می کنیم خدماتی به متقاضیان ارائه کنیم که این اتفاق رقم بخورد، در صورتی که این توانایی در مالک قبلی وجود نداشته باشد تلاش میکنیم با سرمایه گذار جدید فعالیت واحد تولیدی ادامه یابد. به این صورت که با معرفی واحد تولیدی به مراجعان دریافت زمین در شهرکهای صنعتی در یک تعامل میان سرمایه گذار جدید و مالک قبلی این واگذاری از شخص قبلی به شخص جدید اتفاق میافتد و تعداد زیادی از بازفعال سازیهای ما از طریق سرمایه گذاریهای جدید صورت میگیرد.
سوال: خانم گودرزی با توجه به گزارشهای متعددی که در خصوص شهرکهای صنعتی تهیه کرده اید بفرمایید عمده مشکلات این واحدهای تولیدی و صنعتی چیست؟
خانم کیانا گودرزی خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صداوسیما گفت: تأمین مواد اولیه و زیرساختهای شهرکهای صنعتی عمده مشکلاتی است که صنعتگران و تولید کنندگان با آن دست و پنجه نرم میکنند، آب، برق، گاز و راه زیرساختهایی هستند که در برخی از شهرکهای صنعتی هنوز متصل نشده است، اما نکته قابل توجه با توجه به فصل گرما، چالش تأمین برق است که یکی از موضوعات پررنگ و چالشی است که صنعتگران با آن دست و پنجه نرم میکنند.
مجری: آقای هاشمی بفرمایید این زیرساختهایی که به هر حال از آن یاد میشود و به آنها پرداخته میشود در زمان تحویل شهرک صنعتی و از زمانی که کار آغاز میشود باید آماده باشد؟ الآن چگونه است آیا به این زیرساختها پرداخته نشده یعنی با مشکل آب، برق زمین را واگذار میکنیم؟
آقای هاشمی(فعال صنعتی): وقتی یک لکهی صنعتی یا یک شهرک صنعتی جانمایی میشود بعد از اینکه مجوزهایشان را گرفتند خود شرکت شهرکها که یک شرکت توسعهای است همزمان که واگذار میکنند همان موقع شروع به تکمیل زیرساخت هایشان می کنند، یعنی ابتدا به ساکن این طور نیست که حالا آن منطقه به عنوان شهرک صنعتی ایجاد شده اول زیرساختش را تکمیل کنند بعد واگذار کنند اینها توأم با هم است.
هاشمی: وقتی شهرکی زیر بار میرود لازم است که زیر ساختهای آن هم شکل بگیرد؛ زیرساخت شهرک نسبت به واگذاری آنها مقداری عقب است، در نتیجه اگر هم اکنون مشکل تامین آب، برق، مشکل تصفیه خانهها و راههای دسترسی وجود دارد،علتش این است که قبل از اینکه زیر ساختهای شهرک کامل شود واگذار شده و این باعث عقب ماندن شده است.
وی افزود: شهرکی مثل عباس آباد که از سال ۷۲ شروع به واگذاری شده است تاکنون (سال ۱۴۰۲) در تصفیه خانه، تامین برق و آب دارای مشکل است، البته در خصوص تامین آب عباس آباد دوستان تلاش زیادی کرده اند.
هاشمی گفت: شرکت شهرکها و سازمان کارشان را انجام میدهند، اما دستگاههای خدمات رسان کارشان خیلی عقب است به طور نمونه وزارت نیرو به تعهداتش عمل نکرده است، بنابراین ما با چالش مواجه شدیم.
مجری: آقای لاهوتی شما شهرکی که ایجاد میکنید، زیرساخت هایش را کامل میکنید و تحویل میدهید؟
آقای لاهوتی: سیاست ما در ایجاد شهرک های صنعتی بر این روال است که منابع مالی از محل واگذاری حقوق انتفاع عرصه به متقاضیان سرمایه گذاری تامین میشود.یعنی اینطور نیست که دولت یک عدد بزرگی را کنار بگذارد و بگوید این شهرک زیرساخت هایش را کامل کند و بعد شروع به واگذاری کند، در واقع سعی دولت بر این است که زمین از منابع طبیعی در اختیار شرکت شهرکها قرار داده شود و بعد زیرساختها در حین اجرای زیرساختها واگذاری هم اتفاق بیفتد تا منابع مالی مورد نیاز برای اجرای زیرساختها از محل واگذاری حقوق انتفاع به سرمایه گذار تأمین شود.
لاهوتی: نگاهی که متاسفانه از بیرون و از سمت دستگاههای خدمات رسان وجود دارد این است که بهترین نقطهای که میتوانند مدیریت کنند یک شهرک صنعتی است و این جزو مطالبات ماست و مسئلهای است که دنبال میکنیم که به هیچ عنوان واحد تولیدی نبایدبا قطعی مواجه شود، زیرا وقتی برق و گاز یک واحد تولیدی قطع میشود سفارشابراساس برنامه ریزی به دست مشتری نمیرسد و دچار خسارت میشود.
وی ادامه داد: ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار صراحتاً اعلام میکند که وزارت نیرو زمانی که برای واگذاری انشعاب قرارداد مبادله میکند باید خسارات ناشی از قطع برق را در داخل قرارداد فی مابین لحاظ کند و حتی خسارت را پرداخت کند، این موضوع هم اکنون مطالبه ما هم هست و ما با جدیت این موضوع را دنبال میکنیم.
معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی افزود: یک چالشی و بحرانی تامین برق به خصوص در زمان پیک مصرف در کل کشور وجود دارد همچنین در خصوص گاز و در زمان سرمای شدید، این مسئلهای است که باید با تأمین قدرت کافی در مجموعههای منتهی به شهرکهای صنعتی حل شود.
مجری: آقای هاشمی آیا تا به حال خسارتهای که آقای لاهوتی مطرح میکنند، برآورد شده و آیا خسارتی داده شده؟
هاشمی: آقای لاهوتی به درستی به ماده ۲۵ قانون اشاره فرمودند، در همان ماده صراحتاً گفته شده که در زمان مدیریت انرژی، تولید و صنعت باید آخرین ایستگاه باشد، آقایون در شورای عالی امنیت ملی تصویب میکنند که به این سبک و سیاق باید مصرف شود، هم اکنون سال ششم طرح بحث مدیریت مصرف است در خود مصوباتشان گفتند واحدهایی که بالای ۱ مگاوات مصرف برق دارند آنها باید مدیریت شوند، در شهرک صنعتی ما شاید ما صد واحد داشته باشیم که بالای ۱ مگاوات مصرف برق دارند، بقیه که این عدد نیست و تاکنون هیچ خسارتی به ما ندادند
وی ادامه داد: هفتهای دو روز از ساعت ۱۱ تا ۱۱ شب و یک روز از ساعت ۱۲ تا ۶ بعد از ظهر در شهرک صنعتی قطعی برق داریم، در شهرک صنعتی عباس آباد هر روز قطعی برق معادل ۱۶ میلیارد تومان ضرر کارگر است که با احتساب ۲ روز ۳۲ میلیارد تومان میشود، بالاخره وزارت نیرو میخواهد با ما چه کار کند؟ در مرداد ماه ۳۰ روز باید حقوق بدهیم، اما ۱۷ روز کار کردیم و این موجب عقب ماندگی از بازار و عدم اعتماد سرمایه گذار میشود.
مجری: آیا وزارت نیرو برای تعیین روزهایی قطعی برق با شما جلساتی داشتند؟
آقای هاشمی: خیر؛ خودشان از قبل برنامهای برای ما تنظیم میکنند و میگویند همینی که هست.
وی ادامه داد: تولید کننده باید به خاطر اینکه برق اضطراری آن مستمر باشد بتواند سوخت بگیرد، متهم به قاچاقچی سوخت میشود، مگر میشود ۱۱ ساعت موتور دیزل ژنراتور برای برق اضطراری زیر بار باشد. ما میگوییم بابت پولی که از ما گرفتید به موقع خدمات رسانی کنید.
مجری: آقای لاهوتی هم اکنون مشکل در این بخش چیست؟ آیا شما صحبت با وزارت نیرو در این بخش داشتید؟
لاهوتی: ما به عنوان مجموعهای از وزارت صمت نهایت همکاری و اقدامات لازم را برای رفع مشکلات واحدهای صنعتی انجام میدهیم، در بحث احداث نیروگاه مقیاس کوچک گازی (DG) که در واقع با گاز، برق تولید میکنند براساس مصوبات، زمین رایگان در اختیار تولید کنندهی برق قرار میدهیم بسیاری از این واحدهای صنعتی ما اگر توان سرمایه گذاری داشتند برای مصرف خودشان از این نیروگاهها استفاده کردند.
مجری: آماری دارید؟
لاهوتی: ما حداقل در هر شهرک صنعتی یک تا دو مورد از این نیروگاهها را داشتیم که برای مصرف این برق تولیدی ساز و کاری وجود دارد.
مجری: در خصوص تامین آب صنایع به خصوص در استانهای مرکزی و جنوبی کشور وضعیت چگونه است؟
لاهوتی: در بسیاری از صنایع آب سیرکوله و دوباره به چرخه مصرف وارد میشود، ما سعی میکنیم مصرف آب را مدیریت کنیم.